Rašyk
Eilės (78095)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 19 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Artimiausi Mortos kaimynai - vaistininkas ir pienininkas.  Pienininko iš ryto Morta  niekada nemato. Jis labai anksti  išeina į pieninę  ir Morta su juo pasisveikina tik tada, kai susitinka pieninėje. Vaistininkas Robertas rytais, žiūrėk, jau ir stovi verandoje rūkydamas, kai Morta grįžta iš tvarto pamelžusi karvę.
- Labas rytas, pone Robertai, - pasisveikina su juo moteriškė ir eina toliau per kiemą, - toks ankstyvas...
- Labas rytas, - atsako šis, išsiima iš burnos papirosą ir klausia, - o pieno ar turėsi man šiandien?
- Gerai, turėsiu, - stabteli Morta, - ar atnešti dabar, ar kai grįšiu iš pieninės?
- Bus gerai, kai grįši. Man ne striokas, tik nepamiršk.
- Tikrai nepamiršiu, - užtikrino moteris.
- Šiandien norėsiu du litrus.
- Oho, ką veiksit su tiek daug pieno? - stebisi Morta, - ar suvalgysit per dieną?
- Noriu susiraugint. Poryt man iškrovimo diena.
- Prisilaikot dietos? Ar tai dėl figūros? - juokiasi Morta. - Norit gerai atrodyti?
- Ar manot, kad tik jūs moterys norit būti gražios?
- Moterims reikia atrodyti gražioms, kad patiktų vyrams.
- Nemažiau ir mes stengiamės jums patikti, - prisipažįsta Robertas, - kiek tenka girdėt, moterims nelabai patinka stori vyrai.
- O man tai vis tiek, - šypsosi  Morta, - storas ar laibas, jei tik vyras ir gerai...
- Kokia neišranki, - juokiasi vaistininkas Robertas, - o aš, pasirodo, veltui stengiausi...
Kai Morta su pienu grįžo į pirkutę, Milda jau buvo atsikėlusi ir paruošusi didelį emaliuotą kibirą pienui supilti. Ji iš karto pastebėjo, kad motina gerai nusiteikusi.
- Ko, mama, iš ryto tokia linksma? - įdėmiai į ją pažiūrėjusi paklausė dukra.
- Pasišnekučiavom su vaistininku, - nusijuokė Morta, - ką gi, mažumėlę paflirtavom ir pakaks, reikia nešti pieną į pieninę. Paduok knygutę nuo lango, - dar paprašė ji Mildos.
- Atsargiai, kad neįsimylėtum, - taip pat juokais perspėjo ją dukra, - o tai gausi lupt nuo Agotėlės.
- O kuo blogas būtų tau patėvis? Toks riestas, čiutnas, bagotas, padėtų tau baigt mokslus... Bet užteks juokauti, - surimtėjo Morta. - Yra sūrio, sviesto, išvirk balintos kavos. Kai pareisiu, papusryčiausim. Aidas tegul miega, pavalgys vėliau.
- Aš mamos nelauksiu, valgysiu viena. Vakar dėdė prašė, kad ateičiau kuo anksčiau padėt krautuvėje. Juk turgaus diena.
- Teisybė, ir man reikės nueiti į turgų. Turiu sviesto, porą sūrių parduot, o nusipirkt kiaušinių, - prisiminė Morta, -  dabar einu, kol pieninėj mažiau žmonių. Raktą žinai kur padėt. Tik nenukišk labai giliai, kad nereikėtų ilgai ieškoti.
Vienoje Mortos kiemo pusėje stovi vaistininko namas. Namas gražus, moderniškas, didelis, per vidurį veranda. Stogas skardinis, geltonai nudažytas. Tame gale, kur prie gatvės - vaistinė, o kitame - pats Robertas gyvena. Jis senas kavalierius, jau keli metai, kai mergina irgi nebejauną panelę, pradžios mokyklos mokytoją Veroniką. Mergina, bet vesti neskuba. Namus tvarko ir ruošiasi  senyva davatkėlė Agota ir Robertas kol kas tenkinasi jos paslaugomis. Jau daug metų, kai tolima giminaitė Agota pas Robertą darbuojasi. Gamina valgį, tvarko kambarius, skalbia. Už tai turi iš ko gyventi ir skardinį stogą virš galvos. Ko daugiau reikia vienišai moterėlei? Čia pat bažnytėlė, gali kada nori nueit pasimelsti. Per tiek metų ji čia labai priprato ir tvarkosi kaip savo namuose. Agotėlei smagu, kad yra reikalinga, kad su ja skaitomasi, kad ja pasitiki ir bus ji čia, kol tik ponui Robertui jos reikės. Pasitrauks tada, kai jis ves ir teks užleisti vietą naujai šeimininkei. O kol kas Agota pati čia šeimininkė.
  Kitoje pusėje - kitas kaimynas, pienininkas Stanislovas. Jo taip pat gražus namas, tik šiek tiek mažesnis už Roberto. Jis jau daug metų našlys irgi vienas gyvena, tik nesamdo tarnaitės,  o viską pats pasidaro. Darbą pieninėj baigia anksti, po darbo iki vakaro marios laiko, spėja viską padaryti. Tik skalbia ir daržus nuravi duktė. Ištekėjusi čia pat miestelyje, ji dažnai užbėga tėvą aplankyti, o kai ateina skalbti, kiekvieną kartą tėvui priekaištauja.
- Ko, tėte, nesiženyji? Būtų šeimininkė, nors išskalbtų, nereikėtų man vargti. Mano pačios šeimyna penki žmonės, vos spėju juos apkuopti, dar čia žlugtas ir daržai. Nežinau, kiek aš valiosiu. Visai nebegaliu, nugara skauda, rankos tirpsta...
- Noriu, kad jums būtų geriau, - teisinasi Stanislovas, - kai mirsiu neženotas, viskas tau paliks, o jeigu vesiu, tai po mano mirties viskas atiteks pamotei. Nenoriu, kad svetimi naudotųsi visu geru, ką mes su tavo motina taip sunkiai užgyvenom.
- Tai pasisamdyk moterėlę taip kaip vaistininkas. Namus sutvarkys, valgyt pagamins ir šiaip ne vienas būsi namuose. Ar susirgus, ar šiaip kokia nelaimė - turėtum žmogų, kas pasirūpintų. Gyveni tolokai  nuo manęs, taip greitai neprisišauksi.
- Oho įsileisk svetimą žmogų į namus... Manęs pusė dienos nėra, visur iššniukštinės, išlandys, viską atras, apvogs dar. Ko pasiklausi?
- Daiktų neišneš, o jei turi pinigų, tai ne namuose slapstyti, o bankelyje laikyti reikia. Kai namai vieni, bet kas gali įsibrauti ir apšvarinti. Būtų žmogus - būtų saugiau.
- Jeigu tau toks vargas, tai reikės žiūrėti nors skalbimui žmogaus. Bet kur tu čia jį gausi? Teks tur būt pačiam pasiraitoti rankoves...
- Gausi, tik panorėk. Pilnas miestelis bobelių. Nė viena neatsisakys.. Kuri nenorės užsidirbti litą, kitą.
- Žinok dabar žmogau, ką čia pasikviesti?
- O kad ir tą naują kaimynę, - prisiminė duktė, - našlė su dviem vaikais. Ar manai jai pinigų nereikia? Paprašysi ir išskalbs, dar ne kokia senė. Tokia sprauni, atrodo neapsileidusi. Vyras buvo mokytojas, šeimą reikėjo švariai užlaikyt. Ką, ką, o jau skalbti moka.
- Neapsileidusi tai tikrai, - pritarė dukrai pienininkas Stanislovas. - Kai tikrinu pieno švarumą, tai jos atneštas pienas pats švariausias. Reikės pakalbinti.
2010-10-30 18:01
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Blogas komentaras Rodyti?
2010-11-22 12:09
pilkė_
na, tikrai. Pienininką išbrokijam, nekoks vyras, dėl to, kad pats neapsiskalbia :)) (skaitau nuo pradžių, tai ir nežinau, kas toliau bus :)).
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-11-03 02:45
Pirk Volgą
Galėtų Stanislovas ir pats apsiskalbti, nenukris ir vyriškam rankos nuo tokio darbo. Na įdomu, kas čia bus toliau. Jau 2 diedai kaip ir domisi.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą