Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 13 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





XVI-XVIII a. kauniečių asmenvardžiai

XVI-XVIII a. kauniečių asmenvardžiai Gegužės 2 d. Kauno miesto savivaldybėje Lietuvių kalbos institutas pristatė dr. Almos Ragauskaitės monografiją „XVI-XVIII a. kauniečių asmenvardžiai“. Tai viena pirmųjų studijų, kurioje išsamiai nagrinėjami iš 1522-1798 m. Kauno miesto aktų knygų surinkti kauniečių vardai ir pavardės.

„Labai malonu būti Kaune ir pristatyti savo knygą. Simboliška, jog knygą parvežiau į jos namus,“ – sakė autorė.

Monografijoje išsamiai aprašyta XVI-XVIII a. Kauno miesto asmenvardžių darybos ir vartojimo sistema, paplitimo ribos, jų santykis su socialiniais, istoriniais procesais.

Autorė teigė, kad vienas jos tikslų buvo užpildyti Kauno antroponimikos tyrinėjimų spragą, nes dar niekam nebuvo pavykę nustatyti, kad kauniečių pavardės pradėjo formuotis XVI a. pradžioje.

Monografijos svarbą humanitariniams mokslams akcentavo ir pristatyme dalyvavę svečiai: VDU istorijos prof. Zigmantas Kiaupa, Lietuvių kalbos instituto (LKI) vyresnysis mokslo darbuotojas dr. Laimutis Bilkis, VDU Slavistikos centro darbuotoja dr. Nijolė Taluntytė, Lietuvių kalbos draugijos narys Vidas Garliauskas.

„Antroponimika ir istorija labai susijusios. Kadangi šioje studijoje naudojami ir filologiniai, ir istoriniai metodai, ji tikrai bus vertinga šių sričių specialistams. Ypač padės tiems, kurie nagrinės Kauno miesto istorijos LDK laikotarpį“, – teigė profesorius Z. Kiaupa.

Dr. R. Bilkis pabrėžė, kad monografijoje pateikti duomenys patikimi, nes remiamasi ne hipotetiniais lingvistiniais svarstymais, o istoriniais dokumentais. „A. Ragauskaitės knyga – vienas svarbiausių lietuvių antroponimikos darbų. Istorinių metodų iki šiol labai trūko lietuvių onomastikoje“, – sakė LKI Vardyno skyriaus vadovas. Jo manymu, knyga istorinių ir kalbinių metodų sinteze prilygsta prof. Zigmo Zinkevičiaus Vilniaus asmenvardžių tiriamiesiems darbams.

Dr. N. Talunskytė nurodė ir trečią A. Ragauskaitės monografijos atveriamą tyrinėjimų perspektyvą. Tai puiki medžiaga vietovardžių analizei: „Asmenvardžiai su vietovardžiais susiję tiesiogiai. Iš asmenvardžių atsiranda vietovardžiai, o Kauno regionas pasižymi stabilia oikonimų ir antroponimų sąsaja nuo XVI a. Taigi knyga atveria dideles perspektyvas vietovardžių kilmės tyrimui“, – teigė oikonimijos specialistė.

Lituanistas V. Garliauskas teigė, kad A. Ragauskaitės monografija svarbi ir lituanistikai. Pateikti duomenys gali padėti išsamiau išanalizuoti lietuviškąsias pavardžių lytis, tačiau dar reikia gerokai padirbėti, kad lietuviškos pavardžių formos aiškiai būtų atskirtos nuo kitų kalbų lyčių. „Kadangi XVI-XVIII a. asmenvardžiai buvo rašomi ne lietuvių kalba, reikia atidžiai išskaityti, kur yra grynos lietuviškos lytys, o kur svetimos – dar daug dirbti dėl kitakalbystės“, – pripažino Lietuvių kalbos draugijos narys.

Apibendrindami diskusiją, prelegentai sutiko, kad A. Ragauskaitės knyga labai svarbi istorikams, filologams, onomastikos, oikonimijos ir antroponimikos specialistams. Autorė vylėsi, kad ji sudomins ir visus miesto istorijai neabejingus kauniečius.
Mindaugas Grigaitis
2006-06-17
 
Kita informacija
Tema: Kitos
Leidykla: Lietuvių kalbos institutas
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2005
Puslapių: 210
Kodas: ISBN 9986-668-90-5
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą