Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 9 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Mėtų arbata

Mėtų arbata Visuomet įdomu atsiversti pirmąją jauno rašytojo ar rašytojos knygą. Kaskart paslapčiomis tikiesi, kad ji bus gera, kad į skaitytojų širdis ir protus beldžiasi būsima literatūros pasaulio žvaigždė. Dažnai tenka nusivilti, tačiau tuo pat metu galėtume ir pripažinti, kad debiutas neturėtų būti vertinamas pagal tokius pat aukštus kriterijus, kaip ir, tarkime, Nacionalinės premijos laureato kūriniai. Vadinasi, ir kai kurie trūkumai atleistini.

Galima neabejoti, kad Rasa Grambaitė – viena jauniausių autorių, pastaruoju metu publikavusių savo kūrybą atskira knyga. Gali kilti klausimas, ar ne per daug skubėta. Ar septyniolikmetės vienos Varėnos vidurinės mokyklos vienuoliktokės ambicijos pagrįstos, o gal ji – viso labo dar viena grafomanijos auka? Atsakymas gali būti dvejopas. Viena vertus, protingai pasirinkta vaizduoti būtent paauglių gyvenimą – šią temą, be jokios abejonės, autorė gerai išmano ir tai yra vienas pagrindinių romano privalumų. Tačiau taip pat reikia pripažinti, kad pats siužetas atrodo tarsi nusižiūrėtas nuo kokios muilo operos ir tik perkeltas į pažįstamą aplinką. Kad tuo įsitikintume, tereikia apžvelgti svarbiausius epizodus... Iš pradžių penkiolikmetė Mėta įsimyli keleriais metais vyresnį vaikiną, atvykusį pas pusbrolį atostogauti. Tačiau jis netrukus žūsta. Tada ateina pusbrolio eilė. Bet merginą vis kamuoja prisiminimai apie žuvusįjį. Galiausiai autorė, mėgindama išspręsti šią dilemą, pasirenka pakankamai banalią išeitį: tarsi iš dangaus (beje, beveik tiesiogine šio žodžio prasme) nukrenta pirmosios meilės brolis dvynys. Dar pridėkime mirtiną Mėtos tetos ligą (ir stebuklingą pasveikimą jau kitame skyriuje), kurios prasmę kūrinio kontekste suvokti sunku, nebent tai būtų dar viena priežastis pagrindinei veikėjai išlieti upelį ašarų – jomis (ar bent stipriais savigraužos priepuoliais) palydimas kone kiekvienas Mėtos poelgis.

Stiliaus taip pat negalima vertinti vienareikšmiai. Autorė stengiasi suteikti dialogams autentiškumo, vartodama šiek tiek žargono, tačiau jis gerokai nudailintas ir praradęs savo veidą, todėl šiuo atžvilgiu daug labiau pavykusiu mėginimu reikėtų laikyti SMS žinučių intarpus. Tarp kitų trūkumų paminėtinas pomėgis šabloniškoms frazėms ir gerokai perdėtas jausmingumas bei patetika, itin atsiskleidžiantys romano herojės dienoraštyje. Vis dėlto, nepaisant šių ne itin sėkmingų mėginimų, tenka pripažinti, kad autorė neblogai išnaudoja jau minėtą savo pagrindinį privalumą – gerą paauglių santykių ir pasaulėjautos išmanymą. Natūralumas gelbsti daugeliu atvejų – šis kūrinys nėra brandus jaunatviškos meilės (o gal tiesiog susižavėjimo) apmąstymas, bet ir nepretenduoja tokiu tapti.

Sunku pasakyti, kas romane svarbiau – veiksmas ar Mėtos pasaulėjauta. Galbūt reikėtų pirmenybę teikti būtent veiksmui. Nes pasaulėjautos vaizdavimas neišvengiamai turėtų būti susijęs su nuolatiniu vidiniu virsmu ir savotiška evoliucija, o „Mėtų arbatoje“ jaunoji rašytoja tiesiog perteikia herojės reakcijas į aplinką. Tiesa, viename paskutinių epizodų mes matome pagrindinę veikėją kiek kitokią, nusigręžusią nuo senųjų įpročių, tačiau tai netikėta ir logiškai sunkiai paaiškinama. Maža to, autorė taip ir palieka skaitytoją spėlioti, ar šis pasikeitimas nėra laikinas, susijęs su ypatingomis aplinkybėmis (tėvų grįžimu iš Ispanijos, kur jie dirbo visą vasarą).

Rašytoja Renata Šerelytė pastebi, kad „Mėtų arbata“ priklauso jau ir Lietuvą pasiekiančiai tyneidžerių (arba paauglių) kultūros bangai, kuri svarbi Vakaruose. Belieka su tuo sutikti. Tai jauno žmogaus kūrinys, skirtas jauniems žmonėms. Apie jų problemas ir rūpesčius. Kitaip tariant, romanas mėgina užpildyti savotišką nišą. Tik ar ji po šio bandymo tampa pilnesnė, sunku pasakyti...
Ignas Kalpokas
2006-05-20
 
Kita informacija
Tema: Romanai
Leidykla: Sirokas
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 142
Puslapių: 2005
Kodas: ISBN 9955-644-05-2
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 2 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-04-04 23:37
Recenzija gan aiškiai pasakoma, kad knyga neverta dėmesio. Ačiū nuoširdžiai, nes pavadinimas jau buvo patraukęs mano dėmesį. ;o
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-06-11 21:56
Staselė Trinkūnaitė
Puiki "Nemuno" recenzija.Vis dėlto romanas skaitomas, juo domimasi, vadinasi, turi jis skonį. Nesuvokiamas tik buvo Audingos Peluritytės vertinimas „Gimtajame žodyje“- vienpusis, tik negatyvus. Rašyta ir „Panelėje“, būta atsiliepimų ir kitur.Trakų bibliotekos jaunieji skaitytojai balsavo kaip už skaitomiausią knygą (aplenkė „Harį Poterį“).Skaito romaną vaikai, paaugliai, studentai, močiutės... Kai tokia plati knygų rinka, o krūsnyse puikios literatūros pastebima ir ši kukli knygelė- tai jau ir tuo daug kas pasakyta.
Matyti, kad autorė rašė su malonumu ir savo malonumui, nekeldama aukštų tikslų, nesiekdama tai kur nors publikuoti.Tiesiog jai netikėtai buvo pasiūlyta ją išleisti. Manau, kad dabar (jau abiturientė) ji jau seniai išaugusi iš paaugliško pasaulėlio ir praaugusi savo knygą. Tiesiog buvo žaista ir mėgautasi ( vykęs knygos pavadinimas- spalva, skonis ir aromatas ypatingi, ne veltui daugelis skaičiusiųjų pasirenka Mėtų arbatos „niką“). Štampai? O kaipgi bendrauja paaugliai, ypač provincijos? Koks tas jų pasaulėlis ir žodynas? Taip rašyta sąmoningai.Sentimentalu? Daugelis mergyčių tai „pereina“, netgi iki egzaltacijos.Ar nesate skaitę jų eilėraščių, nebuvot įsibrovę į dienoraščius? Stebuklai? Magija? Ar nesupratot, kad svarbus Mėtų arbatos leitmotyvas, užkoduotas herojės varde? Iš pradžių arbatos neapkenčia, netyčia nurijus gurkšnį, pasveiksta teta, „iš dangaus nusileidus“ pusbroliui, Mėta pati pasiūlo gerti Mėtų arbatą... Gal tai ir yra ženklas, kad Mėta subrendo, kad vis dėlto įvyko didysis virsmas jos pasaulėjautoje.Žaista stebuklais, bet gana žaismingai. Tereikia tik pažiūrėti dokumentinės publicistikos laidas (Nepriklausoma paieškų tarnyba, Nomeda,Kitoks pasaulis ir t.t.), o čia gi tik romanas... Kai kas pasigenda romane sekso ir kraujo... Bet juk tam yra S ženklu pažymėtos laidos... O tie, kurie apgailestauja, kad po motociklo avarijos nebuvo ištaškytų smegenų ir kraujo klano ant asfalto, težiūri kriminalines naujienas. Juk smurto ir sekso tiek ir tiek mūsų pasaulyje, o čia žvilgsnis į pasaulį pro Mėtų arbatos šydą. Ir tebūnie jis toks. Kodėl gi negali būti būtent toks?
Vis dėlto knyga rado savo skaitytoją. Ji turi ypatingą trauką, ir pirmiausia tiems, kurie pavargo nuo kraujo, smurto, prievartos ir cinizmo.Autorė puikiai valdo žodį, knygoje nemaža ir originalių bei subtilių pastebėjimų, metaforų.Norėtųsi, kad ši Rasos pirmoji knyga nebūtų ir paskutinė, kad autorė išaugtų brandesnei naujo skonio ir aromato knygai.
Skaitytoja
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-05-31 10:01
monie
Skaičiau KNYGĄ (jei šitą rašliavą galima taip pavadint). Tuščiai sugaišau laiką...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2006-05-20 17:20
Cukrinio klevo skiedra
Skaičiau keletą ištraukų iš knygos. Vos neapsivėmiau.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą