Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 4 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Vyriški žaidimai

Vyriški žaidimai Algimantas Čekuolis, populiarus žurnalistas ir rašytojas, publicistikos ir prozos knygas leidžia nuo 1957 m. Nauja jo beletristikos knyga – pirma išeinanti laisvojoje Lietuvoje. Spausdinami apsakymai ir apysaka parašyti 1962-2004 m. Tai įdomūs, intriguojantys kūriniai, išsiskiriantys specifiškomis realijomis (lietuvis kituose kraštuose, ryklio medžioklė, jaunuolio ruošimas žvalgo darbui) ir vyrišku pasakotojo balsu.

Šio rinkinio tekstai - nesušukuoti. Tų, kurie parašyti tarybiniais laikais, keisti man nebuvo jokio reikalo. Manau, nedora atgaline data gražinti savo paties žodžius, kaip nedora būtų gražinti savo biografiją.

Apsakymai „Maišto diena", „Nudurk savo katiną“ ir „Sugrįžimo skausmas" buvo sukurti tuo laikotarpiu, kai Sovietų Sąjungos sunykimo pasaulyje dar niekas nepranašavo. Jeigu ir pūtė kokie nauji vėjai, tai tik pro plyšius. Nors buvo neįmanoma atvirai rašyti, bet mąstyti juk nebuvo uždrausta. Knygose šie apsakymai nespausdinti.

„Kvailių lėktuvą" pradėjau rašyti dar Lisabonoje. Labai knietėjo, tačiau koks darbas, kai mintį privalai šlifuoti ne vien dėl skaitytojo, bet ir dėl pavojaus, kad rankraštį kas nors gali surasti stalčiuje. Kiek besistengiau, vis išeidavo tos valstybės, kurioje visi gyvenome, karikatūra. Šį apsakymą užbaigiau neseniai, todėl jis spausdinamas pirmą kartą.

Ryklį iš apsakymo „Nudurk savo katiną" tikrai bandžiau nudurti net nežinodamas, ką darau, ir iš tikrųjų maišto dieną klaidžiojau po nepažįstamą miestą, kuriame už kiekvieno kampo tykojo pražūtis. „Sugrįžimo skausmą" geriausiai supras tie, kurie pagaliau vėl sugrįžta į tėvynę.

Visi šie apsakymai anuomet padėdavo pabėgti nuo pilkos kasdienybės. Bandžiau bėgti smagia ristele.

Apysaka „Legionierius" susikristalizavo per ilgus budėjimus Indijos vandenyne. Tvanku, niekas nevyksta, tad kai stovi laivo priekyje stengdamasis ką nors įžiūrėti, galvoje taip ir rezgasi: O kas būtų, jeigu...

„ Vyriški žaidimai" - pirmoji jau laisvojoje Lietuvoje išleista mano knyga. Atiduodamas ją Tau mielas skaitytojau, viliuosi suokalbiško palankumo.


Algimantas Čekuolis

„Perskaitę šią knygą, pirmiausia pajusime, jog mūsų Algimantas Čekuolis iš tiesų yra vyriško žaidimo laimėtojas. Skaitytojas lengvai galėtų atsekti jo kelią į platųjį pasaulį, į populiariausių žurnalistų žvaigždyną. vaikinas iš Vilniaus mokytojų šeimos, mėgstantis Dž. Londoną, E. Hemingvėjų, pajunta, kad norint rašyti kaip jie reikia stačia galva nerti į gyvenimo sūkurį. Šį vaikiną seks ir mėgins pasisavinti skvarbios sovietinio saugumo akys, bet likimas ar Apvaizda jį išsaugos Lietuvai.

Įsimintina Algimanto Čekuolio veikla Sąjūdžio metais. Savaitraštis „Gimtasis kraštas“, „Neramūs meridianai“, „Atgimimo banga“, vėliau – jo „Popietės“ per LTR, serija populiarių knygelių „Pokalbiai su Algimantu Čekuoliu“, pagaliau ši prozos rinktinė mums daug ką gali paaiškinti. Kartu paskatins pamąstyti“.

Kazys Saja
2008-03-17
 
Kita informacija
Tema: Smulkioji proza
Leidykla: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2004
Puslapių: 324
Kodas: ISBN 9986-39-342-6
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-31 12:49
Nesakysiu_Butent
Cekuolis gime su akiniais...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-27 23:25
Vidmantas Nuolaida
Žiauriai nuobodi knyga. Jo pasakojimai per tv įdomūs, bet knyga mane žiauriai nuvylė.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-03-22 19:21
Vetustis
Čekuolis - super. Visada su malonumu klausausi jo poklabių per TV. Maža tokių žmonių Lietuvoje, mokančių taip kalbėti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-03-21 14:30
Balta Baltaitė
Čekuolis fu:(
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą