Rašyk
Eilės (78151)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 16 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Po mėnesio darbo Tichonovo padi kaime ir įvykdžius užduotį, Jonas išvyko į kitą ūkio brigadą- Širiajevo kaimą. Ten gyvenvietė išsidėsčiusi lygumoje, namai ir mūriniai ir mediniai, pavieniai ir sutelkti gatvėse. kai kurie pavieniai individualūs gyvenamieji namai turėjo iš fasado pusės bromas su ilga rąstų siena, tačiau su mažesniu ūkinių pastatų skaičiumi, lyginant su Tichonovo padi kaime esančiais. Joną apgyvendino Širiajevų šeimoje: vyras apie 50 metų Inokentijus Fiodorovičius Širiajevas II-sis (kaime buvo ir pirmasis),  žmona panašaus amžiaus Valentina Fiodorovna.  Širiajevas turėjo arklį ir panašų vežimą, kaip ir pirmajame kaime, bet skyrėsi tuo, kad jo ašys buvo medinės, o ne metalinės. Inokentijus Fiodorovičius buvo aukštas, lieknas ir su ilga nusmailėjusia, žilstelėjusia barzda. Valentina Fiodorovna- vidutinio ūgio, kiek apkūni moteris, kuri dažnai klausdavo Jono sugrįžus iš darbo vakare:
    - Kovo ty zdelal?
Tik išgirdęs Jonas net truputį sutriko, nes žodis „kovo“ gramatiškai yra skirtas gyviems daiktams pažymėti. Negyviems yra vartojamas žodis „čto“. Jonas  greitai susigaudė, kad šio krašto sibiriečiai apskritai  gyviems ir negyviems daiktams vartoja žodį „kovo“. Taip pat jie nesako penkiasdešimt vienas, ar penkiasdešimt du, o pusė šimto vienas, pusė šimto du ir taip toliau. Valgiai buvo analogišgi, kaip ir pirmajame kaime. Jonui talkininkavo Inokentijus Fiodorovičius su savo vienakinkiu vežimu ir du jaunuoliai taip pat ką tik baigę aštuonmetę mokyklą. Tai Ivanas ir Valentinas. Abu aukšti, stipraus kūno sudėjimo jaunuoliai. Čia reikėjo atlikti kartografavimo darbus devyniuose tūkstančiuose hektarų plote. Darbo sunkumai ir ypatumai buvo analogiški anksčiau aprašytiems. Vienas įsimintinas ir gana lemtingas įvykis galėjo būti Jono gyvenime. Karografavimo zonoje buvo karinis dalinys, kuris saugojo kovines raketas. Tokių plotų kartografuoti nereikėjo. Iš vienos pusės važiuojant lauku ties pamiške buvo lentelė su užrašu „ Įvažiavimas draudžiamas“, o iš kitos dalinio pusės, kur buvo platus kelias, vedantis į karinį dalinį, įsikūrusį miškelyje apsupto ūkinių laukų, kur tokio užrašo nebuvo. Sąmoningai buvo grįžtama iš darbo tuo keliu, kuriuo nedraudžiama važiuoti per dalinį. Jau buvo vėlu apie devintą valandą vakaro (rugpjūčio paskutinėmis dienomis). Buvo tamsu, kariniame miestelyje degė šviesos pastatuose. Ekspedicijos dalyvių vežimas artėjo ir artėjo prie bazės. Kelio juosta tęsėsi per vidurį miestelio. Tarp medžių slūgsojo gyvenamieji namai su languose spindinčiomis  elektros lemputėmis. Štai vienoje kelio pusėje Jonas pastebėjo atviromis angomis žemėmis apipiltus angarus, kuriuose ant aukštų važiuoklių gulėjo sidabrinės, cilindro formos su smailiais galais raketos. Jonas  paprašė jaunuolių sustoti ir pats nuskubėjo į artimiausią angarą. Jis apėjo smailianosę raketą, smaigaliu nukreiptą į lauką, patapšnojo jai ranka  per jos šoną ir laimingai išėjęs iš angaro sėdo į vežimą, niekieno nekliudomi visi grįžo namuo. Jonas jau buvo tarnavęs kariuomenėje ir puikiai žinojo, kad temstant, apie devintą valandą, visada yra išvedami sargybiniai į saugomus postus ir pamačius tokį ateivį prie tokio slapto objekto, sargybiniui neliktų nieko daryti, kaip pasiųsti jam dovaną- šūvį. Deja, taip neatsitiko. Priežastys galėjo būti kelios: viena, gal būt sąmoningai  buvo vėluojama sargyba, antra,  kai kada kareiviai paslėpę ginklus išeidavo į kaimą į šokius ar šiaip pas pažįstamus. Apie tai kalbėjo kaimo žmonės.
    Rugsėjo vienuoliktą dieną ekspedicijos darbas Irkutsko rajone buvo baigtas. Ekspedicijos viršininkas Anatolijus Danilovičius Kašanskis ir mokslinis vadovas Grigorijus Afanasjevas  atvykę į paskutinę darbo patikrą, pakvietė Joną rytojaus dieną vykti ekskursijon prie Baikalo ežero. Šį pasiūlymą Jonas sutiko su dideliu entuziazmu. Ryte, visi trys atvykę į Irkutsko prieplauką, sėdo į motorlaivį - raketą ir po valandos jau buvo Baikalo prieplaukoje Listveničnoje. Pasigrožėję pakrante ir pavalgę valgykloje, nuvyko į muziejų. Tarp kitų eksponatų  centre puikavosi Baikalo ežero dugno maketas su viena seklesnia ir viena ypač gilia įduba. Ežeras įsiterpęs tarp kalnagubrių, vanduo nepaprastai skaidrus, švarus ir šaltas, tiesiog ledinis. Ekskursijos gidai aiškino, jog į ežerą įteka per tris šimtus trisdešimt upių iš tirpstančių ledynų, o iš jo išteka tik viena Angara. Teko paragauti ir Baikalo delikatesą-omulį. Tarp kedrų, pušų ir maumedžių matėsi mediniai kuklūs nameliai. Tai vilos, skirtoa valdžios atstovams. Taigi buvo įspūdinga ir neapsakomai įsimintina ekskursija, po kurios vėlai vakare sugrįžta į ekspedicijos bazę. Rytojaus dieną laukė ilga kelionė į Kirenską, tęsti ir kartu baigti ekspedicijos darbą prie Lenos upės.
2009-09-15 11:16
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 5 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2010-03-08 13:29
Laimada
*.*
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-09-17 17:36
KartaisAš
Na, galiu pasakyti, kad tikrai labai gerai parašyta (ar aprašyta - nesvarbu). Iš tiesų yra nuoseklus kalbėjimas, tikroai ir gyyvai reiškiamos mintys. Kalbėjimas primena Čechvo apsakymų kalbėjimo stilių. Tikrai neblogai. Jei nesi skaitęs jo, būtinai paskaityk.
Tokį sakinį radau: "devyniuose tūkstančiuose hektarų plote" - reikia suderinti linksnius. O šiaip aš esu už šį darbą.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-09-15 12:17
pilkė
Memuarų žanras - gana retas dalykas rašyke. Jau vien todėl verta sveikinti Autorių. Šie dalykai atrodo išskirtinai rimti tarp mūsų kasdieninių rašliavų. Turėdama daugiau laiko būtinai perskaitysiu visas dalis. Tiesa, visgi pastebėjau, jog vienas kitas redakcinis pataisymas tekstui nepamaišytų, o pats pasakojimas vėlgi priklauso nuo Autoriaus tikslo - jei tikslas - tik fiksuoti įvykius, viskas tvarkoje. O jei visgi norisi padaryti tekstą artimesnį literatūrai, reikėtų įmesti kokį iš atminties netikėtai išskylantį dialogą ar vaizdą, taip pakaitaliojant stilių. Įsiminė epizodas su "kovo zdelal". :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą