Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 3 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Tūkstantis ir viena naktis

Arabų pasakos – tai tikra stebuklų karalystė: skaitytojas mato užburtus laivus, deimantų slėnius, puikiausius rūmus dykumoje, į gyvulius paverstus žmones, visas ligas gydančius obuolius ir daugybę kitų negirdėtų neregėtų daiktų. Čia žmogus, patekęs į didžiausią pavojų, netikėtai susilaukia pagalbos, per vieną valandą nukeliauja į tolimas šalis ir vėl grįžta, vargšas tampa didžturčiu. Pasakų turinys taip gudriai sumazgytas, jog skaitydamas niekados nežinosi, kas toliau atsitiks.

Nors pasakų tėra tik dvidešimt, knyga pavadinta „Tūkstantis ir viena naktis“. Visi turėtumėte žinoti, kaip atsirado šios pasakos. Tai vis žymioji ir gražioji Šachrazada, galingas sultonas Šachrijaras bei pasakos, kurias sekė visas tūkstantį naktų.

Beveik visos pasakos prasideda Bagdade, daugelis iš neturtingų valkatų keliaudami patampa turtingiausiais šalies gyventojais, ir dėl to kai kurios pasakos tampa kiek vienodos, kaip antai „Istorija apie Sinbadą jūreivį“. Jo kelionės buvo skirstomos skaičiais, ir kiekvieną kelionę jis keliavo panašiai, laivas kiekvienąkart vis suduždavo, o jis pats išsigelbėdavo nežinamoje saloje.

Bet iš tikrųjų tai visos pasakos, kaip žinoma, baigiasi geruoju, dėl to buvo smagu skaityti. Labiausiai išsiskyrusi pasaka buvo Bagdado pirklys, nes visai kitaip ir gan įdomiai papasakoja apie pirklį. Retorika mane taip pat sužavėjo - jaučiamas senų senovės dvelksmas. Pageltę puslapiai taip pat sukūrė tokią teigiamą atmosferą. Kai kur knyga nespalvotai iliustruota, tai pagyvina veiksmą.

Pasakų tėvynė yra ne tik Arabija, bet ir Indija, Persija, Mesopotamija, Sirija, Egiptas ir kitos artimesnės šalys. Yra kai kas į jas patekę net iš Europos. Jų atsiradimo metas apima laiką nuo mūsų eros pirmojo lig šešiolikto amžiaus.

Tiems, kas pasiilgę senesnių pasakų, verta perskaityti „Tūkstantį ir vieną naktį“.
2004-08-09
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Vaikams
Leidykla: Vaga
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 1977
Vertėjas (-a): Juozas Balčikonis
Puslapių: 246
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 10 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2004-08-14 23:29
justickis
Gal kiek ir mokykliška, bet tikrai labai puiku, kad rašai... jei būtum taip parašiusi mokykloje, be abejo, gautum geriausią įvertinimą... :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą