Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 15 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Sisifas

Sisifas Prie Sisifo kojų ropojusi skruzdėlė, nešina kažkokiu rutulėliu, primenančiu šiaudų ir pakulų gniutulą, susidūrė su karaliaus sandalu. Ji atidžiai apsidairė galvodama, kaip čia geriau užkėlus savo nešulį. Galiausiai nusprendė jį ridenti. Taip įveikė kulną ir, kai jau ruošėsi pailsėti ant aulo, rutuliukas nukrito. Darbštuolė kruopščiai nusivalė ūselius, tarytum norėdama atgauti jėgas, ir vėl kibo į darbą. Viskas pasikartojo vieną, antrą, trečią kartą, bet po kiekvieno bandymo nešulys vis nugarmėdavo žemyn nuo taip sunkiai įveikto kalno. Tačiau neatrodė, kad skruzdėlė būtų ruošusis nuleisti rankas. Ji nusiprausdavo, nusileisdavo pasiimti savo brangiojo lobio ir vėl stengdavosi kartu su juo įveikti tą gigantišką kliūtį, nesusimąstydama apie jokį kitą kelią.

Skruzdėlės kelionė - Sisifo pomirtinė kelionė. Graikų mitologijos veikėjas Sisifas, kuris, kaip manoma, buvo Odisėjo tėvas, po mirties visą likusį laiką buvo priverstas ridenti į kalną didžiulį akmenį, kuris, vos pasiekęs viršūnę, nugarmėdavo žemyn.

Romanas „Sisifas” išskirtinis tuo, kad jame aprašomas mitas, kuris yra išlikęs iki mūsų dienų. Kaip indai turi Mahabharatą, taip graikai turi Sisifą. Įdomu, kai istorija pateikiama tokiu stiliumi. Knygoje Sisifas apibūdinamas kaip pusdievis, besimėgaujantis žemiškomis aistromis, troškimais, skausmais. Tačiau, visgi, jo išgyvenimai nėra žmogiški. Sisifas sugeba savo gudrumu užliūliuoti mirties valdovą Tanatą ir taip atitolinti mirtį. Taip pat gražuolė jo dukterėčia yra pagrobiama Dzeuso - visų dievo ir valdovo. Ir kas įdomiausia, Dzeusas pagrobia merginą, būdamas galingais sparnais sklandančiu ereliu! Bet, pavyzdžiui, bokšto statymas, meilė žmonai ir kitoms moterims, yra be galo žmogiška. Ir kartais netgi vulgaru... Sisifo aistra lyg ir atspindi senovės Antikos pasaulėžiūrą. Mylėti galima vieną moterį, bet mylėtis galima su tiek, kiek pats nori. Toks pat buvo ir Korinto karalius. Jis dievino savo žmoną, bet mėgo ir kitų gražuolių kūnus ir glamones.

„Sisifas”- išskirtinė knyga. Galima sakyti, ji ne romanas, o daugiau istorija, parašyta į tokią visumą, kurią skaitant gali pasijusti būtent Graikijoje, būtent Korinte. Tai pasakojimas apie tuos laikus, kurių niekas jau nepamena, tačiau kurių atminimas yra VISA Graikija. Perskaičius knygą norisi keliauti... į Graikiją...
2005-03-15
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Pavadinimas
originalo kalba:
Sisyphe
Tema: Romanai
Leidykla: Tyto alba
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2004
Vertėjas (-a): Jūratė Navakauskienė
Puslapių: 386
Kodas: ISBN 9986-16-339-0
Daugiau informacijos »
Kitos knygos recenzijos
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 11 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2005-03-16 20:43
Unicorn tear
Knyga tikrai puiki ir verta dėmesio, dar dabar negaliu pamiršti įvairių detalių, tačiau recenzijai trūko tikslesnio turinio aprašymo, reiktų kažkaip konkrečiau.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą