Rašyk
Eilės (78157)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 6 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







„Išminčius Jonatanas susiginčijo su kunigu, kuris pareiškė, kad gali pakeisti prigimtį. Išminčius atsakė į tai, kad prigimties, kurią Gamta sutvėrė, pakeisti negalima ir tiktai Gamtos Kuriančiajai (Aukščiausiai) jėgai šis veiksmas yra pavaldus, bet ne žmogaus.
Tada kunigas paėmė kelis katinus, apmokė juos patarnauti prie stalo ir aprengė oficiantų uniforma. Surengė vaišes, pakvietė Karalių, ministrus ir išminčių. Ir vėl sukėlė ginčą dėl prigimties pakeitimo. Išminčius vėl užginčijo, jog tiktai Gamtos Aukščiausia jėga gali pakeisti prigimtį. Ministras pasiūlė pradėti vaišes, o po to pratęsti ginčą. Įėjo oficiantais perrengti katinai, ir kaip tikri oficiantai skrupulingai pdengė stalą.
Su nuostaba žvelgė karalius, kunigas ir ministrai į šiuos stebuklus. Ir visi buvo absoliučiai tikri, kad po šios demonstracijos nebeliko vietos ginčams ir stebėjosi išminčiaus ramybe. Nė trupučio nuostabos ar sumišimo nepastebėjo jo veide, nežiūrint į tai, kad „juodu ant balto“ dabar jam parodė galimybę pakeisti prigimtį. Ir kaip į tai reagavo išminčius Jonatanas?
O išminčius, baigiantis vaišėms, kai oficiantai stovėdami laukė kada galės nurinkti stalus, išsitraukė tabokinę. Visi pagalvojo, kad jis ruošiasi uostyti tabaką, tačiau atsidarius tabokinei, pamatė iš jos išbėgančių keletą pelyčių. Ir, tiktai jas pamatę, oficiantai iš karto pamiršo savo pareigas bei svečius ir puolė vaikytis pelių, nes šito reikalavo jų katiniška prigimtis. „

Tai sena kabalistinė alegorija, kurioje, kaip ir visuose kabalistiniuose tekstuose, kalbama tiktai apie vidinį žmogaus pasaulį. Kiekviename iš mūsų yra savybės, kurias alegoriškai galima prilyginti kunigui, karaliui, ministrams, ar išminčiui. „Gamta sutvėrė“ reiškia, kad absoliučiai altruistinė, viską kurianti gamtos jėga sutvėrė sau atvirkščiai priešingą egoistinę prigimtį. Kokiu tikslu? Tuo tikslu, kad sutvėrimas galėtų pažinti pačios Gamtos savybę - absoliučiai tobulą, altruistinę prigimtį. Tai kam gi reikėjo sukurti egositinę? O gi tam, kad pažinti mes galime tiktai iš priešingybės pozicijų. Pavyzdžiui, mes negalėtumėm pažinti šviesos, jeigu nebūtų tamsos. Netgi fizinė šviesa matoma tiktai tada, kai sutinka savo kelyje kliūtį - kai yra kas ją atspindi.
Katinai simbolizuoja egoistinę prigimtį. Katinai aprengti oficiantais – egoizmas apvilktas altruistine kauke: išorinis mandagumas, paslaugumas, etc. Pavyzdys su pelėm demonstruoja šio apvalkalo nepatvarumą. Kai tik ego viršija išsiauklėjimą – šis rūbas neatlaiko ir „Karalius lieka nuogas“. Ką teigia išminčius? Išminčius teigia, jog tiktai Kuriančioji (Aukščiausia) Gamtos jėga gali šią prigimtį pakeisti. Šią jėgą dar galima pavadinti visų taip trokštamos meilės vardu. Vadinasi, tiktai vidiniu darbu savąjį ego taisydami į meilę, mes galime pakeisti savo prigimtį į Gamtos prigimtį.
2009-03-15 08:01
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 2 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-18 19:56
agape
Čia ginčijasi Karmalavičius ir Kandratavičius.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-15 11:17
Varniukė
:) antroje pastraipoje kažką supainiojote: "Su nuostaba žvelgė karalius, kunigas ir ministrai į šiuos stebuklus."
Anyway, įdomus, tik gal nelabai originalus darbas... :)
ir galima būtų dar klaideles pataisyti... :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-15 10:37
Vincas Andriušis
Atsiprašau, klaidų nepatikrinau. Artimiausiu metu pataisysiu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-15 10:16
MJE
MJE
Įdomus skaitinukas :)
Sėkmės :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą