Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 4 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Nostradamo kapas

Nostradamo kapas Šioje apžvalgoje stengsiuosi atsiriboti nuo konkretaus/konkrečių knygos autoriaus/autorių tam, kad išvengčiau bereikalingų akcentų, kurie galėtų vienaip ar kitaip įtakoti knygos suvokimą bei požiūrį į ją.

Pagrindinę knygos idėją būtų galima aprašyti taip: amerikietė žurnalistė priima pasiūlymą padirbėti Italijoje, į kurią ji išvyksta su tam tikrom užmačiom – išsiaiškinti kaimyno patikėtas paslaptis bei užduotus klausimus. Visas tolimesnis veiksmas vyksta Italijoje, vėliau persikelia į Prancūziją. Pagrindinė siužeto linija – pranašo Mišelio Nostradamo kapo (su jame paslėptomis vertybėmis) ieškojimas. Knyga apima tiek detektyvinį (paini nusikaltimų spiralė), tiek mokslinį (smulkiai išdėstomi įvairūs istoriniai, kosmologiniai faktai), tiek mokslinės fantastikos (narpliojamos sudėtingos žmogaus atsiradimo žemėje teorijos) žanrą.

Tetrūksta vieno dalyko – literatūros.

Charakteriai neišbaigti, nenuoseklūs, jų veiksmai nelogiški. Daugumoje atvejų charakterių nepastovumas (nelogiškumas) motyvuojamas netikėtai atsiradusia psichologine įtampa ar patirtu šoku, tačiau psichologinė charakterių pusė kuriama (jeigu kuriama) labai skurdžiai, padrikai ir neįtikinamai.

Tekste dažnos loginės kliūtys, kylančios iš tuščios didaktikos, tekstą sunkinančių paaiškinimų, detalių, apibūdinimų, filosofinių nukrypimų.

Tam, kad prasibrauti pro visas aukščiau išvardintas kliūtis, prieš skaitant šią knygą reikia apsišarvuoti kantrybe bei atlaidumu. Tačiau visų svarbiausia – naivumas. Skaitant neapleidžia jausmas, jog knygos autorius/autoriai dar prieš rašydami nusprendė, jog ši knyga bus skirta naiviam skaitytojui, todėl vienur persistengė, o kitur pritrūko.

Todėl reikia įdėti nemažai pastangų tam, kad pirmojoje knygos pusėje nekiltų įvairūs techniniai klausimai ir pavyktų nepastebėti įvairių loginių trikdžių. Tuo tarpu antrojoje pusėje, nuleidus rankas, tenka pripažinti, kad šio skaitymo kodo išspręsti nepavyks. Kažkur nuo čia skaitymas telieka tuščiu eilučių štampavimu, vietoj to, kad taptų malonia bei įtraukiančia veikla.

Bandant atsakyti į klausimą, kuo ši knyga gera/naudinga, negalima nepaminėti sekso scenų (perspėjimas: jos užklumpa labai netikėtai). Patartina visas vietas, kuriose jos aprašomos apsibrėžti raudonu markeriu ir atradus progą skaityti draugams žvakių šviesoje „namūdiniuose“ ar „barakiniuose“ vakarėliuose. Rekomenduojama vartojant alkoholinius gėrimus. Gera nuotaika bei juoko užtaisas garantuojami.

Kaip jau minėjau aukščiau, ši knyga turėtų sudominti, o gal net ir patikti naiviems bei ypatingai naiviems žmonėms, kurie yra linkę neprieštaraudami, nesigilindami ir suvokdami kaip nekintamą faktą, priimti viską, kas jiems yra patiekiama.

Greičiausiai ši knyga turėtų patikti ir vienam kitam radikalui, kuris niekina „standartinį“ ir „eilinį“ gyvenimą ir kuriam reikia įkvėpimo ar padrąsinimo elgtis taip kaip liepia širdis, o ne taip kaip liepia visuomenė.

Vargu ar ši knyga patiktų tiems, kurie per TV matė filmą apie pranašą Mišelį Nostradamą ir žingeidumo paskatinti nusprendė pasidomėti knygomis, susijusiomis su šiuo asmeniu. Iš karto galiu perspėti – to, ko jūs ieškote (net jeigu dar nežinote ko ieškote), šioje knygoje nerasite. Tai romanas, kuriame Nostradamo pranašystės (jų aprašymai, išsipildymai ir kt.) užima santykinai mažą dalį, o tos kurios yra paminėtos – aprašytos skurdžiau nei kitose Nostradamo asmenį liečiančiose knygose.

Turiu tokį įtarimą, kad knyga vis tik sugebės rasti savo skaitytoją. Tačiau ar tas skaitytojas sugebės atrasti šios knygos privalumus ir užsimerkti prieš jos trūkumus?

P.S. Šiuo metu tai perkamiausia knyga Lietuvoje. Kaip manote kodėl?
2009-02-02
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Colibris
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2008
Puslapių: 256
Kodas: ISBN 978-9955-90-602-5
Daugiau informacijos »
Kitos knygos recenzijos
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 4 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-15 15:55
Edvinas Stonikas
Recenzija tikrai nebloga ir man patiko, nes nepabijota atvirumo ir kritikos..
O kodėl ši knyga perkamiausia? Na man atrodo pagrindinis faktorius yra aprašymai tokiuose portaluose, kaip delfi.lt. Ten ši knyga lyginama su Da Vinčio kodu ir yra pristatoma, kad ji atitiko "milžiniškus" JAV knygų leidybai keliamus reikalavimus ir bus spausdinta ten. Man atrodo, kad būtent tokie straipsniai sudomino tikslinę publiką ir padidino pardavimus.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-02 15:33
Augimas
Perkamiausia, nes V.Normanas turi visų potencialių skaitytojų e.pašto adresus ir įkyriai bombarduoja juos savo "spamu". Vienintelė išeitis, kad jis liautųsi - nusipirkti tą knygą, hah.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-02-24 14:32
Sniego mėnuo
Perka, nes kitaip negali, nežino kur pinigus padėt, bo bankai gali subankrutuoti:) O čia vat Nostradamas, kapas, gal pasakys knyga ką nors paslaptingo apie užkastą lobį... O jei ne, tai bent pasvajot išeis.
Recenzijos tekstas visai neblogas, tik pradžioje jaučiu dalykiškumą, tarsi autorius rašo iš reikalo. O į pabaigą visai įsivažiuojama. Apskritai gal verta būtų labiau išplėtot atskiras mintis, nes minčių apie knygą išsakoma daug, bet jos pasilieka abstrakčiam lygmeny, kas ir kuria minėtą dalykiškumą.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-02-03 17:18
Koncervų vartotojas
buvo gera reklama padaryta
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą