Rašyk
Eilės (78153)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 15 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Labai gerai vienoje paskaitoje yra pasakęs-humanitarinių mokslų (filosofijos) daktaras, Vilniaus Pedagoginio universiteto Filosofijos katedros docentas, poetas,   Lietuvos rašytojų sąjungos narys, garbus žmogus - Liutauras Degėsys:   „Senius reikia žudyti dar jaunystėje“, po to, kai vienas jaunas mokinys klausidamaisis jo paskaitos sumurmėjo, kad tai senių moralai.
 Kad nebūtų neteisingai interpretuoti jo žodžiai, noriu paaiškinti ką šis garbus žmogus turėjo omeny: žmogus, kuris piktinasi  vyresniais žmonėmis turi nepamiršti, kad ir pats būs senas, tai, kad nebūtų vyresnių žmonių, kuriais taip piktinamasi juos reikia žudyti dar jaunus. Šiuos žodžius aišku reikia suprasti su ironija. Be jaunu žmonių nebūtų ir senu...
Dabar daugelis jaunosios kartos atstovų, labai dažnai pyksta už pamokymus gyventi, paaiškinimus ką daryti ir ko ne, iskart ima laikyti tai antros vaikystės kamuojamų senukų paistalais, nors visi pasakyti vyresnio žmogaus žodžiai tėra pagalba jaunam žmogui, nes juo daugiau metų žmogui juo didesnis jo žinių bagažas, patirties pamatas. Verta įsiklausyti senolių žodžių, nes kol jauni daug ko nesuvokiam ir gyvename, kaip vienadieniai drugeliai blaškomi likimo vėjų ir norime iš gyvenimo gauti viską čia ir dabar nors taip ir nebūna. Jauno žmogaus dienos kamuojamos prislėgtumo, arba atvirkščiai - nuobudulio, juo kankinami tampame linksmybių prislėgti plėvėsos ir savo gyvenimą paverčiame kvailu poelgiu virtine. Brandaus žmogaus dienos įgauna aukso vertę, jos jau nebėra kamuojamos nebrandaus amžiaus įgeidžių, maišto, ir visos kasdienės problemos neapsigaubia bauguliu, gyvename daug papraščiau, net su šypsena žvelgiame į kai kurias problemas, bet tai nereiškia, kaip gali pasirodyti, kad brandus žmogus nemoka džiaugtis gyvenimu - moka, dar ir kaip, nes širdis nieka nesensta.   
Taip, išties yra ir vyresnių žmonių kamuojamų antrosios vaikystės, bet mes tikrai neturime jų smerkti, nes tai įtakojo ir žiaurūs aplinkos veiksniai, sveikata, tad net dabar būdami jauni neesame apsaugoti nuo to, kad ir mus nugyvenusius brandžius metus gali pasitikti antroji vaikystė vedanti už rankos į  darželį.
Negerbdami vyresnių žmonių mes negerbiame patys savęs, nes kažin ar sulaukę patys tokio amžiaus (aišku jei tokiame problemų, įtampos,  prislėgtame pasaulyje mums tai pavyks) tikrai nenorėtume sulaukti iš kokio jaunuolio replikų: „Suvaikėjus bobutė“, „Nukvakęs diedukas“, tad prieš įžeisdami vyresnį žmogų pagalvokime ką šnekame ir, kaip iš šalies tai tuščiai atrodo, nes dabar skaitydamas šiuos žodžius jaunasis žmogau - esi potencialus senolis, kurį kas nors taip ir vadins ateity. Jauno žmogaus pyktis kyla ne iš ko kito, kaip tik iš ką tik bręstančio individualizmo ir maišto apraiškų strimgalviais bėgti per gyvenimą nesidairant aplink ir neigaunant patirties, o jau manant, kad viską žinai ir esi pasiruošęs tikram gyvenimui, kuris tik ir laukia tavęs iškiestom rankom saugodamas nuo visų pavojų.  
Gal kas pasakys, kad nenori sulaukti senatvės, bet metai neklausia ko tu nori, jaunystėje jie slenka lyg vežliai, o įpusėjus gyvenimo metus pastebime, kad vis mažiau užtenka laiko visiems darbams nuveikti, nes mūsų metai jau nebešliaužia, kaip vežliai, o yra, kaip pabalnoti žirgai sparčiai bėgantys į priekį.
  Mažai kas gali pasigirti turintys tokį turtą kaip dar gyvus savo senelius ar močiutes arba bent prisiminus jų žvalią šypseną ir jų išmintį? Džiaukimės kol dar turime žmogų padėsiantį mums eiti į priekį savo pagalba ir žiniomis, o ne smerkime jų duotus patarimus. Patarimai yra tuo geri, kad jų galima nepaisyti, bet ar nuo to mums būs lengviau parodys tik ateitis...


Skirta S. M.
 
2009-03-20 12:54
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 3 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-04-05 21:40
Ferrfrost
Nuosirdziai dekoju visiems skaiciusiems ir supratusiems!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-23 07:51
Erato
Nuostabus Tavo kūrinys, o dar dedikacija prasminga, ne iš oro. Verčia pergalvoti vertybes, savo egoizmą ir principus, kurie ne visada yra skatinantys tobulėti.

Bet kadangi tiek Tu, tiek aš, kaip ką tik sužinojau, degraduojame, tad geriau pasislėpime po pernykščiais lapais ir tylėkime. Manau, geriau yra tyras naivumas, su patirties prieskoniu, negu nihilizmas, betikslis neigimas, ir įvairios suicidinės užmačios.

Geriau, kad ir naiviai, skatinti pozityvumą, negu labai išlavintai ir profesionaliai vesti žmoniją link apokalipsės, kuri ir taip ateis, ir be mūsų svaigimų.

Ačiū,su meile Erato
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-21 17:52
Pamaniau
Ir proza gerai rašai.Su branda susimąstome apie laiko esmę
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-21 14:36
Tare
aaa dabar zinau tarp kokiu sienu bresta tavo mintys. paprasta, net labai svelnu, kai zinau kitus tavo kurinius. si problema jau nebe tokia aktuali, nes senimas sedi namuose uzsibarikadaves ir nekisa nosies laukan. mato ir jaucia aplinkiniu neapykanta ju adresu. ir ne tik rekia kalbeti apie jaunima, pagyvene zmones, savi vaikai senus tevus engia. vadinu tai nesamoniu sou. 
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-21 13:55
fait
Labai mielos ir teisingos mintys :) siais visuotines degradacijos laikais labai truksta tokiu minciu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-20 16:49
labai įdomu:)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-20 15:40
Pranas
Jūs čia visiems reikalinga. Vudu Guru- irgi. Kad ir žiogas, o filosofijoje suprantama prasme net savęs neperšoks. Ir kai jis sako, jog "patirties pamatas - tuštybių tuštybė", tai tik todėl, kad jokios tokios patirties jis nežino. Net 2x2 yra patirties palikimas. O filosofuojant net ir karietą gali sumeistravoti, kaip, pavyzdžiu, tą stengiuosi padaryti aš.
  Žinoma, šis Jūsų esė neįtaigus.Šios mintys tokių žmonių kaip Vudu Guru jau perskaitytos. Tai protingi  žmonės. Aš čia kalbu pagal save- juk ir aš kažkada tuose metuose būdamas, buvau protingesnis, negu kad dabar...
  Bet atsiprašau visų- ateityje apie tokias problemas įrodinėjimų,teigimų ar neigimų forma nekalbėsiu.
Tai tiek.
Būkite!
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-20 14:33
Vudu Guru
"nes juo daugiau metų žmogui juo didesnis jo žinių bagažas, patirties pamatas" - tuštybių tuštybė.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-20 13:11
Ferrfrost
Zmogus taip bijantis moralu pats yra amoralus, tas kas turi gilu dvasini pasauli tas moralu nebijo:)Dar be to ju galima nepaisyti:)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-20 13:09
Exmortis
Oi Ferrfrost, tiek tu tiek Erato ziuriu vel degraduojate i sentimentaluma ir moralizavima... O gramatiniu, klaidu, klaideliu...

Pats mylėjau savo senelį - jam skirti "Dialogas su paskutiniu draugu" ir dialogus su juo daznai galima izvelgti mano kuryboje. Bet kam tiek moralu..? Jei tikrai teko susipazinti su psichologija, juk gerai zinai, jog moralai niekada nepadeda. Ir gerokai nusmukdo kurinio verte.

Duociau 2. Gal tu parasyk ka nors abstraktaus, apie zmonijos regresa ir panasiai. Uz juos tau deciau stiprius penketus.

Sekmes.
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas (2)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-20 12:59
Ferrfrost
Taisaus, senelei, nes jau senelis amzina atilsi jam, yra mires.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-20 12:57
Ferrfrost
Si ese skirta mano garbaus amziaus seneliai, ir visiems vyresnio amziaus zmonems kuriuos gerbiu ir myliu, kurie man padejo eiti i gyvenima ir ju deka as dabar esu tokia kokia ir norejau buti.
Stiprybes jums linkiu.Atsiprasau visu, kurie skaitydami si ese ras gramatiniu klaidu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą