Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 12 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Ryto žara

Ryto žara Kas toks Friedrich Nietzsche, pristatinėti nereikia. Daug kas apie jį girdėję. Ne tiek daug jį skaitę. Tačiau nesiruošiu griauti apie jį susidariusių mitų. Tuo labiau, kad dalis jų galbūt ir turi tiesos. Tai būtų per didelis uždavinys… Manau, geriausia, jei kiekvienas tą padarytų sau asmeniškai.

„Ryto žara. Mintys apie moralės prietarus“ – tai knyga, kuria siekiama parodyti pasitikėjimo morale visuomenėje nepagrįstumą. Daugiausiai kritikuojama kriščioniškoji moralė. Tačiau ar turėtume manyti, jog mūsų dienomis tai mažiau aktualu, nes dorovė ir taip mažai tevertinama? Pateikdamas pavyzdžius iš įvairių laikmečių ir kultūrų Nietzsche parodo, kad skiriasi tik dorovingumo formos, tačiau visos jos turi tuos pačius pamatus. Kokioje epochoje gyvename mes? Galbūt čia tiktų filosofo paminėta prekeivių kultūra? „Prekeivis moka viską įkainoti pats nieko negamindamas, įkainoti pagal vartotojų – ne pagal savo – poreikius: „Kas bus vartotojai ir kiek jų bus?“ (175 aforizmas). Argi didžiuosiuose miestuose, TV kanaluose nekrenta į akis begalinis skaičius reklamų – visos jos siekia kažką įsiūlyti, įtikti žemiausiems mūsų poreikiams. Galbūt dingus vienai moralės formai atsirado kita – nepaliaujamas siekis rodyti savo išskirtinumą, kopti per kitų galvas karjeros laiptais... Kas dabar pasakytų, kad tai nėra leistina? Kad tai smerktina? Argi žmogiškumo naikinimas negali būti dar viena viešosios moralės išraiška?..

Kyla daugybė klausimų, apmąstymų. Tačiau ne vien turinys svarbus skaitant didžiųjų mąstytojų darbus. Nietzsche apie visą tai kalba su būdingu užsidegimu, jis nedėsto sausos teorijos, tobulai naudojami įrankiai – tai aštrus protas, ironija bei subtilumas persipynęs su tiesmukumu.

Knyga nepasiduoda greitam, vartotojiškam skaitymui, aforizmai pateikti padrikai, nesistemingai, nors bendras temas ir būtų galima išskirti. Kam visa tai? „Tokia knyga kaip ši skirta ne perskaityti ir ne kam nors garsiai paskaityti, o vis atsiversti, sakysim, išėjus pasivaikščioti arba kelionės metu: reikia galėti į ją pasinerti ir vėl pakelti akis – įsitikinti, kad aplinkui nėra nieko nepaprasta“, atsako Nietzsche 454 aforizme Proginis pasikalbėjimas. Skaitytojas privalo dirbti pats, tik tuomet galima tikėtis pasisemti įkvėpimo, pažvelgti į kasdienį gyvenimą kiek kitaip, susimąstyti – ir ne vien apie moralę, kuri nurodyta kaip pagrindinė aptarinėjama tema, juk moralė svarbi tiek, kiek liečia mus asmeniškai. Knyga verčia susimąstyti apie save, savo paties ir kitų žmonių veiksmus, poelgių priežastis kasdieniame gyvenime. Viena mintis, kurią norisi pabrėžti, yra ta, kad moralė, kurią taip maišo su žemėmis Nietzsche, yra visuomenės, o ne individo produktas. Norėtųsi, kad kuo daugiau žmonių suvoktų, jog pirmiausiai už savo veiksmus atsakome mes patys, jog pagrindinis teisėjas yra ne kiti žmonės, ne visuomenė, o taip pat mes patys, kad ir kokią niekšybę padarome, pirmiausiai nusikalstame sau.

„Man vis atrodo, kad ligonis elgiasi lengvapėdiškiau, kai turi gydytoją, nei tada, kai pats rūpinasi savo sveikata“, vaizdingai papildo Nietzsche 322 aforizme. Taigi visiems linkiu atrasti savąją laimę, o ne tą, kurią ant popierėlio išrašė įvairiausio plauko daktarai.
2009-12-21
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Pavadinimas
originalo kalba:
Morgenröte
Tema: Smulkioji proza
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2005
Vertėjas (-a): Alfonsas Tektorius
Puslapių: 328
Daugiau informacijos »
Kitos knygos recenzijos
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 3 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-12 16:59
OM Bodhisatva
Friedrich Nietzsche - antifilosofas klasikine prasme.  voliuntaristas. antimetafizikas sukūręs valios metafiziką.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-06 18:18
Juodoji Močia
Gerbiu Nyčę. Neeilinio proto žmogus.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-02 14:04
Exmortis
ar ligonis ar ne - bet jis didis genijus.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-01 21:44
Sniego mėnuo
Ar buvo jis ligonis, ar nebuvo, patariu vieną dalyką - perskaitykite jo knygas ir tada vertinkite. Kad ligonis - tai joks ne argumentas... Dėl religijos, tai jis pirmiausiai krikščionybę atakavo, o religiją apskritai, tad kodėl gi jis negalėtų savosios būti sukūręs. Bet nesukūrė, vadinasi ne tai jam, matyt, rūpėjo...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-31 12:45
Nesakysiu_Butent
Nu zinokit, tik viena galiu pasakyt. Nyce buvo ziaurus ligonis - tikejo savo zemiskos misijos butinumu... Zd sirgo, oj sunkiai sirgo. Bet kazka ir dave - tik gaila kad taip pliekdamas religija pats uzsieme ne ka prastesne veikla.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-29 12:13
Jugo_Džiova
Taip, žuvele, kai kuriems žmonėms laisvė - didžiausia aklavietė.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-29 11:25
baltžuvė
Ak Nyčės antžomigška filosofija... kaip tai tik puse tiesos, tad taip panašu į melą..
sofistika, iliuzija , be moralės žmogus tik gyvulys, net intelekualiausias,... domiuosi šiuo filosofu tik tiek ,kiek jis veda į aklavietę.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-26 13:23
Exmortis
sakralesnės mintys už perpuvusius apaštalų raštus

lenkiu galvą
Įvertinkite komentarą:
Geras (3) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-23 16:53
Jugo_Džiova
Nyčė - didis filosofas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-23 16:35
Ferrfrost
Gal ir nieko, bet Nyčė paaugliams labai negerą įtaką daro...
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-22 16:10
Šaltukas
Visai nieko būtų paskaitinėti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą