Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 20 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Pamąstymai kiekvienai dienai

Pamąstymai kiekvienai dienai Knyga metams

„Vasario 24 diena. Dievo malonė – tai vėjas, kuris niekada nesiliauja pūtęs“. Toks Shri Ramakrishnos pamąstymas skirtas vienai paskutinio žiemos mėnesio dienai. Viso jų yra 365, tad, laikantis knygos įžangos nurodymų kasryt arba kasvakar perskaityti po vieną konkrečiai dienai skirtą mintį, paskutinį Eknath Easwaran knygos „Pamąstymai kiekvienai dienai“ puslapį galima užversti ne anksčiau nei gruodžio 31-ąją. 

Visas knygoje sudėtas mintis siūloma kasryt kartoti po pusę valandos – tam, kad susipažindami su senovės išminčių perlais, išmoktume teisingai nugyventi dieną. Tuomet ir rytojus būna teisingas. Pasak E. Easwarano, anglų literatūros profesoriaus Indijoje, rašytojo ir Mėlynųjų kalnų meditacijos centro steigėjo, teigimu, prasmingesnio, sveikesnio ir dvasingesnio gyvenimo galima siekti laikantis 8 dalių (meditacija; mantra; darbo krūvio mažinimas; atsisakyti daryti kelis darbus vienu metu; treniruoti jusles; tarnauti sau, o ne kitiems; bendrauti su dvasios draugais; skaityti mistikų veikalus) programos. „Mano programos šerdis yra meditacija. Ji grindžiama paprasta tiesa: esame tokie, kokios yra mūsų mintys. Kai medituojame visą dėmesį sutelkę į mus įkvepiantį tekstą, jo žodžiai nugrimzta mums į sąmonę ir gimdo dvasinį žinojimą. Galiausiai šie idealai tampa neatskiriama mūsų asmenybės dalimi, o tai reiškia, kad jie lydi kiekvieną mūsų darbą, kiekvieną mintį ar žodį“, - moko „Pamąstymų kiekvienai dienai“ autorius.

Knygos struktūra labai paprasta ir aiški: kiekviename puslapyje yra autorinė sentencija ir glaustas jos aptarimas. Nors deklaruojama, jog įkvėpimo semtasi iš visų didžiųjų pasaulio religijų ir knyga skirta ne tik religingiems žmonėms, nori nenori į akis krinta ypač ryški religinė apmąstymų pakraipa: „Dievo sėkla“, „ieškoti Dievo“, „Dievas yra meilė“, „Viešpats Dievas yra su tavimi“, „Žmogus, kuris skelbia Dievo buvimą savo šeimoje, yra tikras didvyris“, „Dievas nušluostys kiekvieną ašarą“, „Visos Dievo savybės yra vienodai geros“ ir t.t.

Nesąmoningai kylantis priešiškumas „Dievo žodžiui“ dažnai ne atveria, o blokuoja kelius potencialiai rytinei meditacijai. Juk kartais telauki paprastos, šviesios išminties, neprimetančios kovos su skepsiu Dievo atžvilgiu, pavyzdžiui: „Tu esi toks, koks sielos gilumoje trokšti būti“ (54 p.). Beje, įdomu, kad vasario 14 d. cituojamas pats Williams Shakespeare‘as!

Antras knygos trūkumas – itin paprasti ir naivūs kai kurių sentencijų komentarai. Kartais jie užtveria apmąstymų sukeltų minčių tėkmę ir kiek dirbtinokai bando pakeisti jos kryptį. O kartais jie apskritai nukerpa apmąstymų sukeltų minčių sparnus ir grubokai nutupdo jas ant žemės.

Pavyzdžiui, vasario 23 d. apmąstymui „Išmokite valdyti savo skonį ir taps lengviau valdyti savo mintis“, pateikiamas toks komentaras: „Skonio keitimas yra ideali pradžia pasiryžusiems išmokti valdyti jusles. Per dieną jūs tam turite tris, keturias ir galbūt dar daugiau progų: tai pusryčiai, priešpiečiai, pietūs ir galbūt užkandžiai tarp pagrindinių valgių. Nepropaguoju badavimo ir visokių keistų dietų. Tiesiog siūlau atsisakyti maisto, kuris sveikatos požiūriu nenaudingas, ir rinktis naudingą“ (64 p.).

Beje, interneto svetainėje www.easwaran.org galima užsisakyti elektroninio pašto paslaugą „Dienos mintis“ ir kasdien gauti po puslapį iš knygos „Žodžiai gyvenimui“. Sėkmingos meditacijos prie kompiuterio!
2007-02-25
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Pavadinimas
originalo kalba:
Words to live by
Tema: Kitos
Leidykla: Versus aureus
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2006
Vertėjas (-a): Laima Gylienė
Puslapių: 400
Kodas: ISBN 9955-699-40-x
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 4 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2007-02-26 17:43
Prozerpina
ai, tiesa, recenzija tai neblogai. ypač atsižvelgiant į tai, kokia knyga recenzuojama.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-02-26 17:43
Prozerpina
oi, kaip nemėgstu aš tų pseudofilosofijų, -psichologijų, etc. nieko tokios knygos neduoda, nors atseit veda į visokius gyvenimo prasmės pažinimus. mama dar gavo dovanų ir taip apsidžiaugė. brr. net nupurtė. o sesuo alchemiką sugalvojo nusipirkt...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą