Rašyk
Eilės (78156)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 5 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Virsdami medžiai neskleidžia jokio garso, jeigu pasirenki jo negirdėti. Kad ir stovėdamas ant savo penkiaaukščio namo stogo, tarp visų tų antenų ir nesusipratusių paukščių paliktų išmatų (kas gali būti geriau, nei šikti kam nors ant stogo?) Tarp tų visų antenų ir sparnuočių apterštos stogo dangos sykį ir aš stovėjau. Siaubingai magėjo pamojuoti kojomis apačioje besigrūdantiems vaikėzams, besirengiantiems eilinį kartą susprogdinti pigią, iš vyresnių mokyklinukų įsigytą petardą. Dar man magėjo užvertus galvą pasižiūrėti aukštyn, į tą tankiais debesimis aptrauktą naktinį dangų ir paskui galbūt pasileisti žemyn... Bet tada kažkaip paupyje nuvirto medis. Tiesiog taip, be garso, ėmė ir užgulė kelią. Neišgirdau nė trakštelėjimo. Tą pat akimirką aš kažkaip ir suvokiau, kad pasirinkę negirdėti virstančių medžių garso yra tie, kas pasirinko nebegyventi. Nesvarbu, dėl ko. Dėl sumažėjusių pajamų, dėl nelaimingos meilės ar dėl to, kad gavo tarpuvartėje į snukį ir neteko brangoko grotuvo. Aš kažkaip banaliai pataikiau į tuos, kurie ruošiasi niekingiausiam poelgiui dėl meilės... Gerai tik, kad sumanymo atsisakiau, o tas staiga nuvirtęs medis paskatino mane nulipti žemėn.

Liuoksėjau laiptais apačion kaip Velykų kiškis, kuriam su morka užvanojo per pilką tupimąją. Tuščia laiptinė kaip ir tuščia, žibintais apsistačiusi gatvė atrodė neįprastai. O kur dar kieme išrikiuoti pamėkliški automobiliai, išsidėstę kažkokia mistiška tvarka. Gal ateiviai? Apleidę rugių laukus, nes šalta, piešia naujus simbolius išstatydami pagal save kažkokio apnykusio kiemo mašinas? Ai, bala nematė tų vargingų, dar vargingesnių žmonių išgalvotų būtybių. Aš tik gailiuosi, kad manęs niekas neišgalvojo – besileidžiančio link Neries ir neseniai parvirtusio medžio švanso. Gailiuosi, nes žmonės žiūri ir galvoja, kad tikras. Pasakytų jiems kas nors, jog iš ryžių mane ištraukė ar iš nebetikusio degtinės viralo pagamino, tai gal ir susiprastų. „Aaaa, tak vot kak... Nu jasnenka“ Bet čia kur buvus kur nebuvus kurtinančiai susprogo petarda ir tiesiai pro mane praūžė paaugliukų banda. Kaip kometa praskriejo, nespėjau net kumščiu pagrūmoti. Nors tas mano kumštis, kai pagalvoji, tik dešroms daužyti tinka.

Virstantis medis, kaip supratau priėjęs arčiau, niekam nesukėlė nė menkiausios problemėlės. Gulėjo sau ir tiek. Tad priguliau ir aš šalia. Gulėjome dviese. Nei automobilių nebuvo girdėti, nei įkyrių spygavimų, nei šunų... Medis irgi tylėjo. Aš taip pat neatsilikau ir, jei neklystu, taip mes tuomet pradėjome tą keistą „tylos karalių“, kurį sudrumstė jau kiek aukščiau minėtieji paukščiai, dergiantys rajono daugiabučių stogus. Na, tada jau ir aš pratrūkau pasakoti apie savo nelaimingą meilę ir kunkuliuojančius jausmus. Kaip saldainių fabrike verdamas šokoladas. Galiausiai ir medis prabilo: vėjo sukeltas lapų šnaresys tęsėsi tol, kol pro šalį nesugalvojo važiuoti kažkoks žmogus savo paprasta mašina. Išlipęs žmogus pasirodė esąs labai paslaugus ir su nesuvaidintu susirūpinimu teiravosi, ar man viskas gerai. Kitą akimirką jau kartu sėdėjom atsirėmę į medį ir aptarinėjome šaltokus orus.
- Šalta, - tyliai pasakiau.
- Aha, - atsakė dar tyliau.
Kaip ir viskas.
Pro debesis kiek įmanoma labiau prasiskverbė mėnulis, smaila savo nosimi praskyręs tas gremėzdiškas pilkas dangaus konstrukcijas. Praskrido kažkur virš galvų šikšnosparnis. Jaučiausi lyg kokiame Holivudo filme, kurį kuria išsišokti panorėjęs garsus režisierius. Taip viskas neįtikima, bet visgi pakankamai realu ir...

Kažkas dviračiu važiavo ir bemat sustojo. Medis traukė kaip magnetas. Kas dabar bus, o kas dabar bus? Nors kita vertus... Nei mes girdėjome kaip jis nuvirto, nei girdėsime kaip jį koks peraugęs kranas patrauks. Bet kol kas jis guli čia dėl manęs bei kelių kitų. Bendrumo jausmas. Kažkaip iš pagarbos kitiems pirmojo susitikimo (kuris ir taip pats savaime netikėtas) proga niekam nepasakoju apie tą stebuklingąją, kurią taip ėmiau ir įsimylėjau. Gerai, kad niekas ir neprašo. Net pačiais bendriausiais klausimais. Bet žiū – vienas jau tiesia man kažką delne. A, kramtomoji guma. Įsimečiau kelias pagalvėles taip greitai ir mechaniškai, kad nė nepajutau. Pažiaumojęs kurį laiką atkišu guma aplipusius dantis ir iškošiu:
- Nesikramto.
Niekas net negirdi.

O kitą akimirką aš jau ant medžio, apsikabinęs jį rankom ir kojom, meldžiuosi. Mylimajai. Sakau tą maldą rišliai ir taip, kad jai patiktų. Tik jaučiu, kad mane kartu su medžiu kažkas jau kelia. Vėliau iš kelio nelygumų ir didelės mašinos kratymosi suprantu, kad veža. Paskui iškrauna. Tada – pjūklų garsai ir dar bala žino kas. O tuomet jau tik nebyli mano malda savo mylimajai, kuri, matyt, kažką veikia savo kambaryje. Arba lovoje. Arba darbe... Nelygu, kuri dabar valanda. Tuo tarpu pjūklai aštrūs, mediena švelni, o aš kaip kramtoma guma prie jos. Nepaleisiu, nepaleisiu. Kažkas jau traška. Ar tik ne aš? Gal ne. Tikiuosi, kad pjūklams šiandien „nesikramto“...
2010-10-29 03:43
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 6 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2010-11-21 10:36
sprite
Puiku.
Man labai patiko;).
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2010-11-11 14:16
Prozerpina
super tekstas
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-11-08 00:56
Netipiškas Individas
"ir nesusipratusių paukščių paliktų išmatų (kas gali būti geriau, nei šikti kam nors ant stogo?)"

.nesvietiškai pakėlė nuotaiką

o ir pats darbas toks gyvas savimi, originaliai savitas, savotiškai subtilus, bet kartu ir realistiškai ryškus.

.žavinga
pagyros autoriui

5 esat vertas
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2010-11-08 00:23
Lillit
viskas su tais paukščiais ir jų mentalitetu gerai, net matau tą apšiktą stogą, jis tikras.. vat kas ten su ta guma, aš ne visai supratau - nuo "nesikramto" - kas čia nutiko per tas kelias akimirkas?.. o šitas epizodas - "Bet kol kas jis guli čia dėl manęs bei kelių kitų" - labai, gyvas... aha, ir tas kumštis, dešroms daužyti - hmm, prajuokino biškelį :))
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2010-11-07 11:45
klimbingupthewalls
kliuvo:

Nors tas mano kumštis, kai pagalvoji, tik dešroms daužyti tinka. (Labai keistas palyginimas)
Praskrido kažkur virš galvų šikšnosparnis.
(Kadangi šalta, jis tikrai nebepraskrido, ir rekomenduočiau vengti "kažkur". Nors šikšnosparnį vėliau išgelbėja sakinys: "Taip viskas neįtikima.")

patiko: zuikio liuoksėjimas, ateiviai piešiantys automobiliais, medis, simbiozė su medžiu, keista ir gan nuosekliai kuriama nuotaika - liūdnumas ir žaismingmas viename, kritiškas požiūris iš šalies, mėnulio nosis ir gremėzdiškos dangaus konstrukcijos, verdamas šokoladas, "nu jasnenka" intarpas, "aš tik gailiuosi, kad manęs neišgalvojo" mintis ir t.t. :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2010-10-30 10:36
Patarnaujantis
Sakyčiau, pasakotojas toks šių dienų Skerdžius. Tai ypač pastebima, kai jis gula šalia prie nuvirtusio medžio. Ir aplinka tokia urbanistinė, kad medis, krisdamas net nesukelia garso. Galbūt dėl to, kad aplink mus, ypač dideliuose miestuose, tiek daug triukšmo. Šioje situacijoje man tie šikantys paukščiai netgi savotiškai mieli – vis šiokia tokia gyvastis. Nors šiandieninis žmogus jau ir automobilius sugyvina (prisiminkim animacinį filmą „Ratai“).

Pasakotojas yra jaunas, jame dar gyvi vaikystės prisiminimai, daug tokių detalių: petarda, paaugliukų banda, kramtomoji guma, nelaiminga meilė. Prie viso šito labai tinka ir lengvabūdiškas rašymo stilius.

Kūrinyje meilė tarsi antrame plane, bet pakankamai stipriai juntama. Pasakotojas jaučia mylimąją per nuvirtusį medį, kuris šioje situacijoje man primena tarsi totemą. Gal iš tikrųjų meilės totemas ir būtų toks, kaip šitas medis: alsuojantis iš paskutiniųjų, bet tylus, begarsis, natūralus, neapdirbtas? Todėl ir bijoma pjūklo. Kuris lyg ir paniekintų tokią sakralią meilę, kurią jaučia pasakotojas.

Vis dėlto tikriausiai čia svarbesnis ne medis, o guma. Ji yra tam tikra jungtis tarp pasakotojo ir medžio, tam tikras pseudo eliksyras. Dar daugiau, guma prilimpa, vadinasi, savotiškai sutvirtina.

Kita vertus, pasakotojui guma nesikramto. O galbūt jam nesikramto ir pats gyvenimas...
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2010-10-29 06:52
toraaut
[i]"Kad ir stovėdamas ant savo penkiaaukščio namo stogo, tarp visų tų antenų ir nesusipratusių paukščių paliktų išmatų (kas gali būti geriau, nei šikti kam nors ant stogo?)"[i] ---- vajĖ, kokia šlykšti, paukščių mentaliteto interpretacija. (alegorija ši žmogiukams kuriems nekuriems. gal. neskaitysiu, šlykščiai interpretuojamas paukščių mentalitetas.)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (2)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą