Rašyk
Eilės (78169)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2715)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 10 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Tobulėjimas pamažu. Prancūzo kadencija Tarybų Sąjungoje baigėsi, išvyko, bet ramiojo gruzino nepamiršo, paruošė pranešimą Uesibai jaunesniajam, užėmusiam aikido imperijos sostą po tėvo mirties, kuris 1987 metais atvykęs į Maskvą, susirado Zurabo vadovaujamus bendraminčius, surengė egzaminą ir kai kuriems iš jų suteikė pirmus danus.
Kas yra sporto federacijos? Verslo įmonės, kurių gaminama prekė yra žinios ir teisė nešioti firmos ženklą už tam tikrą mokestį.
Pirmąją aikido federaciją įkūrė Morichėjus Uesiba, ją paveldėjo sūnus savaime gaudamas devintąjį daną, kuris papildomam išsilavinimui studijavo karatė ir pasiekė trečio dano lygį.
1991 metais mirė Zurabo žmonos motina, palikdama dviejų aukštų namą Vilniuje, truputį aukso dirbinių, rublinės santaupos jau buvo nuvertėjusios. Pragyvenimas Maskvoje brango, buto vertė didėjo ir Amkoladzių šeima nusprendė keisti gyvenamąją vietą.
Pirmo dano turėtojas atsidūrė Vilniuje, kaimelyje, palyginus su Imperijos sostine, tapdamas žmogumi, turinčiu teisę gyventi, bet neesančiu pilnateisiu Lietuvos piliečiu.
Postsocializmo traukinys judėjo link rinkos ekonomikos. Aikido rinka - dar tuščia, per pasaulį nuvilnijo Stiveno Seagalo filmų banga, netiesiogiai šlovinančių aikido meną. Net nekilo klausimas, kuo reikės duoną kasdienę užsidirbti.
Yra du keliai siekti pelno: kuo pigiau ir daugiau, neatsižvelgiant į kokybę, ir brangiau, mažiau, bet geriau.
Zurabas pasirinko pastarąjį, juk solidu: dėstytojas juodojo diržo šeimininkas, matęs patį patriarchą. Jis nevertino reklamos, laikydamas tai beprasmišku pinigų švaistymu. Gal - teisus: gera prekė pati save giria.

PURVAS

Tyliai iš burnos į ausį ir taip daug kartų... žinia pasiekė “grynojo” aikido gynėją Arkadijų Kysiciną.
- Bliat, -nusikeikė santūriai, palinkėdamas paties geriausio konkurentui, - ateina galas, bet mano trumpam gyvenimui užteks! Kiek dar liko? Maksimum - penkiolika metų, o sukurta imperija tvirtai stovi! Kaip pasielgti? Nubėgti, pulti į glėbį, paskelbiant savuoju mesiju? Kam reikalingas dievo vietininkas žemėje, jei dievas šalia?
Paskutiniu metu “sensėjus” domėjosi tik rinkos ekonomikos teorija ir aikido; tampriai susiedamas į vieną šiuos įdomius ir nenuspėjamus pasaulių modelius.
Nežinia, ar senatvės marazmas, ar aikido vertė pedantišku, kruopščiu žmogumi. Sprendimo priėmimui eilinį sykį analizavo situaciją, ieškodamas naudingiausio varianto: paskutiniu metu vis dažniau galvojo apie dukters ateitį; jai šitos imperijos nepaliksi, feminizmo era į Lietuvą dar negreitai ateis, nebent kokį mokinį už jos ištekinus ir pavertus formaliu imperijos valdovu, o tikrąja šeimininke liks duktė. Kas šeimoje - galva, tas ir vyras, fiziologija ir lytinės ypatybės reikšmės versle neturi. Tuo pačiu metu tėvas puikiausiai suvokė, jog šitoje situacijoje niekas nebus laimingas, o dukrai Arkadijus troško laimės. Dar vienas variantas - įkurti dar vieną, naują imperiją kitoje srityje., kur karaliautų tik ji.
Kysiciną žavėjo Rusijos maisto magnato Dovgan kelias, šis irgi pradėjo karjerą kovos menų pasaulyje, pradinį kapitalą uždirbo išleidęs knygutę, po to įkūrė “Doka chleb” finansinę piramidę, iš kurios indėlininkų pasiskolino visą pinigų masę ir įkūrė savąją maisto imperiją. Sekantis pėdomis irgi galvojo apie piramidę ir dirbtinį žlugimą, puikiausiai suvokdamas, jog pavėlavo. Valstybė šioje srityje įtvirtino savo monopolį, jos tvarkos saugotojų budeliškos akys įdėmiai stebėjo kiekvieną įtartiną visuomeninio individo krustelėjimą.
Arkadijus, priėjęs prie sienos, dėl visa pikto nestipriai stuktelėjo į ją galva: gal, netyčia, aplankys kokia nauja ir pelninga idėja.
Silpnas smegenų sukratymas grąžino į realybę, pilną neišsprendžiamų problemų:
- Užmezgęs santykius, prarasiu autoritetą, bėgant laikui, ir pinigus! Pora susitikimų ir viskas išaiškės! - analizavo situaciją toliau.
Atradimai, išradimai visada netikėti, nežinia, iš kur atklydę.
- Kas kad aukštos klasės specialistas?! Bet jis - blogas, jo karma - juoda! Blogio adeptas Lietuvoje! Skamba? Kas tuo patikės? Visi! Melas - visada panašus į tiesą! Klientai - studentai, inteligentai, norintys humaniškai apsiginti nuo chamų, chuliganų, bet dar jie čia ieško mistikos, slaptųjų energijų! Patikės viskuo, gerai supakuotu ir laiku pateiktu, - kūrybinis procesas nutvieskė senio veidą ypatinga šviesa, energija slapta.

Pertraukos tarp treniruočių, kai viena klientų grupė išeina, o kita ateina.
Arkadijus prisėdo ant suoliuko atsipūsti: nepriklausomai nuo aikido kokybės, procesas reikalauja daug jėgų.
Dimitrijus, vienas iš vyresniųjų mokinių, pritūpė šalia ir atsargiai paklausė:
- Jūs girdėjote, kad Vilniuje apsigyveno pirmas aikido danas?
- Girdėjau, - sensėjus metė įdėmų žvilgsnį lyg peilį. Mokinys jau gailėjosi paklausęs. Naivuolis tikintis, kad aikidoistas aikidoistui - brolis! Tikėjo, jog žmonės gyvena vardan idėjos, nepastebėdamas gerėjančio mokytojo gerbūvio. Trauktis nebebuvo kur, tad uždavė sekantį klausimą:
- Kokia jūsų nuomonė apie jį? Jis dėsto tikrąjį aikido?
- šit kaip? Gerai, atsakysiu visiems ir visiems laikams į šį klausimą, - ir pakilęs nuo suolelio paliepė, - rikiuokit!
Pasisveikino su savąją avių banda japoniškais šūksniais, nusilenkdamas keturioms pasaulio šalims.
- Čia klausimą uždavė! - pradėjo iš anksto paruoštą monologą, ne sykį repetuotą, - Apie Zurabą Amkoladzę! Ką galvoju: žmogus nuėjo ne į tą pusę! Dėsto grubią techniką, nelavindamas nei savyje, nei auklėtiniuose tikrosios gyvybinės energijos, paversdamas nuostabų meną sportu, panašų į dziudo, karatė, kur laimi fiziškai stipresnis! ... Norite juokitės, bet kai Maskvoje užsiiminėjome kartu, pažįstamas ekstrasensas, atsitiktinai jį išvydęs, perspėjo dėl blogos jo auros ir įtakos aplinkiniams!
- Kuo didesnė nesąmonė, tuo labiau tiki?! - tyli nematoma mintis.
Arkadijus tobulino oratoriaus meną: vis toliau brido į metafizinės filosofijos džiungles, rinko terminus, pindamas pasakas apie “gerąjį tikrąjį” ir “blogąjį” sensėjų, nepamiršdamas pažadėti rojų mokiniams dar šiame gyvenime:
- Ateityje klubas ruoš apsaugos darbuotojus, asmens sargybinius! Jau šnekėjausi su rimtais žmonėmis... - taip svarbu puoselėti viltį, pririšti prie savęs. Nesvarbu, kad apsaugos darbuotojus firmos renkasi iš tvirto stoto bedarbių, nes dirba už mažesnę kainą; o asmens sargybinius pagal pažintis: jei kas sugalvos nužudyti ar pagrobti, apmokamas šuva nepadės, o po įvykusio fakto, viską lems pinigai ir diplomatiniai pavaduotojo sugebėjimai.

Ne viskas pasaulyje - gražu: egzistuoja asmenys, ieškantys tiesos kažkur, jiems pastoviai vaidenasi, jog ji - ten, kur jų nėra.
Treneris atskalūnus viešai ir mandagiai prakeikdavo:
- Gyvenimas parodys, kas teisus! Dar gailėsis, patikėkite manimi! - plius pora karmos teorijos terminų ir dėsnių, sukurtų ekspromtu.

Išlietas purvas visada pasiekia adresatą, ypač mažame Vilniaus kaimelyje.
Purvą rieškučiomis neša migruojantys iš klubo į klubą, naiviai tikėdamiesi, kad sensėjai vienas kitą iššauks į dvikovą, kausis viešai, o jie bus tiesioginio šou dalyviai ir patirs jausmą artimą ekstazei.
Amkoladzė išklausė vieno tokio geradario ir gūžtelėjo pečiais:
- Ką man daryti? Nusukti galvą senam kvailiui? Tegul ateina, jei drąsus, pasižiūrėsime! O dėl filosofijų? Turite gerbti priešininką ir tikėtis pasipriešinimo bet kurią akimirką: niekas nekrenta savo noru; tik daro judesį, o jūs jau privalote jį išvesti iš lygsvaros, likviduodami varžovo savikontrolę! Tad, jei kas matys tą išsišokėlį, tegul perduoda, jei nori aiškintis santykius, tegu ateina! O dabar treniruotis! Ir prašom nepamiršti apie man suteiktą laisvę bausti nedrausminguosius!
Konkurento treniruočių schema: 15 minučių skirta apšilimui, 5 minutės - kritimams, kūlvirsčiams, 15 minučių - meditacijai, 55 minutės - veiksmų atlikimui. Nematė ypatingo reikalo kritinėti:
- Geriausiai savisauga išsidirba, kai mėto kiti, - mėgo aiškinti jis.
2010-06-06 12:43
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 2 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2010-06-07 17:37
Piligrimė
Filosofinis...:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą