Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 16 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Sielos duona: pamokslai sekmadieniams bei šventėms

Sielos duona: pamokslai sekmadieniams bei šventėms Šventasis Raštas – Pradžių pradžia, knygų Knyga, pasaulio ir žmogiškojo pažinimo būdas. Išminties ir paslapčių knyga. Ne kartą skaityta. Bandyta suvokti Jos gilumą, aiškinantis metaforas, palyginimus, Evangelijos platybes. Skaityta sau ir mokiniams. Vėl ir vėl grįžta atgal. Mąstyta. Abejota. Lyginta. Kuo giliau brista į Šv. Rašto turinį, tuo daugiau klaustukų...

Nemaniau, jog atsirastų pagalbininkas, galintis išplukdyti iš nežinios ir abejonių jūros!

Ir štai į rankas pateko kunigo Vito Kaknevičiaus pamokslai – sielovados kasdienybės, žmogiškojo nerimo ir skausmingų ieškojimų rezultatas. Rankraščiai, galintys ir žadantys virsti knyga. Buvau skaičiusi gerbiamo kunigo Vito poeziją, o su pamokslų žanru susipažinau pirmą kartą. Nustebau, suglumau. Stipriai paveikė autoriaus nerimas, erudicija, sugebėjimas Šv. Raštą sieti su dabarties aktualijomis, mokėjimas remtis užsienio religijos filosofų patirtimi, galėjimas žiniasklaidos naujienomis iliustruoti katalikų kasdienybės ir švenčių didybę, grožį ir prasmę. Stebėtis reikia, kaip pamoksluose dera gerbiamo kunigo Vito poetiškas žodis (ir perskaitytas ar išgirstas, ir savas) su religinių dogmų griežtumu, meilė Dievui ir žmonėms – su dvasininko pareiga žadinti Viltį, tikėjimą, auginti Meilę.

Pamokslai skirti visiems metų sekmadieniams ir didžiosioms katalikų šventėms bei šventiesiems. Jų klausėsi įvairaus amžiaus, skirtingų interesų žmonės, nevienodai pasirengę priimti Dievo žodį iš kunigo lūpų. Suprantama to žodžio įtaigumo svarba, subtiliai kunigo Vito patirties inspiruota. Žinoma, atidesnis skaitytojas ar akylesnis religijos tiesų žinovas pastebėtų ir prikištų autoriui minties logikos nelygumus, peiktų stilistinį įmantravimą ar kitas teksto sandaros nuodėmes, tačiau visi patvirtintų: padarytas didelis reikalingas darbas – žengtas svarbus žingsnis Bažnyčios ir visuomenės narių suartėjimo link.

Pamokslų knyga – ne tik kunigams, bet ir visiems, pasiryžusiems žengti dvasinio tobulėjimo. Dievo Žodžio pažinimo keliu.


Jadvyga Kvedaravičienė

Skaitytojui pateikiamas naujas pamokslų rinkinys „Sielos duona“, kurį sudarė kunigas Vitas Kaknevičius. Autorius rūpestingai ruošdamas savo pamokslus, parengdavo juos raštu. Taip, metams slenkant, susikaupė nemažas pamokslų pluoštas.

Autorius juos parašė gyva kalba - skaitytojas tarsi girdi čia pat kalbantį Dievo žodžio skelbėją. Kunigo Vito Kaknevičiaus pamoksluose randama ir įdomių pamokančių pavyzdžių bei palyginimų. Jo žodžiai skiriami įvairiems klausytojams, bet yra tinkami ir kiekvienam, nes kiekvieną ne tik pamoko, bet ir parengia žengti gerumo bei tobulumo keliu. Todėl ši knyga yra naudinga vadinamajam dvasiniam skaitymui. Jau seniau sakyti pamokslai atgyja skaitytojų sielose, sėdami Dievo žodžio grūdus ir brandindami jo vaisius.


Monsinjoras Pranciškus Tamulevičius
2008-03-19
 
Kita informacija
Tema: Kitos
Leidykla: Rinkos aikštė
Leidimo vieta: Kėdainiai
Leidimo metai: 2002
Puslapių: 399
Kodas: ISBN 9955-482-17-6
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą