Rašyk
Eilės (78142)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 15 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





begemotas_ begemotas_

Skruzdėlynas

Šis kūrinys buvo tarp savaitės geriausių
Rekomendavo: JRFRA


Miestas aptrupėjusiais laiptais leidžiasi į upę. Neskaidrus vanduo lėtai plukdo spalvotų gėlių vainikus ir nuo pakrančių pagrobtus drabužius. Pavargau. Sėduosi ant žemiausio laiptelio, sumerkiu kojas į šiltą vandenį. Mane čia atvijo noras nutraukti nesibaigiančius atgimimo ratus.
Pliumpteli mano nusviestas akmuo. Vanduo išsiskleidžia ratilais, apglėbia  lotoso žiedu atspindintį baltą debesį, atsitiktinai stabtelėjusį virš drumzlinos upės, virš pilkų miesto bokštų, kiaurų plokščių stogų ir molėtų kelių vedančių įkalnėn, link šventyklos.
Drumstas vanduo atspindi mane: saulės išblukintais, apiplyšusiais drabužiais dangstančiais liesą kūną. Kaklas, veidas ir rankos iki alkūnių juodai rusvo įdegio. Sunkiai save atpažįstu. Pasikeičiau, neturiu praeities, yra tik dabartis.
Lūpos pasiunčia žemyn į gelmę kreivą šypsnį. Sulaukia pritariamo linktelėjimo, liežuvis aplaižo nuo karščio sukepusias, skilinėjančias lūpas. Įkvepiu žuvimis ir užsistovėjusiu vandeniu dvelkiančio oro.
Išsitiesiu ant laiptų. Užverčiu galvą ir mentės įsiremia į aštrią akmens plokštę. Geltoniu švytinčiame danguje kybo peršviečiamas debesis - apverstas namas išpieštas blyškiais ornamentais. Jį juosia tvora apgulusi vingrią siaurą gatvelę.
Iš miesto atvilnijusi fleitos melodija ima suptis virš manęs, virš vandens, virš lotoso žiedo plaukiančio pasroviui. Aukšti skaidrūs garsai nutildo vėjo šnaresį ir upės skambčiojimą, atsimušus į sutiktą pasipriešinimą kelyje.
-Neik tenai, - išgirstu.
Neįžiūriu kas kalba, bet pajuntu, kad kreipiasi į mane. Skubiai keliuosi. Padūmavusiomis akimis apsidairau ir išvystu iki kelių vandenyje stovintį vyrą apsisiautusį baltu audeklu.  Raukšlėtą kaktą puošia nupieštas V formos ženklas.
-Neturėdamas priežasties, nerasi kelio, - balsas slysta vandens paviršiumi.
-Netikiu, - šokinėjantys saulės blyksniai trukdo įžvelgt pašnekovą.
Pradingęs lotoso žiedas išsisklaidė vienintelį dangumi plaukusį debesį. Lygiai taip pat dulkini žemės kūnai suyra, supūva ir nelieka ugniai ką nusiųsti į dangų. Auka per menka ir niekas, lūpom ar pirštais, neprisilies prie mano sielos. Bijos susitepti. Aš, kaip ta skruzdėlė ropojanti akmeniu vis bandau užlipti ant laiptelio aukštyn, artyn savo namų, bet vis krentu, sukuosi ratu, regis nesuvokiu kas atsitiko, vėl lipu nenumesdamas per sunkios naštos - šapo, nežinia kur surasto šioje iš akmens sulipdytoje pakrantėje.
Pasuku į nusižiūrėtą gatvelę. Mano paspirti akmenys parieda įkalnėn ir  ritasi žemyn nesustodami. Kylu į kalną. Priešais matau spalvotą šventyklos fasadą. Dievybės žvelgia nuo sienos tiesia rankas į mane.
-Ateinu, - iškvepiu dulkiną orą.
Perdžiūvusi žemė trūkinėja, pokši po kojom artėjant prie pravirų durų. Gaivi vėsa paglosto mano pailsusį kūną, šešėlis paslepia nuo spigios saulės. Nusiaunu batus, paspiriu į šoną ir lendu į vidų. Nelauktas. Nekviestas.
Po šventyklą slankioja beždžionės. Kartkartėm pritupia prie dievams sukrautų aukų, čia pat godžiai suvalgo pasigriebtą vaisių, netikėtai cypteli ir vėl traukiasi į pasienį, nusitempdamos su savimi gėlių vainiką ir popieriaus lapą išplėštą iš šalia gulinčios knygos.
-Gyvenimas praeina darant ne tai ką reikia. Darant, tai kuo netiki, kuo abejoji, -  sklindantis nuo durų balsas suvirpina tarpdurio varpelius, užpučia žibintų šviesas.
-Palauk, -šaukiu, -aš tave jau mačiau prie upės.
Bėgu link įėjimo. Tarp kojų painiojasi beždžionės. Išgąsdintos netikėtų garsų laksto, rėkia muša kumščiais sau į krūtines.
-Tik tu nesi tas, kurį sutikau, - gožiamas beždžionių cypimo garsas stingsta po šventyklos skliautu.
-Parodyk kelią, -maldauju, žvelgdamas į besiplaikstantį baltą apdarą.
-Kelio nėra, - skamba atsakas mano galvoje.
Tau neužtenka mano nusižeminimo, kai manyje nėra nei pradžios, nei pabaigos, neliko praeities, ji išpustyta, kaip smėlis nuo perdžiūvusio kelio. Dabarty bandau užsikabinti už kokios nors nereikšmingos smulkmenos, bet nerandu tvirto paviršiaus. Liulanti pelkė slėpusi juodus akivarus dabar skandina. Nejaučiu skausmo, nors mano pasaulis pamažu, tačiau nenumaldomai ritasi pražūtin. Noras išsiveržti iš amžino atgimimo rato neleidžia jo pajusti
Sėduosi ant laiptų priešais šventyklą, atsiremiu į koloną. Tarsi tik ką mane išvydusios beždžionės ima slankioti aplinkui. Negrabiai renka į saujas molio grumstus, semia birų smėlį ir mėto. Vos spėju lankstytis, bet taiklių smūgių nepavyksta išvengti. Tai paniekinimo ir atstūmimo ženklai, galvoju braukdamas nuo veido smėlį ir iš plaukų rinkdamas molio grumstus.
Tolyje vėl pasigirsta baikšti fleitos melodija. Nejučia įsibėgėja, garsėdama čaižo įkaitusį miesto orą. Linguoju kartu su garsu ir suvokiu, kad čia aš vienas, nei paupyje, nei kelyje į kalną, nei šventykloje nesutikau nei vieno žmogaus, nei vienos gyvos dvasios. Klaidžiojantis, neturintis amžiaus vyras, atsirandantis iš niekur ir į niekur pradingstantis – esu aš. Esu tik aš, beždžionės, molis, smėlis ir laikas einantis pro šalį. Nepaliečiantis manęs ir tų įmantriai išdrožtų medinių dievybių rymančių ant šventyklos sienų.
-Tu manęs nepaklausei, - išdrįstu pakelti akis.
Vyro, su švytinčia V raide kaktoje, apdaras nebepanašus į drabužį, tai skruzdėlynas chaotiškai knibždantis, bet tobulai išlaikantis formą. Tyliai žiūriu į skruzdėles, į prie žemės prigludusias beždžiones, į suplyšusius batus.
-Tu manęs nepaklausei, -  tyliai kartoju žodžius, - ir už tai atėmiau sielą, už bausmę palikau gyventi, - skamba nuosprendis.
Vėjas, sukėlęs dulkių kamuolį, pradingsta kažkur už miesto. Saulė nepaliaujamai kyla virš rytinio šventyklos bokšto. Regis nespėja nusileisti ir vėl kyla. Pakeliu nuo žemės beždžionių pamestą popieriaus skiautę. Ištiesinu ir skaitau “kūrėjas-saugotojas-griovėjas ateis, tokiu pavidalu, kurio tu nepažinsi”. Tarp raidžių ropoja skruzdėlė, pameta savo neštą šapą, sukasi ratu, sustoja.
-Tu jau čia, - sakau jai ir pakišu pirštą, - lipk. Aš nunešiu, tik pasakyk kur?

2009-12-13 13:12
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 15 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2011-01-30 10:07
Asasasas
Sunkiai suprantamas, bet idomus :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-09-17 13:37
augaviskas
Daug detalių sunkina, bet ir lėtina skaitymą (o tai jau gerai, padeda įsitraukti). Man subjektyviai pasirodė, kad ne visai motyvuotai dukart minimas atgimimo ratų nutraukimas (bent jau pirmasis paminėjimas atrodo neišplėtotas). „Siužetas“ slaptingai veda į filosofinės minties didesnį blyksnį pabaigoje, nors pakeliui susijusių minčių taip pat netrūksta, bet jos mažiau įkvepia. Daug paralelių tarp tikrovės ir potekstės, bet gal ir ne visos jos nepriekaištingos. Tarkim, keistasis skruzdėlių apdaras kiek prieštarauja žmogaus minčiai, kad jis pakeliui nesutiko kitų žmonių. Rytietiška atmosfera sukurta nuo pat pradžių, bet detalės nėra ryškios, tarsi būtų rašoma žiūrint per lietuvišką prizmę.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-17 08:12
agricola
nu visai neblogai, tikslaiu visai gerai iseina...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-15 11:06
Edas Austworkas
Ir gražiai ir gerai. Užsieniečio-turisto žvilgsniu apie pasaulį kuriam gyveni.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-14 19:09
ju___
karciai saldi simfonija.

labai grazu.

regis, isties talentinga.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-14 13:49
ja Il
klampu. bet maloniai. čia apie tai, kaip mes kartais patys nežinom, ko norim, taip?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-13 23:58
JRFRA
vooooojezus pradės čia dabar razinkas rankioti iš subinės tas klaideles minėdami, niekam jos neįdomios, čia tik smulkmena, kaip ne vietoj nusiperdimas draugų rate, nors visi draugai žino, kad tu esi kultūringas pacanas, bet vat šiktelėjai netyčiukais ir viskas, nu bet ne esmė, nenukrypkim nuo temos.

patinka mums tavo tekstas. skaitėm tartum parūkę gandžos rateliu su azijiečiais susėdę uahahahaa ir man pasistojo noras mesti tokį patarimuką, kad pavartytum, nes ten skaityti neįdomu, j.l.borges'o "pramanytų būtybių knygą". ten aprašoma apie tokį vieną chiuvą su labai prikolnu vardu ir pavarde uahaha pavadinkim taip, jis vadinasi A Bao A Ku tai yra c.c.iturburu jau klasika tapusi legenda "apie malajų raganystę". manau, atrasi kažką, ka buvai pamiršęs galbūt gandža rūkydamas ir šitą tekstą rašydamas uahahaha

nu sėkmės, tu mūsų taikikly.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-13 21:11
Sniego mėnuo
Na kad niekas nepaminėjo, tai aš paminėsiu - yra keletas klaidelių, pvz.: "Vėjas sukėlęs dulkių kamuolį ir pradingsta kažkur už miesto"
Gal dar keletas nevisai pagrįstų sakinukų: "Pasikeičiau, neturiu praeities, yra tik dabartis. ", skamba gražiai, bet šis tekstas neaprėpia šios minties platybių. Gal tiesiog išbraukt žodelį "Pasikeičiau", nes skaitytojas to pasikeitimo vis vien nemato... O dabartis jaučiasi, labai.

Sėkmės, nepameskite savojo šapo!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-13 18:32
cls
cls
egzistencializmas :)
nu niekaip... :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-13 18:28
cls
cls
na ka gi.
juokauju :)
pradžia - super.
vystymas irgi super.
tekstas sunkokas, nors žaismingas.
vaizdai ryškūs.
egzistenzializmas?
o pagrindinė mintis, leiskite paklausti, kokia?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-13 16:09
Jonas Butelių
Gerbiu ko nesuprantu,o kai suprasiu,nežinau
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-13 15:34
Šnekorius
Darbas tikrai sudėtingas. Pradžia (kol nebuvau perskaitęs iki galo) atrodė visiškai nerišli, nereikšminga ir su niekuo nesusiejama. tačiau skaitant tolyn vaixdas pasikeitė. Kiek čia gamtos, religijos  filosofijos. Tikrai pasijutau Indijoj.  Ir vis tik vienas dalykas man užkibo. Ir tas pasakymas manau esminis. Štai jis: "-Neturėdamas priežasties, nerasi kelio, - balsas slysta vandens paviršiumi." Na, negi priežastis yra pagrindinis kelrodis. man atrodo, kad juo yra tikslas. bet čia tik mano pasvarstymai. Kūrinį vertinu 5 balais.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-13 15:34
Madame Kukiš
Skaniai susikramtė, net labai, tik iki pasirodant bezdžionėms, kažkodėl maniau, kad tai eilinė vasara Lietuvos bažnytkaimyje.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-13 15:00
dėdė kurmis
(dar paskaitysiu)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-13 15:00
dėdė kurmis
5 (neskaičiau)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-13 13:40
Vaikyste du kart
nagerai neprikibsi.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-13 13:28
tiesatechniskaineprieinama
perskaitome, ir viską matom, viską užuodžiam ir girdim.

aš kadangi dar tiktai ką tik atsikėliau, tai man taip - iš vieno sapno, į kitą. gražus sapnas, nematytas. o jausmas artimas - Pasikeičiau, neturiu praeities, yra tik dabartis.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą