Rašyk
Eilės (78156)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 26 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Štai jums dar vienas mano pasakojimas, kuris beje, užgimė tik prieš keletą dienų, kai vakare gulėjau lovoje ir atrodo, kažkur nugrimzdau... O gal sugrįžau, jums taip nebūna?

Mano pusseserė tik metais vyresnė už mane, mes pasiutusiai išdykaujame; kitaip tariant - mes ieškome nuotykių pas mane, kaime. Krėsti šunybes dviese yra nepakartojamai įdomiau, nei vienai.  Svarbiausia, laikytis pasiruošto plano!
Nors Lina yra baikšti miestietė – bet man nė motais. Nes aš nieko nesibaidau. Net šilto pieno iš kanistro (ji suprunkščia kai šitaip jį geriu; suprantu pusseserės kitoniškumą – juk ji, miestietė, ir tam tyčia tai darau! Nes jai šlykštu!) Todėl, galėčiau drąsiai teigti, kad mes viena kitą papildome.
Aš visapusiškai drąsesnė. Nebijau vorų, sudžiūvusių musių ir voratinklių. O jų tikrai apstu ant aukšto, kuris šitaip paslaptingai mus traukia. Tenais yra tikriausia lobio kasykla, kurią kiekvieną kartą mes susitikusios, būtinai privalome aplankyti. Tereikia užlipti stačiomis kopėčiomis. Juk verta. Prieš akis atgyja senovė, kurią mes bandome įsivaizduoti, bei pajusti: vartome sukauptus kelių dešimtmečių žurnalus, vaikštome sukaulėjusiais batais, žaidžiame surūdijusiomis pasagomis ir geriame iš vokiškų vyno butelių. Mano kaime, kitados gyveno vokiečiai. Bet užėję Rusai, juos išvijo atgal į Vokietiją. Tai viskas ką žinau.
Kalbėdama, netikėtai sau atsiminiau - kad vieną dieną, tie vokiečiai atvažiavo musų aplankyti... Ką gi, tai labai įdomus pasakojimas. Tačiau dabar, jūs man jau atleiskite, aš sugrįšiu atgal į pasirinktą temą.

Tai nuostabi idėja! – tada sušuko Lina.
Neturėjau kur dingti, nes iš tikrųjų, pati ir sugalvojau tokį planą, trauktis negaliu; atrodo viskas turėtų pavykti, jokių kliūčių, aš negalėjau numatyti.
- Tu nebijai?
Storažandė mano puseserė, turbūt juokauja, galvojau, - greičiausiai pati bijo. Maniau, tai esant labai paparasta: visi bijo Babos. Ir Babos kortų.
Lauke buvo stipriai paliję. Takelis pilnas vandens. Žengiu jo pakraščiu nuo vieno žolės krašto link kito, anapus įlinkusios vagos, kol apeinu visą kiemą ligi pat durų. Lina mane seka; mes braukiame kojomis per šlapią žolę, jaučiu kaip ima slysti pėdos naujose basutėse.
Medinės durys užkabintos. Stuksenu – ženklas sutartinis. Tada prigludusi klausau... girdžiu toli toli, lyg už devynerių durų, artėja Babos žingsniai.

- Ragana!.. – pašokusi sušunka mano puseserė, kai durų rankena pakyla ir iškrenta baltas plaukų mazgas.
- Alyte, čia tu?
Tyliu. Atsisuku į netoliese stovinčią po stogu sulytą Liną; ji laukia.
- Tu šmirinėjai ant aukšto? – Baba klausia.
- Aš.
- Aš taip ir maniau.
- Ir Lina, ji šiandiena atvažiavo, - sakau.
- Ta, chuliganė, čia? Ėch...  – nusivylė; mačiau ruošiasi kažko paklausti. - Ar ant aukšto matei Smolesko batus, jie dar ten?
- Mačiau, Baba. Jie ten. Jie visada ten pat. Baba, įsileisk, - maldauju.
Paaiškinsiu, kas yra Smoleskas. Tai miręs Babos vyras, su kuriuo ji nesusilaukė nė vieno vaiko, sako jo nemylėjusi dėl gėrimų. Bet mano močiutė, pagimdžiusi septynis, sako, kad jos vyras buvo nevaisingas. Nežinau iš kur ji žino.
- Baba, įleisk, - maldauju dar kartelį, - Lina daugiau jau nebevogs.

Bet apie ką aš?
Mano puseserė vogdavo Babos agrastus. Štai apie ką!
Pamenu, prisėlinusią prie krūmo - delnai pilni uogų, žandai sutraukti iš rūgštumo, bet ji vis tiek nusustoja jų valgyti. Būdavo aiškinu, kad šita sodo vieta pavojinga, mus gali pamatyti; tada tik liepia geriau ją saugoti. Tas jos kvailumas erzindavo, stebindavo: „Pazaksuok mane“ – sakydavo kaunietišku akcentu prie krūmo. Ir turėdavau.
Vėliau nuo tų, žalių agrastų, Lina visada suviduriuodavo. Tai būdavo Babos bausmė, nes mano puseserės nemėgo: vadindavo vagilka. Girdėjau kalbant, kad Baba daržus myžalais laisto, todėl viskas taip gerai žydi, ir skanu; dėl to mano močiutė, Babos nekentė, o ji – močiutės. Buvo didžiausios priešės, ypač per derlių.
Tiesa, keletą kartų ir pati mačiau Babą su kibiru šlapimo. Paėjusi už medinės tvorelės, ji būdavo, šliūkšteli visą jo turinį ant pasėtos žemės ar krūmo, sakydama, kad gėrybės prinoks skanesnės. Ji žinodavo kaip prižiūrėti sodą. Bet močiutė, iš šitokios jos technikos, tik išaipydavosi.
Baba tikėjo ir dilgėlėmis! Taip, dilgelėmis! Natūraliausiu vitaminu! Todėl prisiskynusi didelę puokštę, plekšnodavo per savo skūrėtas kojas tolei, kol dilgėlės suglebdavo. Sakė, tai gydo reumatą. Senelis buvo matęs, kad ir per sėdimąją tą patį daro - ir tokio įmanomo reginio, aš visai nesistebėjau ęsant teisybei. Vėliau tuo pati įsitikinau. Tik nežinojau, ką tada gydė.

- Baba, Lina daugiau nebevogs. Ji nori tik išsiburti, - kantriai kartoju.
Jos ilgas dantis išlindo per visą burną; lėtai svarstydama ar mus įleisti, ji, kaulėtais pirštais glostė ilgus plaukus; man gerai pažįstamos akių rainelės, tarsi išblukusios saulėje, kažkur toli plūduriavo, įkritusios jos akiduobėse.
- Aš nerandu kortų... Kažkas paslėpė, – suvapėjo sau panosėje ir palinko į priekį, lyg ko ieškodama. Daugiau akių nebemačiau.
- Baba, aš tau surasiu kortas. Įleisk mus. Būk gera, Baba.
Nemeluosiu – gražiai maldavau vardan tikslo. Turėjom patekti vidun. Baba uždarė duris. Lina priėjo prie manęs ir klausiamai mostelėjo.

- Palauk, - jai tyliai paaiškinau, - tuojaus atidarys. Tik nurinks malkas nuo durų.
- Baisu? – pikdžiugiškai paklausiau Linos.
Ji mindžiukavo ant akmeninių laiptų.
- Ne...
Nori būti „kieta“. Tebūnie, juk mūsų planas negali sudegti.
Pagaliau Baba atidaro duris ir pasiramstydama šaka, nušlepsi į tamsą; einame iš paskos. „Tikra ragana“ girdžiu kaip skamba Linos balsas, matau jos sustingusį žvilgsnį ties nukrautais kapotais šakaliais, senoviniais krepšiais, bačkomis, maišais žąsų plunksnų. Tai savotiškai kvepia. Sakyčiau – tai senų daiktų muziejus ir labai purvinas. Natūraliai purvinas nuo laiko, nuo prabėgusių metų. Bet Lina šito nesupranta.
Įeiname į virtuvę. Vienintelė gyva šviesa, tai temstantis vakaras. Pamažu akys priprata. Baba nurodo kur sėstis, ir liepia jai netrukdyti pasikurenti ugnį. Stebime ją, palinkusią link pečiaus atlapų durelių, baksnojančią atšalusius pelenus ilgu žarstekliu; susirenka plonų vytelių palei sieną ir sukiša į sviestuoto popieriaus lakštą. Pečius ima kūrentis. Rausva ugnis apšviečia šalia stovintį vandens kibirą, suoliuką su aliuminiu puodeliu, Lina su siaubu žiūri į lopytus rūbus.

- Baba, kodėl tu taip negražiai rengiesi?

Linos balsas meiliai nušlifuotas. Ji niekados taip nekalba. Sakytų: „Tu apsileidusi ragana, tu bjauri, sena boba... “, todėl sukikenau išgirdusi; puseserė skaudžiai kumštelėjo man į pašonę.
Baba atsisėda priešais židinį. Kad išlaikyti tikrą burtininkės įvaizdį, ji verčia kortas ir tyliai sau murma. Ar todėl, kad kortos „negeros“, neaišku iki šiolei. Bet tą vakarą, ji Linai nieko nepasakė. Nenorėjo kalbėti. Atsisakė. Ir vėliau suprasime, kodėl. Bet tai istorija kitai dienai.
- Tu nemoki! -  rūsčiai sušuko puseserė. Labai grubiai, pastebėjau.
Babos akys nesujudėjo. Bet, kad ji supykusi, aš supratau iš danties.
- Ach tu, vagilka, lauk iš mano virtuvės! - suriko.
Staiga parodė pirštu į duris ir Lina, išsigandusi lyg tikros raganos, pašokusi išbėgo.
- Ateik viena, Alyte, be vagilkos, – pasakė man, užtrenkdama duris.
Mes su pusesere, šokinėdamos atgal palei takelį, sugrįžome namo ir apsidžiaugėme. Pasirodo, mūsų niekas net nepasigedo, net nepastebėjo, kad buvome pradingę; kad mūsų kojos šlapios, plaukai išsidarkę nuo lietaus ir vėjo; vėliau visa tai nebegalėjai įtarti – išdžiūvome.

- Kaip, tu, gali valgyti iš vienos lėkštės su Baba? – klausdavo Lina.

- O kas čia tokio? Labai skanu! - kas kart kartodavau.

- Negali būti!

- Kodėl?

- Juk ji šlykšti! Jos maistas šlykštus! Viskas smirda!

- O Babos agrastai? - paklausiau jos.

Nėra ką ir galvoti. Tereikia atsiminti kaip Lina juos mėgo ir viskas, paprasčiausiai, susidės į savo vietas, suprantama. Taip jai ir paaiškinau. Ir dar papasakojau apie kibirą su myžalais. Ir stebuklingas dilgėles. Viską, ką jūs jau žinote.
- Geriau eikime burtis ant šieno, - išklausiusi manęs, Lina išsitraukė suplyšusias kortas.
Taip mūsų planas ir pavyko, bet būna pasitaiko ir nesusipratimų... Bet apie tai, dabar jau kitą kartą. Jūs jau man atleiskite - pavargau burną aušinti.
2008-07-05 22:24
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 11 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-05 00:00
Kirais
turi kazkokio gero parako
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-04 19:54
Tare
ar dar atsimeni Vaizganta, jis mego toki pasakotoja. jis- nuklystantis nuo pasakojimo linijos, jauciasi metu patirtis, suteikia ypatinga vaikystes jaukumo utopija. bet kartu sunku taip rasyti, nes reikia vengti teksto padrikumo, islaikyti vientsuma butina. man keista skaityti toki tavo svelnu teksta, pripratusi prie tavo kuriamu provokaciju ir intrigu ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-07-21 15:04
agricola
agrastus vogti žinioj negerai...5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-07-13 21:11
zirzule
Labai sklandžiai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-07-07 11:47
Kirvoboica
Xe =)~
babusių savas požiūris į gyvenimą :)
nu nieko, visos mergelkos tokiom patampa kažkada, arba panašiom :))
fain skaitalynas :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-07-06 23:11
By Zenas
patiko
baba neblogas agronomas buvo :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-07-06 22:45
Phurija
na, veikėjai neįtikinantys, trūksta savito, vientiso stiliaus, prasta sakinių struktūra, kiek atsumiantis pasakotojo tonas, bet kūrinys jau vertas daugiau nei kuolo, nes matosi kūrybos ir originalumo užuomazgos, manau, sparčiai tobulėjate :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-07-06 21:16
Aurimas Nov
aš tau šimtą duodu.:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-07-06 17:43
Nepastovi
Labai idomu buvo skaityti. :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-07-06 08:19
Debeskukūtė
Geras. Tikrai įdomus kūrinys. 5.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-07-05 23:29
Tewas Linxmas
5.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-07-05 22:42
EyesTrueDe_Lies
- Geriau, eikime burtis ant šieno atsiprašau už techninius nesklandumus :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą