Rašyk
Eilės (78096)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 6 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Žalias Varlinas buvo didis keliauninkas. Jis šokinėjo nuo akmenėlio prie akmenėlio, keliavo per pelkes, brido per balas ir niekada nenuilsdavo. Kadangi buvo labai žingeidus, tai tokios kelionės jam buvo vienas malonumas. Ilgai bešuoliuodamas i aukštą kalną, akimirkai stabtelėjo jo viršūnėje.  Nenorėdamas atrodyti pavargęs, jis išsitiesė visu ūgiu su trupučiu, dairėsi į šalis, taip leisdamas kokiam netikėtam stebėtojui suprasti, kad jis sustojo tiesiog žvilgterėti, kur žengti toliau. Nors mes žinome, kad tolimesnė kryptis jam nebuvo svarbi. Bet ši apžvalgos aikštelė įtakojo tolimesnius mūsų keliautojo nuotykius. O kuom ji buvo tokia svarbi, skaitykite toliau.

Netikėtai rytinėje kalno papėdėje jis išvydo keistą reginį. Iš žalios pievos kyšojo metalinių konstrukcijų liekanos. Jis pasileido greitais šuoliais žemyn, vieną kartą persivertė per galvą ir smagiai pasispyręs įšoko pro atvirą liuką į tanko vidų. Tik nedidelė šios mašinos dalis buvo bepūpsanti lauke, likusi gi buvo po žeme. Pro liuką skverbėsi šviesa, ir Varlinas matė ant grindų išmėtytas kaladėles. Jis ėmė jas dėlioti, ir dabar į jį žvelgė klouno veidas su begaline šypsena ir raudona nosimi, primenančia didelį prisirpusį pomidorą. Varlinas paėmė sau už žandų, ištempė kiek galėjo ir žvelgė į klouną, lyg į savo atvaizdą. Po kurio laiko, jis suprato, kad čia nebėra ką veikti, dėl to pasiruošė šuoliui pro liuką. Kai tik jis įtempė savo užpakalinių kojų raumenis, ištempė kaklą ir šiek tiek atlošė galvą, staiga užsitrenkė liuko dangtis, sudrebindamas viską aplinkui. Varlinas nukrito ant nugaros, pasiraivė šiek tiek priblokštas garso ir virpesio, palinko ant dešinio šono ir remdamasis rankomis bei spurdėdamas atsistojo ant galinių kojų. Šiek tiek svaigo galvelė, dėl to prisėdo atokiau į kamputį.

Tuo metu kaladėlės sujudėjo, klounas subyrėjo į mažytes kaladėles. Iš po žemių pasirodė šalmas, o kartu su juo - karininkas. Varlinas labai išsigando, pamanė, kad jam atėjo paskutinioji. Jis prisipraudė prie geležinės sienos tarsi nukryžiuotasis, ir prisimerkė, taip manydamas, kad bus mažiau pastebimas. Be to, nepamirškime, sulaikė kvėpavimą ir mažu akies krašteliu stebėjo, kas bus toliau.

Karininkas atidarė liuko dangtį, o po to įlindo atgal į žemę.

Varlinas kurį laiką negalėjo atsitokėti.

Ant dangčio nutūpė žvirblis. Ilgai jis kraipė mažą savo galvelę, kol išdrįso paklausti:
- Varline, ko tu ten tupi?
O Varlinas buvo nepratęs išsigąsti, bet ir meluoti nemokėjo, nes buvo sąžiningas ir geras. Bet dėl šio įvykio jam taip buvo gėda, kad jis negalėjo prisipažinti, jog išsigando. Tiesa, juk ir išsigąsti nebuvo ko. Kai Varlinas akimirkai pamiršo geležinės mašinos šeimininką, jam sugrįžo jėgos. Strykt! - iššokęs pro liuką nušuoliavo pieva taip greitai, kaip dar niekada nebuvo šuoliavęs.
2006-11-28 22:33
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 14 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2007-01-05 19:59
baklazanow
bibi bam
gal ir vaikam
gal nevaikam
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-01-04 01:21
tuoj tuoj tuoj tuoj tuoj tuoj tuoj
Vaikai – savitos logikos, bet logiškai mąstančios būtybės. Per daug man čia siurrealizmo. Mano galva, ryšiai tarp detalių per sudėtingi vaikams.
Kalbos kultūra, vaje... Jei rašote tekstus vaikams, turėtumėte primiausia įsisavinti pagrindinį dalyką: tai, ką jie skaitys, iš to mokysis. Tai didžiulė atsakomybė.
Žingeidus, įtakoti, kuom – didžiulės klaidos.
Šiaip tekstukas mielas, bet tie, kurie turi tam tikros patirties ir žino, kad vaikams kyla klausimų iš kiekvieno perskaityto žodelio, sutrinka, nes neranda atsakymo. O kita svarbi teksto vaikams ypatybė, būtina savybė – bent jau menkutės nuorodos kelio į tiesą, į atsakymą. Dabar gi tik „nežinau“.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-12-01 17:05
Dėma
Geras. Čia gi "apstulbimo pagavimas", o gal "apstulbimo srautas". Tik Pradinuko protui. Kas ne pradinukai - tiems, savaime aišku, čia logikos visai pritrūko. Bet pagalvokit tik, kad pavyko "išsitiesti visu ūgiu su trupučiu" ir nuoširdžiai nustebti... Ar svarbu tada, kaip ką pavadinsi? Ar svarbi tada "taip-ne", "juoda-balta" logika?.. Vien tik stebėjimas "mažu akies krašteliu". Ar svarbu tada: "kas yra svarbu?", ką?  O klaidos - na taip, geriau būtų be jų... Bet gebėjimas išsiveržti iš "taip-ne" logikos savaime yra kažkokia "puiki klaida", tad stilistiškai drįsčiau net klaidas pateisinti. :-) būkime nustebusios, nustebusę, nustebūs. stebėkimės. čia geras kelias.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-11-30 17:51
baklazanow
ka as sakiau- pakanka jaunesnio skaitovo ir reikalai is kart i teigiama puse:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-11-30 17:49
baklazanow
aisku reiks tvarkyti, dabar ir as matau klaidu, nepatinka 'Tuo metu kaladėlės sujudėjo, klounas subyrėjo į mažytes kaladėles' ir pan. bet palyginimai dera su vaizduote, nukryziuotas ir liks nukryziuotasis, bent jau mano akimis, nezinau kokiu porno saitu skaitet.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-11-30 14:07
palėpės pelytė
Įdomu..
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-11-29 20:45
pieva yra Jeržio
Vaikams tai vaikams, bet gausi lazdų už nukryžiuotojo įvaizdį, kuris jau pradėtas linksniuoti geta nuogų mergų įvaizdžių. Palyginimai turėtų derėti su kontekstu. Su kalbos kultūra visai ne kas, kableliai dedami veikiau vadovaujantis nuojauta, nei žiniomis. Bet ne viskas blogai. Turi idėjų, po kurio laiko vėl publikuoji darbus. Įsibėgėsi ir bus gerai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-11-29 12:09
baklazanow
vaikai tuo ir skiriasi, kad jie skaito, anot analizave.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-11-29 04:47
Širšių lizdas
O kas iš to?
Man kažkoks nelabai logiškas tas tankas pusiau po žeme. Manau vaikams juo labiau turėtų kilti klausimas, kas per tankas, su kuo jis valgomas ir kas jį privertė atsidurti šiame pasakojime. Pasakojime, kuris nelabai turi kokią nors mintį, bent man taip atrodo, nebent "nešok į nepažįstamą tanką, nes išsigąsi". O beje, nuo kada tankai yra metalinių konstrukcijų liekanos? Nes jei jau po tanką vaikšto karininkai, tai gal jis visai sveikas, o ne kažkokios kažkokių metalinių konstrukcijų liekanos. Ir dar man labai neaišku, iš kur tanke kaladėlės, iš kurių susidėlioja klounas? Žodžiu, skaitydama susipainiojau, nesupratau KODĖL kažkas vyksta būtent taip [nelabai logiškai], o ne kitaip.
Beje, jei atmintis manęs neapgauna, "įtakoti" yra vienas iš tų baisių dalykų, vadinamų kalbos kultūros klaidomis. Kaip ir "kuom".
Ne kuolas už fantaziją ir triūsą.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-11-28 22:52
zebr slepiasi nuo rašyko
jis išsitiesė visu ūgiu su trupučiu
keistai skamba ;)
beje, kuom, berods nevartojamas žodis.

o ir pats tekstas neaiškus, neįdomus. iš kur tas karininkas atsirado, iš kur tas tankas atsirado?..
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą