Rašyk
Eilės (78096)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 4 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Žodis ‘nerealus’ labai dažnas tarp jaunimo. Beje, jaunimas kartais pagauna esmę, tokiais žodžiais išreikšdamas savo mintis ir nuotaikas. Kaip tik minėtas žodis šiuo metu padeda tą esmę išryškinti.
Iš tikrųjų, atrodytų, gyvename nerealioje visuomenėje ir valstybėje, nes iš menko turinio požiūriu lygio žurnalų nuotraukų žvelgia tik jauni masažų ir makiažų išpuoselėti veidai, žvilgsnį glosto išmankštintos ar dietų išlieknintos figūros, o tekstai apsiriboja drabužių ir papuošalų aprašinėjimu. Jeigu veidas ne jaunas, jis arba taip iki koktumo išdailinamas, kad atrodytų jaunas, arba dedama jaunystės nuotrauka. Visa tai primena karikatūros lygį, tik kiek kitokia prasme – persistengus. Tas verčia abejoti žurnalų leidėjų ne tik intelektu, bet ir kompetencija bei banaliu tikrovės supratimu. Iš žurnalistų tik ir girdi, kad savininkai neima straipsnių apie senus ar pagyvenusius žmones, kurie žurnalų savininkų asmeniniu sprendimu yra už gyvenimo ribų, lyg kokiose paraštėse. Iš tikrųjų rodomas nerealus, o išgražintas, išpuoselėtas, išmankštintas gyvenimas. Lyg tie, kuriuos mankština arba kurie kitus mankština, niekada gyvenime nesusimąstytų, kad bus seni. Tai lig šiol, mano manymu, didžiausias pagyvenusio žmogaus teisių pažeidimas ir lygių galimybių apribojimas, kurį Lietuvoje būtų galima įrašyti į kokią nors negirdėtą rekordų knygą.
Prie ko priveda toks iš aukšto poligrafinio lygio žurnalų į mus žvelgiančio „gyvenimo“ dailinimas? Jau nekalbu apie tai, kad tokia padėtis jaunimą skatina nekultūringai elgtis vyresniųjų atžvilgiu. Be to, pavyzdys užkrečiamas ir tas užkratas plinta į kitas sferas: nusikaltėliai tapo autoritetais, susikompromitavę valdininkai nuo visuomenės dangstomi politikų gražbylystėmis, dailinamas jų moralinis veidas, slepiami nusikaltimai ir korupcija. Kuriama neabejotinai tuščia, iš paviršiaus graži išorė, stengiamasi ją taip nušlifuotą įtvirtinti viešajame gyvenime. Tik iškilus į paviršių visai tiesai, aiškėja, kad dažno išgražinto vadinamojo elito atstovo visiškai tuščias vidus, likęs tik noras būti žinomam, garsiam bet kokia kaina ir bet kokia kaina būti dėmesio centre. Taigi, nebūk protingas, bet būk gražus – netiesiogiai rėkte rėkia žurnaliūkščiai. Ar toli eisime taip aukštindami grožį, bet pamindami išmintį ir protą.
Piktnaudžiaujant pilietinės visuomenės sąvoka, kuriamas žmogaus plačių teisių poreikis ir būtinumas be jokios atsakomybės. Tas ryšku daugelyje sričių. Apsiribokime viešu elgesiu. Pirmiausia keliuose. Kartais atrodo, kad visos Lietuvos miestelių gyventojai išėjo į gatvių važiuojamąją dalį savęs pademonstruoti ar tiesiog siekia būti suvažinėti. Nors čia pat šaligatvis, bet eina ir dar vedasi mažą vaiką gatve, kuria važiuoja mašinos. Ir tai ne kuriame nors viename miestelyje. Girdi, dabar laisvė. Laisvė išgėrus važiuoti už vairo ir suvažinėti pėsčiuosius, kurie su ta pačia laisve išėjo į gatves ir net po signalo nesitraukia į pakraštį. Laisvė moteriai eiti gatve su cigarete rankoje, nors visas pasaulis jau atsisakinėja ir svaigalų, ir rūkalų, o taip atrodančios moterys normalioje visuomenėje įvardijamos prostitutėmis. Laisvė nedirbti, gyventi iš pašalpų, kai tuo metu dirbantys ir vaikus auginantys sunkiai suduria galą su galu, bet, būdami blaivūs, pašalpų negauna. Laisvė, laisvė, laisvė… jau iki koktumo be jokios atsakomybės, be susimąstymo dėl padarinių ar atsitinkančių skaudžių nepataisomų ir nesugrąžinamų įvykių.
Toks būvis veda iki visiško išsigimimo. Sakoma, kad žuvis pūva nuo galvos. Posakis pasitvirtina ta prasme, kad tos išgražintos, išpuoselėtos kalbančios galvos nieko nedaro, tik rūpinasi savo įvaizdžiu, kaip išlikti valdžioje dar vieną kadenciją, kaip būti gražia ar gražiu, kad patektų į žurnalą ir visi pastebėtų, įsimintų, per rinkimus balsuotų. Kam tokia atgrasi laisvė reikalinga ir prie ko ji veda? Akivaizdu, kad prie pačios primityviausios anarchijos. Ir ne tik anarchijos, bet ir apatijos, sąstingio, nenoro nei galvoti, nei ką nors reikšminga padaryti. Kam reikia naujovių, kam reikia darbo visuomenės labui, jeigu už nebūtus nuopelnus tokį visuomenės „veikėją“ rodo per televiziją, su juo kalbasi, jį filmuoja, demonstruoja visais įmanomais būdais. Taip patenkinama savimeilė, kuri apsigaubia savimyla. Žmogus pats save užsiliūliuoja, pasikelia į aukštumas, o aplinkui toliau klesti nežabota anarchija ir savivalė.
Mūsų valstybėje aiškiai akcentuojama amžiaus riba, už kurios kiekvienas vyresnio amžiaus sulaukęs tarsi nebelaikomas žmogumi. Ir ta riba kartais būna 35 arba 40 metų. Ypač keista, kai šitaip elgiamasi su kūrybingu žmogumi, kuriam kūrybinė veikla yra jo gyvenimo dalis arba net gyvenimo būdas. Gauna toks vidutinio amžiaus žmogus kvietimą dalyvauti konkurse ar kokiam kūrybiniam projekte, o kvietime nurodyta, kad paraiškas gali siųsti asmenys iki 40 metų. Kam tada kokiam penkiasdešimtmečiui ar vyresniam tą paraišką ir siųsti, jeigu paraiškoje ryškiai užbrėžta amžiaus riba? Tai turbūt negirdėti pasaulyje dalykai, primenantys katės ir pelės žaidimą: mes tave kviečiame, bet matai, kad tu konkurse negali dalyvauti… dėl amžiaus. Tik kas tą amžiaus ribą gali nustatyti, kai žmogus jau nebeturi teisės kurti? Ar taip yra kur normaliame pasaulyje? Kas gali žmogui uždrausti ar sulaikyti jo kūrybos galimybes?! Iš šalies žiūrint, tiesiog juokinga ir kvaila dėl tokio dirbtinio tabu. Nežinau nei tokios institucijos, nei tokio barjero, kuriuo būtų galima įteisinti uždrausti kurti? Juk kūryba, ne koks savęs prievartavimo aktas, o Dievo dovana, kuri vienam duota, o kitam – visiškai neskirta. Dažniausiai toks be talento yra tik pagiežingas rėksnys, kuriam svarbu būti pastebėtam ir garsiam bet kokia kaina, nors yra tik vidutinis amatininkas, su savo pusgaminio reklama. Tokio nei išliekamoji, nei meninė vertė nejaudina. Tad ir turime visur tik vidutinybės siautėjimą: politikoje, kultūroje, mene ir apskritai, Lietuvos gyvenime, kuris, anarchijos stumiamas į sunkiai suvokiamą ir numanomą dugną, nes nebėra idėjų, nebėra noro, nebėra kūrybinės ugnies, tik alsus troškulys bet kokia kaina pasistatyti sau išorės blizgesio šlovės paminklą. Nerealų, bet tokį stabilų, žvelgiantį į visuomenę iš pigaus skonio žurnalo viršelio iki koktumo nudailintu nenatūraliu veidu, atspindinčiu bedvasę tuštybę.

P. S. Šis darbas buvo skelbtas bernardinuose.

2008-06-10 10:07
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 5 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-18 10:53
Aurimas Nov
Oho...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-11 00:19
Ogio
Maniau - kokia visuomenė, toks ir seimas. Matau - koks seimas, tokia ir visuomenė.

Atskirkim būties polemiką nuo mano mylimos Šiukšlių Dėžės. Prašau.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-10 21:57
baltžuvė
Taip gyvename  dvasinėse "džiunglėse", kur nuo grandinių  į laisvę ištrūko  žvėris, bet žmogui , normaliam , užtenka to, ką turi ir už ką dėkoja.
Ciniškumas ,nedėkingumas, godulys, besaikis vartotojiškumas tai sužeistos žmogiškos prigimties požymiai.
Geras straipsnis. Dėkui autorei už  jautrumą
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-10 13:59
Laukinė Piliakalnio Radasta
Kur matėt, kad kas reklamuotų nuodus, kuriems būtų galima priskirti ir rūkalus su alkoholiu? Tik nukvaišusioj Lietuvėlėj su buku ir ribotu pasaulio suvokimu viskas galima be jokio atsakomybės jausmo.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-10 13:58
Laukinė Piliakalnio Radasta
Pasaulis normalus tik tada, kai jame sugyvena visokio amžiaus žmonės. Ir ne tik. Visokių rasių, tautybių ir socialinių grupių, religijų. Prisigraibot informacijos iš visokių MTV ir pezat nesąmones. patirties gyvenime trūksta, už tai ir nusišnekat.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-10 13:36
akmenuota
šiek tiek plačiau: apie moterį su cigaretę tai nusišneki :) o kur kalbi apie politiką, išvis nusipezi, nes nieko nesupranti, nežinai kaip viduj (šeimoje) kas ten vyksta. o ką tu turi dievo dovana omeny? savo kūrybą, aišku gaila ir man kad tavęs nerodo per tv, ar mtv.... :) "Dažniausiai toks be talento yra tik pagiežingas rėksnys" - šitą gali ir sau priskirti, nes niekas nedavė tau teisės teisti.
ŠIOJE ŠALYJE NĖRA VIETOS SENUKAMS
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-10 13:18
akmenuota
kaip visada crazy,nezdaravoj nerealu. aš vapšče zavisal beskaitydamas, toks čiotkas gabalas. perskaičiau iki galo :) kur tokius straipsnius galima publikuoti arba spaudoje paskaityti? :)
ŠIOJE ŠALYJE NĖRA VIETOS SENUKAMS
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-10 13:11
Ana Aleksandravičienė
Laisvė moteriai eiti gatve su cigarete rankoje, nors visas pasaulis jau atsisakinėja ir svaigalų, ir rūkalų, o taip atrodančios moterys normalioje visuomenėje įvardijamos prostitutėmis.
--------------------------------------------------------
Nesutinku dėl cigaretės. Prašom mane priremti prie sienos: Cigaretė ir paleistuvystė - kaip siejate ir kodėl?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-10 11:54
Plogutits 518
:)Nu ja..plačiai žiūrau užsimojus Radasta, iš peties skan..šis da labiau vertas rekomendacijų, ko gero šis ma už visus labiausiai, gal kad ant šviežiaus žvilgsniaus..niu va, pakomentavojau vansi:DDDDDDDDD
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą