Rašyk
Eilės (78158)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 12 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Ilgai svarsčiau nuo ko pradėti. Visų blogiausia yra tai, kad prisižadėjau niekam apie tai nepasakoti. Tai paslaptis, kurios lig šiolei niekas nežino, - juk niekas net neįtarė, kad aš, šiaudinių plaukų smailianosė, ką tik įžengus viena koja į savo paauglystę, vis dar tariausi, esanti kitokia, nei visi kiti. Šį faktą, aš suvokiau išmokusi skaityti ir klausytis suaugusiųjų šnektų. Vyresni žmonės, man atrodė per daug privelegijuoti, per daug užsiėmę nenuilstančiais savo ginčais, neatidėliotinais darbais ir tariamu manęs mokymu. Negalėčiau atsakyti, kodėl nuo jų (suaugusiųjų) aš saugojausi, užlipdama į namo palėpę arba lauke, prie upės, ieškodama laivų - nusvirusių į vandenį medžių, bet galėčiau pasakyti, buvau laukinukė, - mano mama, palikusi kūdikį tėvams, buvo pamiršus, kad aš egzistuoju. Ją domino, man tėvo paieška, kuri baigėsi kitu kūdikiu.
Bet pirmiausia, pradėsiu nuo pradžių.

Kodėl norėčiau kalbėti apie savo paslaptį, kurią pasižadėjau saugoti?
Galbūt todėl, kad ji – dar egzistuoja; juk meluočiau, kad ja nebetikiu – vaikystės paslaptys “užveda”.
Kas vaikystėje nefantazavo? Jei ne ilgam, tai bent vienai žaidimo dienai?
Visi; bet ne aš.
Mano kiemo draugų išsigalvojimai, kėlė juoką. Aš visada tikrai žinojau, kuris iš jų meluoja.
Taip, meluoja.
Mano paslaptis buvo tokia didelė ir pavydėtinai tikra, kad buvo nevalia jos pasakoti; tokia didelė, kad užsitęsė net kelerius metus, - tačiau tiksliai nepamenu, kaip viskas prasidėjo. O baigėsi su pirmu vaikinu; štai, tuo metu aš pajutau pirmą pavojų ir išbridau iš keisto košmaro (ta paslaptis, turbūt, jau mane paranojiškai valdė, kad net negalėjau susikaupti bučiuotis).
Nuvilsiu – tai įvyko visai neįspūdingai, pati nepastebėjau, nustojus galvoti apie Mintą, užsimiršti apie mūsų svarbias datas, ir net su jais, mintiečiais kalbėtis. Tokia didelė permaina, mano neilgoje gyvenimo atkarpoje, buvo tada, kai man suėjo keturiolika.
Beabejo, kitaip ir negalėjo baigtis, - žinojau, kad vieną dieną ateis tam galas, - tada, kai sugebėsiu apsiginti; iki tol galvojau – kad mano paslaptis tokia didelė, jog kyla rimčiausių abejonių, ją kam nors papasakoti. Kas gi, patikės Minta?
Toks buvo mano pasiteisinimas.

Dabar, priešais save išvystu vėl šiaudinę smailianosę, kuri yra vienintelis asmuo, tas, kuris viską žino - apie ką aš čia, iš tikrųjų (jai kalbant, jos nosies galiukas juokingai kruta ir dabar, kaip kokio žvėriuko).
Ne, ji dabar nebūtų patenkinta.
Ir gali būti, kad įsižeidusi, išraudusi sušuktų: “Tu pažadėjai, tu juk sakei, kad niekam niekados to nepasakosi, dabar – tai jau nebus paslaptis, niekas nebesigaus! ”.
Aš tyliai sukikenčiau.
Prisipažinsiu: man mintys veliasi, viskas taip painu; kuo tikėjau esant, pasirodo, buvo glaudžiai susiję su mano augimu.
Nežinau, ar pavyks man atsiminti savo paslaptingus sąsiuvinų užrašus, su svarbiomis datomis, pilnomis begalinio laukimo. Reikėjo nemažai kantrybės, kad sulaukti nustatyto laiko, kada naktis taptų labiau paslaptinga, nei vakar praėjusi. Ten aukštai danguje, tarp tūkstančio mažų sutrupėjusių kristaliukų, buvo didelė, juoda, tarsi kabanti kiaurymė, kuri galėjo paslaptingai atsiverti man sutartu laiku, sutartą dieną ir sutartą valandą. Du kartus per metus. Nepažįmėta nei viename dangaus žemėlapyje, egzistavo planeta su labai draugiškais gyventojais. Jie buvo visko pradžia, ko man trūko, dėl nesibaigiančio su kiekviena diena vienišumo jausmo, kuris ir sutvirtino mano draugystę su jais.
Visada žinojau, kad kai esi viena, - o tai labai nedraugiškai atrodo, - niekas su tavimi nesileis į pažintis, jei neturi kuo pasigirti.
Vaikai būna žiaurūs.
Tą tiesą, suvokiau po nemalonaus atsitikimo (manau, tai nesusiję su mano paslaptimi, tačiau turi, kažką neapčiuopiamai bendro), kai metais vyresnis kaimynas, į ūgį išstypęs devynmetis, įsispraudęs į šortus ligi vidurio šlaunų, kaip niekada, ėmė manimi domėtis; jis netgi, leido važinėtis savo dviračiu, kuris buvo jam labai brangus.
Tomas buvo keistas.
Šalia pylimo tekančios upės, jis gaudydavo širšes. Ir ne be reikalo. Kad padarytų tikrą atradimą – kaip širšei įkandus, atsikratyti beprotiško niežtėjimo.

- Turi likusį geluonį iščiulpti, - paaiškino man. - Tas pats ir su dilgėlėmis, - pridūrė iškeldamas nykštį, atidžiai jį pasukinėdamas.
Kartą, tai pademonstravo iš tiesų - paliktas geltonos, dryžuotos širšės gumbas, stebuklingai dingo.

Bet vieną kartą, jis užsimanė mane pabučiuoti, kai svečiavausi jo namuose. Jis atsigulė ant raudonai dažytų grindų ir pašaukė mane. To dar nebuvau mačiusi, todėl nesupratau ir atsisakiau ateiti. Tomas, niekšiškai supykęs, išvadino mane baile ir išėjo į kitą kambarį, aš išskutau namo.
Kai tau aštuoneri ir susiduri, tarsi, su suaugusiųjų santykių netobulumu, pasijauti didesnė nei ištikrųjų.
Todėl kitą dieną buvo kitaip. Ir tai mano klaida.
Aš atsiguliau; jis pačiupęs mano galvą, visas drebėdamas, prisispaudė prie mano lūpų savosiomis. Skirtingai, nei aš, bandydama atsiplėšti, nes eidama paupiu link jo namų, įsivaizdavau, tai būsiant - atrodant, visiškai kitaip; burnoje pajutau rūgšies skonį, kuris greičiausia sklido nuo stalo, kur buvo užraugta, Tomo mamos duona.
Tada mano draugas įsidrąsino.
- Nusimaukime kelnes, - pasakė, - aš žinau, kaip reikia daryti.

Aš paklusniai nusimoviau; tada po savimi, pajutau jo nuogą papilvę. Jis vyresnis, aš galvojau, ir žino ką daryti.
Žiūrėjau jam į akis ir svarsčiau, kurią iš jų pasirinkti - ar tą, kuri žiūri į mane, ar tą, kuri stengiasi nuo manęs pabėgti, - tik dabar pastebėjau, kad jis, šiek tiek, žvairas.
Tą akimirką viskas apsivertė; aš išvydau prasiveriant duris ir įšokusią ant slenksčio jo mamą - tiesiai priešais mus, su ant kaklo kabančia virtuvine prijuoste, ir lyg pasiutusios hienos veidu.
- Tomai?.. Ką čia dabarrrr!!! … -  sukliko užsimodama ant mūsų delnu, kuris dar buvo nespėjęs išdžiūti nuo riebaluoto vandens, kuriame ji plovė indus.
Mačiau vengiantį mamos Tomo žvilgsnį; susidrovėjusi sustingau, - jo mama žiūrėjo tiesiai į mane, tada į pamestas ant žemės mano kelnes, tada vėl į mane, gulinčią ant nuogo jos sūnaus pilvo, žiūrėjo lyg į tą, tarp mūsų sulipusį tarpelį, ir dar kartą į mane, tą, kuri nepageidaujamai čia atsibeldė.
Aš netikėtai, nusišypsojau jai.
Nežinojau ką galėjau daugiau padaryti, tokioje mane užklupusioje situacijoje?
- Taip negalima! - ji garsiai šaukė. - Aš pasakysiu tavo tėvams, tu pamestinuke! - ji, tarsi išspjovė iš lūpų.
Šie žodžiai buvo skaudūs lyg sniego kruša, bet aš, buvau pakankamai jiems užsigrūdinusi, kad praleisti juos pro ausis; net nesukrutėjau.
Tomas, bejėgiškai gulėdamas po manimi, nekrutėjo; jaučiau jo šaltas kojas.
- Mama, aš nekaltas, aš nieko nedariau.
Tai išgirdusi, - norėjau išsižioti, pasakyti, kad mačiau tą fotografiją, paslėptą po jo lova, įkištą į žurnalą ir pagrūstą link sienos.
Jis kaltas, ir tai žinojo; man jo labai pagailo, ypač jo akių ir aš nutylėjau.
Tokiu būdu, aš apsijuokiau. 
Greitai pašokusi, stryksėdama sulindau į nučiuptas rankose savo kelnes ir trinktelėjusi durimis, pabėgau.
Nepamenu, ar jis pradėjo verkti man išėjus; mačiau, susigūžęs nuslinko ant lovos ir palinkęs link pagalvės, kažką mamai aiškino. 
Sliūkinau namo su iš po kepurės kyšančiais plaukų ūsais, kurių nekenčiau ir galvojau, kad pasaulis – pamazgų duobė, todėl turiu laikytis gerokai išdidžiau, aukštai pakelta galva, - po galais, tai nenuginčyjamai geriau, nei draugauti su šikniumi.
Prieš miegą, dar tą patį vakarą, gavau ilgiausią moralą už amoralų elgesį.

Taip, aš buvau kalta!

Taip, aš nusimoviau kelnes!

Taip, aš atsiguliau ant Tomo!

Na ir kas?!

Nuo tos dienos, berniukai man panašūs į silpnas mergaites.
Suaugusieji – į sustabarėjusio proto besmegenius. Ir visai nesvarbu kiek jiems metų. Net mano teta – kuri buvo tik aštuoniolikos, man atrodė jau sena. Bet ją, tikrai mylėjau; be jos, dar senelius, visi kiti, tame tarpe ir mano mama, buvo niekas.
Štai kodėl, aš tikėjau Mintos planeta. Ji žinojo - viską, ir tas suvokimas, mane velniokiškai pamalonindavo kiekvieną kartą, kai išeidavau naktį į lauką, po kristalo išbarstytais gabaliukais danguje, žinojau, kad šis, mano svajingas ir nenutrūkstamas ryšys, kad ir nevisados toks stiprus, tačiau išliks amžiams.
2008-06-23 00:22
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 6 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-04 20:13
Tare
va cia patiko. gebi skaitytoja pitraukti ir nepaleisti, kol nepabaigs paskutines eilutes. iskelei idomias problemas, kurios nuolat aktualios ir kurioms nuolat reikia vis nauju sprendimo budu. tik nesuprantu, kas su skyryba, turi jausti, kur sakinys turi nutrukti, kur deti kableli. reikia duoti tau i kaili:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-07-02 18:25
Saularytė Zariana
gyva kalba, puikiai perteiktas charakteris ir tekstas įdomus.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-26 12:27
būsimoji
prie ko čia klaidos? jos, beje, tik įneša nervingo drovumo ir veržimosi įspūdį (prisiminkime lemtingas klaidas, pakeitusias pasaulį).. tačiau aš ne apie tai. na, iš tikrųjų, kokie lemiami yra lytiniai vaikystės ir paauglystės įvykiai - jie daug svarbesni už tėvų meilę ir stebėtinai įžūliai nulemia visą pasaulėjautą ir pasaulėžiūrą. o tai neleistina
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-25 16:54
EyesTrueDe_Lies
atleiskite uz klaidas, labai noreciau ju nedaryti, bet tai panasu i gyvenima - jei jau ir ten klystu, cia, juolabiau...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-25 16:09
pilkė_išeina_atostogų
nors, tiesa, klaidų galybė, bet įtraukia tekstukas ir nors tu ką. Labai patiko vieta apie širšes. Taip vaikystę primena, tik mano bandymų objektas būdavo ne širšė, o kaip ten tas vabzdys bendrine kalba vadinasi - bimbalas :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-25 00:35
Kirvoboica
a smailianosei nei galvon nei uodegon toks nuotykis, =)) tiesa, koks pliktelėjęs psichologas tuoj sukapstytų, kad ta Mintos planeta - tiesiog kompensacinis vaizduotės darinys, neleidžiantis „klimpti“ į sureikšminimus visokius iš serijos apie tai, kas yra gerai o kas ne, liūną.
:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-24 19:02
Kirais
labai gyvas darbas, patiko minciu destymas
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-23 22:09
EyesTrueDe_Lies
jau vos ne para laukiu, kad pataisyti klaidas.
suprantama :(
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-23 19:13
EyesTrueDe_Lies
Skyryba ne svarbiausia, nors svarbu.
Daug svarbiau tema ir skaitytojo prikaustymas.
manau.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-23 16:42
Aurimas Nov
Aš taip ir galvojau, kad ta paslaptis nebus susijusi su ledų valgymų senelių draugijoje!!!  Nenustebinsi jau manęs, prozinyke;))

Gan pikta buvo, kad gausybė gramatikos, skyrybos klaidų čia palikai. Gerai, kad lauki pataisymų, bet, manau, turėtum ilgiau prie teksto pasibūti, tada galėsi pati išsitaisyti.
Jau tik pradėjus skaityti suabejojau, ar ta jauna paauglė galėjo apie save pasakyti "šiaudinių plaukų smailianosė". Manyčiau, tai jai per sudėtinga...

O dabar apie tai, kas paliko įspūdį.

Skaičiau ir nesupratau, kodėl vis dar skaitau... Kažkas sudomino, nors negalėčiau dabar pasakyti, kas. Taigi kažkoks cinkelis čia yra, kuris verčia pradėjus pabaigti.
Neblogai plėtoji mintį, kartais įveldama negramatinių klaidelių.

Gal ir neprastas bandymas, sakyčiau. Galėjo būti geriau, bet taip pat galėjo būti ir blogiau.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-23 11:21
caps lock
PERSKAITYK IKI GALO PO TO KOMENTUOK
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-23 11:21
EyesTrueDe_Lies
laukiu sokiu tokiu pataisymu, sakiniai per daug issibegiojo - ypac pradzioje.
vis per savo skubejima. maniau, jau ismokau laukti, bet velniskai nusivyliau, - dar ne.
:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-23 08:28
By Zenas
Šį faktą, aš suvokiau išmokusi skaityti ir klausytis suaugusiųjų šnektų

...labai :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą