Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 21 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Mergaičių auklėjimas Čekijoje

Mergaičių auklėjimas Čekijoje Michalas Viewegh'as, savo romaną „Mergaičių auklėjimas Čekijoje” įvilkęs į žaidimo formą, narplioja pasikeitusios visuomenės papročius, požiūrį į tradicines vertybes, meną. Pasak autoriaus, pateikti nūdienos gyvenimo, aukštyn kojom apvirtusio pasaulio vaizdą įmanoma tik įpinant grotesko, net absurdo elementų. Šiandien realybė būtent tokia: kupina chaotiškumo, bedvasiškumo, abejingumo tikram skausmui ir kančiai, net mirčiai.
„Mergaičių auklėjimas Čekijoje” (1994m.) — pati žinomiausia (kol kas) rašytojo knyga, atspindinti visas jo stiliaus ypatybes: polinkį į literatūriškumą (romanas apie romano rašymą; citatos, mokymas rašyti, svarstymai apie literatūros prasmę), humoro jausmą, paradoksalumą, groteską. Tai knyga apie šiandieninę Čekiją ir opiausias jos dvasines problemas, apie jauną mokytoją ir seną mokymo sistemą, apie šeimą ir neištikimybę, nesugebėjimą rasti vietos tarp žmonių ir mirtį.
...Kas atsitinka jaunam literatūros mokytui, kai vietos verslininkas už neribotus honorarus nusamdo jį savo jaunai dukrelei kaip korepetitorių literatūriniams bandymams? Kokie išmėginimai laukia visų, kai literatūra pamiršta ir įsuka gyvenimas? Kodėl visko pertekę, talentingi jauni žmonės nebemoka rasti sau vietos ir susitvarkyti patys su savimi? Kur juda pasaulis, kuriame viskas apipilama tuo pačiu standartiniu kečiupu?
Iš pirmo žvilgsnio ši juokinga, ironiška knyga (beje, savo realijomis dažnai primenanti mūsų gyvenimą) priverčia ją prisiminti ir analizuoti jos „žaidimo taisykles”. Ir priešintis. Apie tai autorius sako: „Kurpiu linksmus siužetus, kad jais paslėpčiau skaudžios tikrovės grimasas”

Ou.. ir ką čia pridurt po tokių ditirambų ir egzistencinių klausimų. A, nebent tai — tai jokiu būdu nėra edukologijos ar pedagogikos vadovėlis, tėvai, nesutariantys su savo atžalom, nesuras čia atsakymų į savo klausimus, gal net atvirkščiai — tų klausimų jiems tik padaugės. Tai viso labo tik (?) puikus šiuolaikinis romanas, apie viską ir nieką tuo pat metu. Puikų rašytojo stilių pagyvina puikiai parinktos citatos, tarsi atitraukiančios minutėlei nuo pagrindinio veiksmo. O pagrindinis veiksmas — banalokas kaip gyvenimas. Jaunas mokytojas pasamdomas tam, kad išmokytų jauną mergaitę rašyti. Jo laukia nelengva užduotis — įtikinti ją pratarti bent žodį, ir jis su šia užduotim susitvarko..gal net pernelyg gerai [...gyvenimo laimės, — bejėgiškai tariau, — ..argi to galima išmokyti?] Pasirodo, kad taip.
2003-01-10
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Pavadinimas
originalo kalba:
Vychova divek v Čechach
Tema: Romanai
Leidykla: Tyto alba
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2001
Vertėjas (-a): Aigustė Vykantė Bartkutė
Puslapių: 191
Kodas: ISBN 9986-16-213-0
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 4 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2005-11-03 19:58
lateksinė_nindzė
aš baisiai noriu ir neberandu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-10-19 12:04
anuka
o man ji... labai įsimintina ir patogi knygutė. :) patiko, ir ką jau čia daugiau bepridursi. kad juokinga tai irgi faktas. man visada juokinga kai mergaitės mokytojus įsimyli. niekada to nesupratau. :)))
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2003-12-26 19:02
usūrinis šuo
juo. pirkau už kuokius beveik 3 litus. neatsimenu, nes mėgstu nuo knygų kainas nulaupyt. skaičiau autobuse. paskui vėl skaičiau. per pietus. vis skaičiau. patiko. įdomi. ir juokinga. vietomis net labai. norėjau pacituot per savo išleistuvių kalbą, bet pasibijojau;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2003-10-25 17:49
Erškėčių paukštė
Is pavadinimo atrode idomesne, negu aprasyta...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2003-09-20 18:54
Sagesse
o man ji... nelabai isimintina pasirode:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2003-08-02 19:08
rugiagėlė
Man ši knyga didelio įspūdžio nepaliko... Na patiko dėl to, kad buvo nemažai sentencijų kitų žmonių... ir viskas...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2003-07-01 11:48
mumis
nekenciu kai knygas nukainoja. Negi jos gali savo verte prarast. Mokejau 12 lt Gavau autoriaus autografa knyga skaiciau 3 kartus ir nuolat kaifavau. Tai super knyga apie tikra gyvenima. Butent TIKRA. Is kurio gali mokytis, gali keikt, neapkest ar mylet. Is jos gali kazka pasiimt. Cia tau ne sumauta science fiction ar siaip pagrybavimai kokie
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2003-03-03 13:55
manukoshe
o man patiko, ir ka jus man daba padarysit ;)p
o perkama ji todel, kad vos 3 litus tekaijnuoja ;)p~
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2003-02-28 15:53
grazhios_kojnes
kurioj vietoj chia puiki knyga, ash nesuprantu. geriausiu atveju pusetina. nieko joje naujo ir nuostabaus. per visa knyga gal buvo kokios dvi idomesnes vietos. IMHO, vieno vakaro knyga, o perkama tik todel kad uzhrashyta 20a. garsiausios knygos ar kazhka.. . SH. fuj.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą