Rašyk
Eilės (78096)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 2 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







„Popsas užkniso juodai“ – štai tokią frazę galėjome pamatyti prieš kelerius metus ant Andriaus Mamontovo marškinėlių. Klausimą – kas ta opera, kokia čia per nesąmonė – galime išgirsti ir grupelės jaunuolių pokalbyje, apsirengusių „D&G“ ženklo drabužiais, traukiančių „Parlament“ vardo cigaretes, bežiūrinčių į afišą viešojo transporto stotelėje ir diskutuojančių, kur šį vakarą geriau „pasitūsinus“.
Populiarioji kultūra vienaip ar kitaip yra skirta masėms žmonių. Tai, kas skirta masėms, turi atitikti daugelio žmonių skonį, o dėl šios savybės ji negali būti kokybiška. Tokia kultūra - kaip vaistas nuo visų ligų, gydo visas ligas, bet išgydyti iki galo negali.
Populiarioji kultūra, taip pat yra ir globalizacijos pasekmė, nes, tarkim, kad ir prieš du šimtus metų dauguma šalių turėjo savitą kultūra, savo tradicijas, papročius, drabužius, šokius ir šalia to tam tikrą klasikinės kultūros supratimą ar netgi pačią klasikinę kultūrą. Kultūra tam tikra prasme buvo tautos ar šalies identitetas, o šiais laikais, kuomet yra didelės tarptautinės sąjungos (ES, NATO), vienijančios žemynus ir valstybes, yra labai svarbu neišsiskirti ir netgi suvienodėti dėl bendrų vertybių, kurios tiktų visiems. Visiems gali tikti tik paviršutiniškos vertybės.
Mada, populiarioji muzika, seksualumo kultas, jaunystės kultas, nemirtingumo kultas, materialinių vertybių išaukštinimas, prekinių ženklų kultūra, tobulo kūno kultas, veiksmas be turinio, muzika iš kelių natų ir siekimas viską ką tik įmanoma paversti pinigais - tai tik dalelė populiariosios kultūros pasekmių ir sėkmių, kurios, deja, pūdo visuomenę. Tai pūdo ne dėl to, kad tai populiaru, bet dėl to, kad tai yra paviršutiniška, nekokybiška ir pagrįsta tik masinių pardavimų sėkmingumu.
Pinigai yra labai populiarus vertybinis popierius. Taip - be jų gyventi neįmanoma, bet ar vardan jų galima sau leisti pardavinėti nekokybiška produktą. Pavyzdžiui, muzika, palyginkim pianistą, atliekantį Oginskio „Polonezą“, ir atlikėją, užlipusią ant scenos, kratančią savo privalumus teisiai į kamerą ir pora sakinių kartojančią pagal kelių taktų melodiją. O jei apie pinigus, tai pasižiūrėkime, kiek žmonių įsigijo Oginskio „Polonezo“ įrašą ir, tarkim, populiarios atlikėjos – akivaizdu, jog pirmauja populiari atlikėja, nors menine ir muzikine prasme klasikinis kūrinys yra gerokai kokybiškesnis nei „pigiai“ atliekama daina „apvalumais“.
Globalusis internetas dar labiau pakeitė kultūrą. Jame visi kažko ieško, tik nesuprantu ko, bet pasigilinus paaiškėja - pažinčių atsitiktiniams santykiams, gandų apie šou įžymybes, informacijos apie išpardavimus, kur nusipirkti magistrinį ar diplominį darbą ir pan. Internetas nėra blogai, kai naudojamas geriems tikslams, t. y., informacijai perduoti, surasti, bet kas tuomet, kai žmogus palieka ten savo laiką veltui, kai tuo metu galėtu laiką praleisti su šeima, pažaisti su vaikais, paskaityti knygą ar pasidžiaugti natūraliu gamtos grožiu, ar šalia esančia normalia Rubenso laikų sudėjimo ir Balzakiško amžiaus moterimi, negalvojant, kaip gerai būtų šalia kokia jauniklė, nes tai juk vyro su padėtim atributas, kilęs iš populiariosios kultūros. 
Populiarioji kultūra ir jos reikšmė - labai plati tema, tad sudėtinga apie ją kalbėti pakankamai trumpai. Pastaroji kultūra yra tik paviršutiniško gyvenimo populiarinimas, nesigilinant į amžinas ir klasikines vertybes: meilę, dorumą, pagarbą sau ir kitiems, ištikimybę, kuklumą, orumą, užuojautą kitiems ir visas kitas, kurios pasauliui atneša gėrį, taiką, grožį. Belieka tik konstatuoti, kad susigundę populiariąja kultūra žmonės gaišta laika beprasmybei, nes ar verta skirti laika tiems dalykams, nuo kurių mes netampam tobulesni.
2009-01-27 11:08
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 5 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-30 23:16
Ferrfrost
Labai gera ese! Tiesa rasai... Is vis per daug kico aplink, kazkoks dvasinis nuvertejimas, o materialus isaukstejimas...
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-28 02:20
Eseistas
Pritariu Ška...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-28 01:21
ška
Rašliava dvyliktos klasės lietuvių atsiskaitymukui :/
Įvertinkite komentarą:
Geras (3) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-27 15:10
žarmena
Pavyzdžiui, muzika, palyginkim pianistą, atliekantį Oginskio „Polonezą“, ir atlikėją, užlipusią ant scenos, kratančią savo privalumus teisiai į kamerą ir pora sakinių kartojančią pagal kelių taktų melodiją.
----------------------------------------------------
Nu ar gali tai sulyginti? Popsas papupsi ir... išsipupsi...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-27 11:38
Erato
Tikra esė - didaktiška, su visomis privalomomis esė dalimis (įžanga su ivadine mintim bei temos pristatymu, dėstymas ir lengvai nuspėjama pabaiga) .Paskaičius pirmą sakinį, jau buvo aišku, kas bus toliau. Idėjos ir pavyzdžiai - labai vadovėliški, labai nuspėjami. Man taip trūko nors vieno vienintelaičio sakinio, įrodančio, kad rašė jaučiantis žmogus. Nes dabar ši esė - tikrų tikriausias studento ar moksleivio referatas (copy-paste būdu).

Žinom ir apie tuos vaikus, besitrinančius prie "tūsaviečių", ir apie vyrus, norinčius pupyčių po pažastim. Bet kažkaip apie tai visi žurnalai ir taip jau rašo... Na, bet Tu vaikinas, tai turbūt "Cosmo", "Laimų" ir "Moters" neskaitai:)

Šiaip vieną akimirką sudvejojau, ar Tu vyras, ar vidutinio amžiaus moteris. Taip jau matroniškai kalbėjai:) Rubense Tu. Ti aišku, kad pritariu Tau. Sėkmės
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-27 11:25
indulgencija
visais laikais daugumą sudaro prastuomenė ir ta dauguma yra popkultūros vartotojai ir gerai, bet yra žmonių ir jų visuomet bus, kurie lanko teatrus, klausosi Bramso, skaito poeziją, galėtų didesnis procentas tokių būti, bet yra...kaip yra ir taip visame pasaulyje
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą