Rašyk
Eilės (78146)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 3 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Rūta brovėsi aukštyn pro aukštą žolę, nuogas blauzdas švelniai kuteno smilgos. Ji ryžtingai grūmėsi su vėju ir pasikėlusi sijoną skubėjo ten, kur kilo saulė. Daugiau nei pusė jos kybojo ties eglių viršūnėmis prie žalios, dobilais apžėlusios kalvos.
    Ant kalvos stūksojo ąžuolas, giliai suleidęs savo senas šaknis į žemę. Šalia jo, vos vos iš žemės išlindęs, net sieksnio nesiekiantis, nuo vėjo bangų lingavo jaunas liaunas ąžuoliukas. Niekas čia jau seniai nesilankė, mat kaime sklido kalbos, jog ten daug žmonių paklaidinta, ypač tuo laiku, kai sekmadienio bažnyčios varpai kviečia į mišias. Dėl šios priežasties didžioji dalis kaimo gyventojų tapo itin pamaldūs. Išskyrus Rūtą.
    Jau nuo kalvos papėdės ji įžiūrėjo kažkokį sutvėrimą, klūpintį prie liauno ąžuoliuko. Dar keli, panašūs į tą klūpintį, lindėjo miške. Ji aiškiai matė juos, besislapstančius už eglių kamienų, ir jautė į ją įsispitrijusias dešimtis akių. Rūta vis sparčiau žygiavo ąžuolo kryptimi, o viduje kirbėjo tarsi bičių avilys.
    Žmogysta, klūpėjusi prie ąžuoliuko, akimirksniu pašoko ant kojų ir jau rengėsi sprukti, bet mergina, šūkaliodama ir maskatuodama rankomis, metėsi tiesiai ant žmogystos ir nuvertė ją į dobilus.
-  Palauk! Susimildama, palauk, -sušuko Rūta, pakilo nuo žemės ir padėjo atsistoti žmogystai.
    Sutvėrimas, stovintis priešais ją, buvo jauna moteris. Jos vešlūs juodi plaukai raitėsi ir vingiavo žalčiais iki pat klubų. Ant kaklo kabėjo ilgi šermukšnių karoliai. Žmogysta vilkėjo ploną baltą nėriniuotą suknelę, ant kurios plėmais vešėjo samanos, raizgėsi plonos augalų šaknelės, ropinėjo boružės ir tupėjo pora didelių blizgančių žaliai mėlynų laumžirgių.
    Būtybė nejudėdama apžiūrinėjo Rūtą. Ir ne tik ji. Visas miškas nustojo šnibždėti ir slapčia stebeilijosi į atvykėlę, gaudė kiekvieną jos judesį, kiekvieną iškvėpimą ir įkvėpimą. Buvo tylu lyg po žeme.
-  Ko tau reikia? – prabilo laumė ir pasuko galvą į saulėtekį, kuriame praskridęs sukliko vanagas. Akys abejingai grįžo prie Rūtos.
-  Prašau, paklausyk. Mano mama sunkiai serga. Niekas nežino, koks biesas prie jos pristojo. Nieko nevalgo, negeria, nešneka nė su kuo, kliedi...
Laumė pravėrė burną, o iš jos gerklės ištrūko melodingas garsas, sudėtas iš pušų ošimo, varlių kvarkimo, vanago klyksmo, vilko stūgsmo, bitės zvimbimo ir dar daug garsų, kurių Rūta neįstengė atpažinti.
    Tuo tarpu iš miško ir krūmynų ėmė lįsti keisčiausios būtybės. Vieno oda – apspurusi medžio žievė, kito kūnas – šerno šeriais apžėlęs, o akys užlipdytos vortinkliais. Trečio pirštai plėvėti, liežuvis skeltas, o pats visas žvynuotas. Jie akimirksniu išdygo šalia laumės ir įbedė akis į Rūtą. Laumė prabilo:
-  Aš išgydysiu tavo motiną, tik turi man pažadėti vieną menką menką dalykėlį.
-  Bet kokį! Pažadu.
-  Lygiai po ketverių metų atneši man savo pirmagimį sūnų, kurio plaukus vėjas šiurens lyg rugius. Kurio akys, linų mėlynumo, gers dangų. Savo pirmagimį sūnų, ąžuolo širdimi.
    Rūta prasižiojo, trokšdama surikti ne. Kaip galima atiduoti savo sūnų, savo vaiką! Ne, ji jo neatiduos. Žinoma, ji pažadės. Bet laumės jo negaus. Niekada.
-  Gerai. Atnešiu tau savo pirmą sūnų, - ji minutėlę padvejojo. – O kur man tada tavęs ieškoti?
-  Aš lauksiu čia, - laumė pamojo vienam sutvėrimui, kažką pašnibždėjo ausin ir tas žaibiškai nurūko miškan.
Neilgai trukus jis grįžo, nešinas buteliuku, kurį, nudelbęs akis, atidavė Rūtai.
-  Neškis namo, girdyk motinai po šaukštą per dieną. Po savaitės ji pasveiks. Dabar eik, tik nepamiršk, ką pažadėjai. Jei vis dėlto pamirši - aš tau priminsiu.
Rūta pažvelgė į laumę, apsigręžė ir ėmė leistis nuo kalvos.
    „Aš tau priminsiu“ – vieninteliai žodžiai blaškėsi jos galvoje.
    Ji stipriai sugniaužė buteliuką ir paspartino žingsnį. Bažnyčia jau skalambijo varpais, kvietė į rytines mišias.
    Rūta klestelėjo ant žemės ir įsmeigė akis į pabudusį kaimą. Keliasdešimt aprūkusių trobų, iš kaminų vos vos rūkstantys dūmai. Palei tvorą skalijo senas šuo dulkinu kailiu, kieme grūdus lesiojo vištos, o kaimo gyventojai skubinosi užsiimti geriausias vietas bažnyčioje. Vaikai nespėjo su tėvais, todėl klupo ir virto. Rūta pasijautė kaip vienas iš tų vaikų, apsmukusiom kojinėm, išaugtais marškiniais ir jau spėtais išmurzinti žandais.
    Bet ji neina bažnyčion. Ji sėdi ir stebi skubančius. Kam jai skubėti, kam melstis, jei į tiek maldų Dievo neatsiliepta. Jos motinai vis blogiau ir blogiau. Melskis nesimeldusi, o atsako vis nėr.
    Ji sėdėjo dobiluose, vėjo išblaškytais plaukais, ir jautė kažką vis krustelint buteliuko viduje, bet nedrįso atidaryti. Tuo metu laumės jau verpė Rūtos likimą, o virš jų galvų pakibusioje saulėje vėl sukliko vanagas.
2009-09-18 22:07
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 9 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-02 00:03
o Aš esu Tu
nesupratau. bet as daug ko nesuprantu. ir nesujaudino. o taip tikejaus..
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-10-04 21:16
Vincentas Starikovas
Perskaičiau viską. Taip, reikėjo dar bent 2 kartus perskaityti savo pačio kūrinį prieš įdedant čia. Galėjai išvengti tų prasminių nesusipratimų. Susiduriu su ta pačia problema.. Ak skubėjimas.

Antravertus, per daug banaliai dvelkia pasakomis.
Idėja apmąstymui: Rūta, užsilikusi kaimo pagonė, sutinkanti sekmadienio rytą savaip..

Aišku tai dvelkia Paskutiniu Aukojimu, bet tema verta dėmesio kiekvienoje kartoje.

Ramybės ir Idėjų.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-09-23 23:30
Intriganto
O gal skaitė ne tik pradžią? Na, jūs sakot - jūs žinot. :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-09-23 21:05
Si bilė Sibire
perskaičiau lygiai tiek pat, kiek Ogio. ir lygiai taip pat. tik ties pakeltu sijonu ir ėjimu link saulės tekstas pasirodė komiškas.

ir dar. nejaugi iš septynių komentavusiųjų tik vienas iš tiesų skaitė, - keista.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-09-22 23:36
dėdė kurmis
Ogio žino ką sako :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-09-22 22:36
Ogio
:)))
Perskaičiau tiek:
Rūta brovėsi aukštyn pro aukštą žolę, nuogas blauzdas švelniai kuteno smilgos. Ji ryžtingai grūmėsi su vėju ir pasikėlusi sijoną skubėjo ten, kur kilo saulė. Daugiau nei pusė jos kybojo ties eglių viršūnėmis prie žalios, dobilais apžėlusios kalvos.. Pakako. Dalinuosi pojūčiais:
a)"Aukštyn pro aukštą žolę" jau apeliuoja į frazę iš žiogo dienoraščio. ;)
b)pabandžiau priešpastatyti "blauzdas švelniai kuteno smilgos" ir "Ji ryžtingai grūmėsi su vėju". Į vieną ir tą pačią meteorologinę situaciją man tai niekaip nesutilpo :)
c)"skubėjo ten, kur kilo saulė" greičiau krypo link kosminės Strielkos ir Bielkos epopėjos nei lietuvaitės Rūtos (tradiciškai linų spalvos plaukais ir gintariniais dantimis) link. Tiesa, neturiu nieko prieš pakeltą sijoną ;)
d) Ir jau visai iš vėžių išmušė teiginys, jog "Daugiau nei pusė jos kybojo ties eglių viršūnėmis prie žalios, dobilais apžėlusios kalvos"... Na ir kam, sakykit, ties eglių viršūnėmis reikėjo pakabinti daugiau nei pusę lietuvaitės Rūtos? :(

Gerbiamas Autoriau, tausokit skaitytojų pojūčius. Prašau ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-09-22 21:31
neatpažintas skraidantis arbūzas
Tos būtybės vaizdžiai nupasakotos, bet kartu tokios paslaptingos,interesting:)
Tačiau laumė šiuo atveju aprašymu priminė miško deivę, girinę, trūko joms būdingo seksualumo ir grubumo. Tokia labai intelektuali ir rami šita, gal supranti, ką noriu pasakyti.
:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-09-22 18:47
pilkė
Šauniai. Primena pasakas, tas tiek kartų skaitytas nuskaitytas... :) pasirodo, nieko naujo po saule... :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-09-21 12:19
Varinė Lapė
Super puikiai. Ir stilius įdomus, ir tematika - lietuviškas folkas, bet nuostabu - seniai niekas nekūrė taip.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-09-18 23:35
ledii
Kažką priminė tas pažado davimas, manant, kad atėjus laikui netesės. Atsiminiau, taip Baltaragis Pinčiukui dukrą pažadėjo, o ir Eglė žalčių karalienė, žalčiui prisižadėjo. Matyt tai lietuvių tautosakai būdinga :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-09-18 22:47
Irmantė Baltoji
3-4 :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-09-18 22:44
Nerijus Paltanavičius
Suintrigavo. Gerai. Sėkmės.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą