Rašyk
Eilės (78142)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 13 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Kiekvienas sąmoningas individas (žmogus) dažnai bando atrasti atsakymus į jam rūpimus klausimus. Tai prasideda dar vaikystėje, kuomet mažylis, vos išmokęs kalbėti, ima klausinėti: „Kas čia? “. Laikui bėgant, žinių troškimas vis auga. Klausimai. Atsakymai. Klausimai. Atsakymai. Klausimai. Klausimai, klausimai, klausimai, klaus... Tai nesibaigia. Atsimušama į aklavietę, tada vėl iš naujo... Absurdas!
Kaip teigė Alberas Kamiu: „Viskas prasideda nuo sąmonės“. Būdami sąmoningi renkame informaciją ir bandome priimti arba atmesti. Pamažu sužinome, kad gyvybei reikia deguonies ir vandens, kad chemijoj tai vadinama O2 ir H2O. Kažkas mums papasakoja apie laimę, meilę, neapykantą ir mes stengiamės tai pajusti. Dar kiti mus supažindina su taisyklėmis, dogmomis, įstatymais, moralinėmis nuostatomis... tada mes manome esą pasirengę gyventi prasmingai, žinantys, išmanantys, ar bent nutuokiantys apie vienus ar kitus pasaulio elementus. „Viskas vyksta tuo pačiu ritmu“ (A. Kamiu). Gyvename, atrodo, įprastai, sužinoję naują žodį, sakome „monotoniškai“. Tada lyg ir pavargstam. Juk kažkur girdėjom, kad monotonija – blogas dalykas. Ir „vieną gražią dieną iškyla tasai „kodėl“, viskas prasideda šituo nuovargiu, kuriame atsiranda nuostabos“ (Kamiu).
Visa aplinkui atrodo dekoracijos, klastotės, kažkieno kito sukurtos idėjos, iš anksto suteikti pavadinimai, kontūrai. Ir pamažu pradedame galvoti, ar iš tikrųjų gyvename gyvenimą, ar žaidžiame žaidimą? O gal esame už virvelių tampomos marionetės? Ar filmų herojai? Mūsų žinios nebetenka prasmės, nes pasiklystame „tankiame“ pasaulyje. Atrodo, kuo toliau, tuo labiau įsipainiojame į klausimų ir žinių voratinklį, einame gilyn į „tamsų mišką“. Suvokiame, kad daug ko paaiškinti negalime, nesugebame atsakyti į daugybę klausimų. Tai, kas paprastai paaiškinama –, realybėje neegzistuoja. Taigi,. Prieiname prie išvados, kad viskas yra nepaaiškinama. Absurdas!
Sartro romano „Šleikštulys“ herojui žodis „absurdas“ taip pat „gimė“ netikėtai: „dar prieš valandėlę parke jis nebuvo atėjęs man į galvą, nors ir neieškojau“... Absurdas – tai beprasmybė, šleikštulys, vilties praradimas... nejau iš tiesų visi pasmerkti taip ir likti nežinomybės voratinklyje ar „tamsiame miške“? Juk net Getės „Fauste“ rašoma, kad „žmogus per klystkelius suranda tikrą kelią“. Nejau to kelio nėra? Tik tankmė, tankmė ir tamsa...? „dekoracijos“ griuvusios, didelių, naujų, aukštų prasmių nebeturime laiko ir jėgų ieškoti. Tada, anot Kamiu, „viskas kyla iš paprasčiausio susirūpinimo“. Lieka du keliai: gyventi, susitaikius su pasaulio keistenybėm ir absurdu, arba bėgti nuo jo kraštutiniu keliu. Tam, kad viską užmirštum, tereikia užmigti... Jei gyvenimas tau per tankus, neberandi sau vietos – išeik! Užmik amžiams...
Deja, žmogus ribotas, o „pasaulis tėra vienas“. Tą teigė Alberas Kamiu, tai ir taip akivaizdu. Žmogus, „trokštantis praregėti ir žinantis, kad nakčiai nėra galo“, nepasiduoda. Nors tam reikia ryžto, žmogus „ribose atsiskleidžia“. Pardeda iš tikrųjų gyventi. Nes viena didžiausių problemų ta, kaip rašė Kamiu, kad mes nesugebame atitikti pasaulio paprastumui. Gyvename tada, kai pagaliau suvokiame, kad už paprastų dalykų nėra jokios aukštesnės prasmės ir „kad prasmė yra tik iliuzija, kurią prie gyvosios dabarties prilipdome mes patys šitaip sunaikindami tą dabartį ir parodydami, kad nesugebame gyventi pilnavertiškai ir paprastai“ (Arvydas Šliogeris). O kad tai suvoktume, tenka susidurti su Absurdu.
Tik atsitrenkę i absurdą, pradedame gyventi. Atrandame savo ribas ir jų neperžengiame, išmokstame susitaikyti su absurdu. Sugebame valdyti save ir jausti atsakomybę už savo egzistenciją. Anot Arvydo Šliogerio: „Visi dievai, visos amžinybės ir visos utopijos yra vieni niekai, palyginus su pirmuoju patekančios saulės spinduliu. Svarbiausi  dalykai paprasti ir matomi širdimi, juk kažką panašaus teigė ir Antuanas de Sent-Egziuperi.
2008-08-14 00:07
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 9 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2008-08-17 13:55
Phurija
kam rašyti apie tai, apie ką prieš tave daug kokybiškiau jau yra parašę kiti žmonės.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2008-08-15 22:43
fintas
Kai mes ką skubame pavadint ką absurdu, mes apsisprendžiame tai laikyti mums n e p r i i m t i n u.
Jei.. g e n i j a i viską būtų laikę absurdiškumu, o jie lengva spėti, kad daug ką laikė būtent kaip daugelis žmonių tuo pačiu absurdiškunu ir būt neturėję tiek kantrybės gilinti ten, kur kitiems buvo nė motais gilintis priėjus savo mčstymo kaipo liepto galą, jie niekada nebūtų atradę ar pastebėję tai, ką pastebėjo..- šiek tiek užsilaikę prie šios absurdiškumo ribos ar net mažumėlę :) pasivaikščioję už jos ribų ir grįžę mus taip nustebinę.. :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2008-08-14 00:22
Bent kartas
Aš ne apie tavo esė - aš apie situaciją lt švieslaidininiuose smegenuose.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-08-14 00:21
Bent kartas
Kamiu aš kaip matau šiulaikiniam jaunimui vos ne kaip koks Morisonas, visiškas popsas - t.y. populiarus. Bereik sulaukt, kol pradės gamint apatinukus su Kamiu simbolika - ant prieko užrašyta Absurdas, o ant užpakalio - Maras
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą