Rašyk
Eilės (78093)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 14 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Visais laikais žmogus buvo kankinamas įvairių minčių ir idėjų. Joms įamžinti buvo ir tebėra tinkamas vienintelis būdas - kūryba. V. Mykolaitis – Putinas teigė, jog „kūryba yra ieškojimas ko nors geresnio ir gražesnio“, o I. Kantas pritarė, kad „dailusis menas galimas tik kaip genijaus kūrinys“. Kaip žinome, ne visi kūrybiniai ieškojimai pasiekia genialumo ribą. Tuomet kyla klausimai, kas apskritai yra genialumas ir koks jo santykis su originalumu.

Pradėjus tyrinėti žmogaus gyvenimo mechanizmą bei patį žmogų, buvo pastebėta, jog individų, turinčių genialių idėjų, gimsta labai mažai: „Genijai tegimsta iš milijono, o didieji genijai, žmonijos likimo lėmėjai, turbūt jau tūkstančių tūkstančiui milijonų žmonių šį pasaulį išvydus“ (F. M. Dostojevskis). Lig šiol nėra atskleista, kokios aplinkybės, stimulai nulemia žmogaus – genijaus gimimą ir egzistavimą. Pats egzistavimas visuomenėje jam dažnai tampa išbandymu. Čia svarbiausia stiprybė ir savarankiškumas. Gebėjimas išsiskirti iš minios, anot J. Ivanauskaitės, niekur netilpti ir nepritapti, mano nuomone, yra priežastys, leidžiančios tą savarankiškumą apibūdinti kaip originalumą. Taigi originalumas yra neatsiejamas nuo genialumo.

F. M. Dostojevskis romane „Nusikaltimas ir bausmė“ teigia, kad didiesiems žmonėms, būtent menininkams, „skausmas ir kančios visada privalomi“. Ar kančia jiems yra vien bandymas išlikti savimi minioje? Drįsčiau teigti, jog pats kūrybinis procesas menininkui tampa ne mažesne, o kartais netgi didesne kančia už egzistavimą šalia kitų. Atsidėjus kūrybai pradeda kankinti įvairios abejonės. Kaip sukurti darbą, kuris būtų ne vien įdomus, bet ir originalus, netgi genialus?

Pasak G. V. Hėgelio, menas gali sukurti tik vieno pojūčio tikrovės iliuziją. Vadinasi, meno kūriniai būna dvejopi: tikrovę pamėgdžiojantys ir tie kiti, nebandą tobulai jos atvaizduoti. Pirmieji kelia mašinalų domėjimąsi jais, kuris dažniausiai būna „gana seklus, nes žmogus turi didesnį pagrindą džiaugtis tuo, ką pats iš savęs sukuria“ (G. V. Hėgelis). Priešingai, tikrovės nemėgdžiojantys kūriniai sukelia plačią reakcijų į juos įvairovę. „Sukelta geidžiamoji – emocinė reakcija, - pasak T. Manrou, - gali būti žavėjimasis ir pasitenkinimas ar susierzinimas ir bjaurėjimasis <... >, ar nepastovus abiejų mišinys“. Bet kuriuo atveju priversti pajusti tokias emocijas, nejučiomis mes susidomime kūrinio autoriumi, idėjos ir emocijų kūrybiniu pradu bei dažnai suvokiame, jog kūrinio pavidalu įgyvendinta idėja buvo viena iš daugelio užgimusių. Jeigu visos jos tolygiai originalios tai, kuri jau yra įamžinta, tada idėjų visuma yra begalės originalumo apraiškų sąjunga, būtent – genialumas. Todėl originalumas yra pirmasis genialumo požymis. Sakome, kad originalios yra tos idėjos, kurios buvo įprasmintos. Įprasminimas čia daugeliu atvejų tolygus idėjos pasidalijimui su kitais. „Bet faktai juk ne viskas dar“, - rašo F. M. Dostojevskis. Kiek yra tų, kurie idėjų svetimiems nedemonstruoja. Ar jos, nepaverstos faktais ir neparodytos kitiems, yra neoriginalios?

Tam, kad atsakytumėme į šiuos klausimus, mums pirmiausia reikia išsiaiškinti, ką mūsų suvokimas vadina pačia idėja, o jau vėliau – originalia idėja. Tad pradėkime nuo idėjos sąvokos. Pavarčius anglų – lietuvių ir lietuvių – anglų kalbų žodynus, galima pastebėti, jog mintis ir idėja anglų kalboje skamba taip pat. Be to, „idėja“ iš anglų žodžio „idea“ – supratimas, suvokimas, tikslas bei ketinimas. Filosofas Dž. Lacke teigia, jog idėjų šaltinis yra patyrimas, o Platono filosofijoje idėjos yra amžini, proto pasaulyje slypintys provaizdžiai. Išeitų, jog idėja yra vadinama minties sinonimu. Tačiau, mano nuomone, tai du skirtingi  dalykai, kylantys iš vieno ir to paties šaltinio – patyrimo.  Patyrimas yra „būdas, kuriuo reaguojama į išorinius stimulus“ (T. Manrou). Bėgant laikui mes įgauname ne tik patyrimo, bet ir žinių, kurias galime pavadinti protu. Vadinasi, patyrimas yra lygus protui, mąstymui. Darau išvadą, jog kiekviena mintis ar idėja, kuri gimsta mumyse, yra originali ir savarankiška.

Kaipgi tada paaiškinti tai, kad originaliomis vadiname didžiąją dalį idėjų, o genialiomis – tik vienetus? Čia savo pirštus prikiša likimas. Fatalus mano tikėjimas atsitiktinumais, nulemtais iš anksto, leidžia teigti, jog kai kurios idėjos, kurios yra originalios nagrinėjant tik vieną individą, gali būti sutampančios susiduriant dviem ar daugiau individualų (konkrečiu laiku, konkrečioje erdvėje ar situacijoje). „Visi žmonės eina tais pačiais keliais, bet ne visi vienodai įmina pėdas“, - teigia V. Hugo. Jeigu egzistuoja atsitiktinumai, sutapimai, netgi deja vu (vadinamieji keliai), tada turėtų teisi būti ir išvada, kad idėjos gali sutapti ar netgi kartotis: einant gausiai pripėduotu keliu lengva įminti į jau įspaustą pėdsaką. Ar pasikartojanti idėja gali būti originali? Ne. Pasak B. Sruogos, didžiausi ir gražiausi dalykai – tai akimirksnio įkvėpimas. Telieka manyti, jog tik tos kelios idėjos, giliau įmintos pėdos, kurios lieka egzistuoti atmetus pasikartojimą ir sutapimus, yra tikrai originalios, taip pat ir genialios.

Gyvename postmodernistų, šaukte šaukiančių „Viskas yra menas! “, amžiuje. Visgi kad ir kaip minia beįvardintų tą meną, kūrybą ar kūrėją, joje  visada atsiras genijų, kurie savo originalumu ir skirtingumu niekada netilps į jokius rėmus. Nepajėgiant jų suprasti, paaiškinti racionalumu, belieka tik garsiai paploti. Ne veltui daugiausia aplodismentų sulaukia tie, kuriuos J. Ivanauskaitė įvardija kaip „neatitinkančius standartinio formato“, vadinasi, originalius ir netgi genialius.
2007-05-12 19:07
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 10 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-04-08 10:10
Passchendaele
Antrasis --- invalidumas.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-05-16 15:03
necrotic
Genialumas ir originalumas. Tai reikia labai atsargiai sumaišyti. originalių, kaip pati sakai, daug, bet. Visuomenė turi tradicines idėjas, nuostatas. Genialus žmugus pateikia tokias originalias idėjas, prie kurių gali prisitaikyti aplinkinė visuomenė. Jei idėja jau per daug... žmogus lieka nesuprastas (pvz: škėma, kafka - genijai - paranoikai, talentingieji šizofrenikai:)). kartais istorija išteisina - kopernikas, brunas. tekstas idomus, bet tie išvedžiojimai ir ant kiekvino kampo kaišiojamos garsių žmonių mintys (pusės jų net nesu girdėjęs) šiek tiek užknisa.
Kaip čia jau pastebėjo, slėėpk tą Ivanauskaitė, jau ji pradeda įsipykt:). Kartais žmogus tampa genijum mirdamas.
Viena tokia kliaustis (labai jau į akis lenda). Kam tą vargšą Dostojevskį kankini? Visiškai jis čia ne vietoj. Tematika ne ta. "Nusikaltimas ir bausmė" - knyga apie nusikaltimą ir bausmę ir nieko daugiau.

O Imanuelis Kantas buvo lietuvis, tai ir požiūris jo - lietuviškas:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2007-05-16 14:21
Šienas
Įkišiu savo trigrašį ;) ka kiekvienam skaitančiųjų turėjo pasakyti šita esė? kiek tau pačiai aktuali ta originalumo ir genialumo tema. Jei originalumas- tai kažkuria prasme lyginimas su "kitais", tai ar nereiketų spajuti i visus lyginimus ir pirmiausia tobulinti savęs paties. Buvimas galva aukščiau už kitą man niekada neatstos  buvimo galva aukščiau už save.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2007-05-16 10:47
fintas
"Darau išvadą, jog kiekviena mintis ar idėja, kuri gimsta mumyse, yra originali ir savarankiška." - prasta išvada.
Žmonėms būdingas "inercinis" mąstymas ir jei tarp jų netinkamu metu ir netinkamoj vietoj atsidūrus, kaipo kampe, kur nedaugelis beatsiduria, galima pažvelgti į visa tai, kas vyksta aplinkui iš šono, kitu kampu, va šitas žvilgsnis iš šio kampo ir gali būt vadinamas genijaus žvilgsniu. O atsakymas į klausimą ar gyvenimo patirtis, ar atsitiktinumas, ar tikslas atvedė į šitą užkampį žmogų, ne toks jau ir svarbus, žymiai svarbiau tai, ar tas žmogus, atsidūręs tokioj "genialioj" vietoj atsisuks atgal ir apie tai, ką pamatė iš šios vietos, norės pasakyt likusiems kasdienybės "kokteilio" viduryje.. :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-05-12 20:44
Tebūnie šviesa pereinanti į tylą
Įdomu, net labai ...
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-05-12 19:36
mandragora
dabar, matyt, kai J. Ivanauskaitė jau amžiną atilsį, sunku surast kūrinį be jos pavardės. prisiknisau čia prie tokios smulkmenos, kuri man drebulį kelia, net nora trenkt į vaizduoklį. bet aš nurimstu. viskas gerai netrenkskiu. man jau kaip alergija J. Ivanauskaitės pavardė
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2007-05-12 19:07
jaded
Taigi, ilgai dvejojusi nusprendžiau įdėti šią esė čia.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą