Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 14 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Su Sąjūdžiu už Lietuvą

Su Sąjūdžiu už Lietuvą Šioje knygoje aprašoma Sąjūdžio veikla nuo jo susikūrimo iki pergalės rinkimuose į Aukščiausiąją Tarybą, kuri 1990 m. kovo 11 d. paskelbė atstatanti Lietuvos nepriklausomą valstybę. Pasiremiant dokumentais ir asmeniniais prisiminimais, gausiai iliustruota knyga pasakoja apie Sąjūdžio kaip visuomeninio-politinio judėjimo organizacinę veiklą, apie taikų nepriklausomybės atkūrimo kelią, apie santykiu su LKP vadovybe, Maskva ir užsieniu.

Likimo valia man teko ne tik stebėti naujausiąją Lietuvos istoriją, bet ir dalyvauti įvykiuose, nulėmusiuose, kad ši istorija būtų būtent tokia, kokia ji buvo.

Sąjūdyje buvau nuo jo įkūrimo dienos 1988-jų birželio 3-ją, kai susirinkime Mokslų Akademijos salėje buvau pasiūlytas į Iniciatyvinę grupę. Steigiamajame suvažiavime 1988-jų spalio 23-ją buvau išrinktas Sąjūdžio Seimo ir Seimo tarybos nariu, tų pat metų gruodį — Sąjūdžio atsakinguoju sekretoriumi. Taigi, teko dalyvauti kuriant Sąjūdžio struktūras, rengiant Sąjūdžio programą ir įstatus, organizuojant įvairias akcijas bei priimant svarbiausius sprendimus dėl taikaus kelio į nepriklausomos valstybės atkūrimą. Turiu ką papasakoti.

Parašyti Sąjūdžio istoriją — ne vieno žmogaus darbas. Daug temų ir problemų mano paliesta tik probėgšmais. Nors ir labai stengiausi būti bešališkas, kaip įvykių dalyvis, vargu ar išvengiau subjektyvumo. Daug kas man nei tada nebuvo, nei dabar nėra žinoma, ypač visos tikrosios svarbiųjų įvykių priežastys. Kartais nebuvo iki galo suprantami tikrieji politinės scenos aktorių veiksmų motyvai. Kai kas paaiškės, po keliasdešimt metų atsivėrus slaptiesiems didžiųjų valstybių archyvams. Tačiau patys įvykiai, kuriuose mes visi dalyvavome ir kuriuos darėme — lieka ir liks. Ir tai yra tikroji mūsų istorija.

Knyga yra pavadinta šūkiu, kuris padėjo Sąjūdžiui laimėti rinkimus į Aukščiausiąją Tarybą ir, mano manymu, atspindi visą Lietuvos kelią į nepriklausomos valstybės atkūrimą. Be to, šį šūkį atliepia ir mano — kaip ir daugelio kitų — likimo posūkis.

Taigi, norėčiau pasidalinti tuo, ką žinau, su skaitytojais. Tai lyg ir Sąjūdžio istorija — tokia, kokią ją mačiau ir išgyvenau.
2007-02-18
 
Kita informacija
Tema: Kitos
Leidykla: Tvermė
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2006
Puslapių: 480
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą