
VISKIO MAGIJA
Pasistačiau taurę. Atsukau kamštį. Įsipyliau. Atsiverčiau knygą.
M. Jacksonas, leidinio „The Whisky Magazine“ redaktorius konsultantas, pratarmę pradeda intriguojamai:
Kai kurie klausimai formuluojami taip, kad liktų neatsakyti. Tai tokie klausimai:
Kokia gyvenimo prasmė?
Kodėl mes įsimylime?
Kaip su viskio gamyba susijusi magija?
Perskaičiau apie salyklo gamybą, miežių daiginimą. Įsipyliau. Apie fermentaciją ir distiliatorius. Įsipyliau. Perskaičiau skyrių „Ragavimas – „Pirmyn!“. Dar kartą paragavau. Ir dar. Ir tada pajutau magijos žavesį ir jėgą. 128-ame puslapyje užtikau nuotrauką, vaizduojančią akiai įprastą kraštovaizdį ir neįprastus gyvūnus (jų buvo pusketvirto). Atrodo, žalos karvės, bet labai jau gauruotos ir apžėlusios. Apačioje – užrašas: „Patenkintos Aukštutinės Škotijos avys, ėdančios viskio gamybos atliekas.“ Kažkokia mistika...
Tada suvokiau, kad viskis – dvasingas ir magiškas gėrimas. Tada žinojau atsakymą į pirmąjį pratarmės klausimą. Ir į visus kitus. Atsimenu, buvau jais patenkintas kaip ir tos avys ar karvės... Pasakyčiau ir jums, bet, deja, dabar užmiršau.
Įvertinimas:MMMMMMLL (pastaba: šį kartą raidės „M“ ir „L“ nieko nereiškia).
Vertinimo paaiškinimai:
L – literatūra, M – makulatūra, LM – nei literatūra, nei makulatūra, LLL – literatūra, kurią tikrai verta perskaityti, MMM – visiškai nieko neverta makulatūra.