Rašyk
Eilės (78091)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Antras veiksmas

-         VYRAS.   Dabar aš pasakosiu apie tai, kaip mano žmona nužudė mūsų sūnų. Dėkoju, kad salėje  stojo tyla. Nenoriu būti toks griežtas, žudžiau sūnų ir aš... Kitaip žudžiau. O iš tiesų tai.. jūs nuspręskit, kas nužudė mūsų sūnų. Nenoriu čia sentimentaliai sakyti.. pergyventi, kad  mano gyvenimas sustojo. Kam čia rūpi, kad man sustojo gyvenimas? Pakelkit rankas, kam tai rūpi?

-         Prasidėjo viskas .. nuo ko viskas prasidėjo.? Mes su sūnumi vaikščiojom į nelegalų turgų nusipirkti.. žaidimų. kompiuterinių žaidimų. Kiekvieną šeštadienį mes eidavom į tą turgų ir pirkdavom žaidimus. Pačius naujausius žaidimus. Taip, jis turėjo būti laimingas, kad žaidė pačius naujausius žaidimus. O dabar aš negaliu net prisiliesti prie kompiuterio. Kažkaip suspaudžia širdį. Galvoju jis buvo laimingas. Nežinau. Gyvenime kartais negali suprasti ar kitas žmogus  laimingas ar ne. Matau kad vaikas juokiasi.. štai taip rankomis mosuoja.. arba kojomis taip trypia... Jauti džiaugsmą, bet nežinai ar tai didelis džiaugsmas ar ne.. Man  buvo linksma.. tokia laiminga akimirka, kad jis džiaugėsi..

-         JUODAPLAUKIS.   Praleiskite mane.. aš tardytojas. Štai mano pažymėjimas

-         MOTERIS. (rankose ji laiko žmogaus maketą. Didelę lėlę)..   Virvė gulėjo štai čia.. pasidėjau, kad būtų po ranka... ištiesi.. ir pasieki virvę.. buvo jau trys valandos, nes pravažiavo po pietinis autobusas. Mūsų namo langai išeina į gatvę, kuria važinėja autobusai..

-         JUODAPLAUKIS.   Kaip elgėsi auka?

-         MOTERIS.   Jis labai stengėsi ištrūkti. Gerai prisimenu jis spardėsi.. ir kaukšėjo jo batai.. nuauti jo nespėjau.. skubėjau.. tiesiog nebuvo laiko .. visada kažkam pritrūksta laiko.. ką man dabar daryti?

-         JUODAPLAUKIS. Kiek laiko trūko jūsų ... šitie veiksmai?

-         MOTERIS.   Kiek laiko aš smaugiau savo vaiką? Neprisimenu. Pajutau, kad jis.. nurimo. Ir viskas.

-         JUODAPLAUKIS.   Kaip jis gulėjo?

-         MOTERIS.   Štai šitaip.. gal kiek sulenkęs kojas... štai šitaip.. ir viskas.

-         (Pasirodo VYRAS.  )

-         JUODAPLAUKIS.   (VYRUI)   Jūs turite teisę pažiūrėti filmuotą medžiagą.

-         VYRAS. Kokią medžiagą?

-         JUODAPLAUKIS.   Ji viską detaliai prisipažino ir sutiko parodyti. Mes detaliai viską nufilmavom. Žiūrėsit?

-         VYRAS.   Ne. Aš nenoriu žiūrėti.

-         (Ekrane demonstruojamas MOTERS prisipažinimo epizodai. Kaip ji žudo manekeną. Filmas ekrane be garso.)

-         kodėl jūs man visa tai rodot? Nenoriu to matyti. Nenoriu. Atsikniskit.

-         JUODAPLAUKIS.    Žinoma. Jūs nenorit.

-         VYRAS.   Sustabdykit. Prašau. Maldauju. Kodėl jūs taip darot?

-         MOTERIS. Nestabdykit. Tegul mato, ką jis padarė.

-         VYRAS. Atsikniskit.

-         MOTERIS. Jis nestabilios psichikos. Seniai norėjau su juo išsiskirti. Štai, tardytojau, priežastis, kuri pastūmėjo mane padaryti nusikaltimą.

-         VYRAS.   Nekalbėkit nesąmonių. Sustabdykit tą prakeiktą filmą arba leiskite man iš čia išeiti.

-         MOTERIS. Nestabdykit. Pažiūrėkit, kaip jis tampa agresyvus. Jis pasiruošęs trenkti man per veidą. Stebėkit, koks gyvulys jis darosi. Jis visada toks buvo. Pradėdavo drebėti. Suspausdavo kumščius. Aš tikrai jo bijodavau. Ir dabar jo bijau. Toks žmogus gali užmušti bet ką.. Kaip man buvo gyventi su tokiu žmogumi, kuris staiga nei iš šio nė iš to .. virsdavo .. žmogžudžiu.. kažkoks ligonis.. Tai tu jį nužudei.. mūsų vienintelį sūnų. Štai .. štai.. nepatinka? labai nepatinka? Aš tik įvykdžiau tai, ką tu man liepei. Aš buvau tavo įrankis. Tu šlykštus. Šlykštus. Tu šlykštus iki kaulų smegenų. Jūs matėte žaidimus, kuriuos jis pirko sūnui? Kokios ten šlykštynės. Ten visą laiką žudo. Visuose žaidimuose mokoma žudyti. Tai mane .. taip paveikė. Ten tokios .. virvės.. smaugvirvės.. Tai jis tuos žaidimus pirko sūnui. Jis darė tokią atmosferą. Namuose buvo tokia .. aplinka.. žudyti.. Laksto žmonės, kurie visus žudo.. vienas kitą.. Tai nebaudžiama?

-         JUODAPLAUKIS.   Tai jūs kurstėte kaltinamąją padaryti nusikaltimą? Taip?.

-         VYRAS.   Jūs galite nerėkti?   Kas jums taip pasakė?

-         JUODAPLAUKIS. Jūs galite tylėti. Susipažinkite: tai jūsų advokatas.

-         (Pasirodo DRAUGAS.)

-         DRAUGAS. Mūsų popieriai, švelniai tariant, prasti. Kaltinimas sukurstyti žmogžudystę, tai, žinoma, ne tas pats, kas žmogžudystę užsakyti, bet.. kaip sakiau, mūsų padėtis sudėtinga.

-         VYRAS.   Kas man gręsią?

-         DRAUGAS. Prasigerti.

-         VYRAS.   Aš klausiu: mane nuteis?

-         DRAUGAS. Suprask: jeigu tave nuteistų – tu būtum laimingiausias vaiko netekęs tėvas. Bet dabar tau gręsią – prasigerti.

-         VYRAS. (šaukia)   AAAAAAAAAAAA

-         Prašau.. tylos.. niekas nepatikėjo, kad mane apkaltino vaiko nužudymu. Kas patikėjo? Matau: niekas nepatikėjo, kad tėvas nužudė savo mylimą sūnų. O kas patikėjo, kad motina nužudė savo vaiką?   Sakot, ne visi.. sakot... negali būti?   Nesiginčysiu. Jūs visi teisūs. Visi.. Ką jūs galvojate – man nusipjauti?. Nėra mano sūnaus. Mano. Pabrėžiu. Įsiklausykite: mano sūnus. Skamba? O jūs  pasakykite sau: skiemenimis: ma- no  sū – nus. Jaučiate? Ką įsivaizduojate? Kaip jis tiesia į jus rankas.. ir dabar įsivaizduokite, kad jo nebėra.. jis vis tiek tiesia į jus rankas... bet jo nebėra. Kas gali mane apkaltinti, kad aš prisidėjau prie sūnaus nužudymo?   Niekas. Bet aš vis tiek jaučiu, kad jo nėra ir pats.. štai čia jaučiu, kad prisidėjau. Niekas man negali įrodyti, kad aš neprisidėjau prie savo vaiko nužudymo. Kalbėkit ką norit. Kada vaiką myli.. tiesiog jauti.. kad neišsaugojai.. tiesiog nesuspėjai.. štai tiek trūko.. ir nespėjai.. galvoje perkratai dienos įvykius ir pamatai, kad štai važiavai mašina.. galėjai aplenkti šita mašiną.. bet kažkodėl sustojai.. kodėl? sustojai.. važiavai.. čia užsidegė šviesoforas.. ir tu laukei.. laikas eina.. o tu lauki.. po to tu sužinai, kad tavo sūnaus nebėra.. galvoje viena mintis, ką  galėjau padaryti? Matai kiekvieną asfalto milimetrą.. girdi, kaip dirba mašinos motoras ir visu kūnu bėga sekundės. Ką galėjau padaryti, kad nenužudytu?.. pavėlavai.. kodėl pavėlavai?

-         DRAUGAS.   Užeik, sėskis.. turiu arbatos.. galiu įpilti degtinės... gersi?

-         VYRAS.   Gersiu.

-         DRAUGAS.   Ir aš išgersiu. Prisimeni, kada mes kartu šventėm tavo gimtadienį?

-         VYRAS. (juokiasi) Nieko neprisimenu.

-         DRAUGAS. Tada aš tau pasakiau: tokių moterų niekas nemyli.

-         VYRAS. (juokiasi) Nieko neprisimenu.

-         DRAUGAS. Tu žinai, aš kartais pagalvoju: mes niekam nereikalingi. Mes turėjom seniai prasigerti.. numirti.. išnykti.. o dabar sėdim ir.. kalbamės.. aš net kartais jaučiu, kad mūsų nėra.. prieš ateidamas pas tave užėjau į parduotuvę.. pardavėja tokia su akiniais.. iškreiptu veidu.. vienu žodžiu.. ji negraži.. aš sakau.. degtinės.. o ji nekreipia į mane dėmesio.. tiesiog pajutau, kad ji manęs nemato.. manęs nėra.. toks keistas jausmas.. manęs nemato net kažkokia ten pardavėja.. gal jai kažkas atsitiko? Vakar nugriuvau ant ledo.. man..

-          skaudėjo.. aš pajutau skausmą.. vadinasi esu.. o žiūrėjau į pardavėją.. ir pajutau, kad manęs nėra.? Kas tai?

-         VYRAS. Nusispjauk. Pastuksenk į medį. Mes esam.. išgerkim.. mes turim būti.

-         DRAUGAS. Ei, tu manęs nesupratai.. tu manęs visiškai nesupratai.. neišgirdai. Ei, draugas tu man ar ne?

-         VYRAS. Ko tu rėki? Ko? Kas tau negerai? Sėdi čia ir.. kalbi nesąmones.. tu žinai, kad mane apkaltino? Mane apkaltino, kad aš.. užmušiau savo sūnų?

-         DRAUGAS. Nustok rėkęs.. Klausykis, ką aš tau sakau: manęs nėra. Tavęs nėra. Mūsų niekur nėra. Girdi?

-         VYRAS. Štai tavo galva.. rankos.. tavo veidas.. akys.. tu verki? Vadinasi tu gyveni.. esi..

-         DRAUGAS. Man gaila, kad mūsų jau nebėra.

-         VYRAS.   Vėlu  gailėtis. Klausyk, pabandom traukti virvę? A? Prisimeni.. mes traukdavom virvę .. tada kai mokėmės aktoriniame.. sustodavom.. čia statom butelį.. o čia taureles su degtine.. kas metrą.. dabar yra keturios taurelės.. kas pritraukiamas prie taurelės.. išgeria.. o kas pralaimi.. išgeria visą butelį.. gerai?

-         DRAUGAS. Nuostabus žaidimas. O iš kur šita virvė?

-         VYRAS.   Norėjau pasikarti.

-         (Traukia virvę. Žaidžia . geria)
2009-12-21 14:05
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 4 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-04-01 05:03
Passchendaele
5
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-10-06 17:21
Viliutė
Galima buvo ir trumpiau.Žudoma,geriama,na nieko smagaus.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2010-03-05 13:53
agricola
hm, buvau praleidęs tas dalis, na šita taip kaip tai su Pasolinio ar (ir) van Tryro Medėjomis susifokusavo...bet kas ten gali suprasti moteris, aš nesuprantu savo šešių metų dukros, o čia...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą