Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 6 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Lūšnynų milijonierius

Lūšnynų milijonierius Knygoje „Lūšnynų milijonierius“ Tomas pasakoja apie savo gyvenimą nuo nuostabiausių pakilimų iki siaubingų nuosmukių. Jam dar tik aštuoniolika metų, bet jis jau pajautė, kas yra pragaras, o jo gyvenimas yra lyg amerikietiški kalniukai - greiti ir staigiai iškeliantys aukštyn arba žemyn, svaiginantys ir niekada nenuspėjami. Svarupas yra labai negailestingas: jis niekada nesulėtina tempo ir vaikšto plona linija ties blogąja ir gerąja fortūna. Kai kuriais atvejais gali atrodyti, kad knyga tėra viena ilga bėda su kartais atsirandančia paguoda ir ramuma, bet vistiek nesustabdoma.

Atpasakojant istoriją geriausias Ramo sumanymas buvo dalyvauti laidoje „Kas laimės milijoną?“ ir nepaisant to, kad jis yra visai neišsimokslinęs jaunuolis, dirbantis padavėju, jis bus pirmasis žmogus, atsakęs į visus dvylika klausimų ir laimėjęs pagrindinį prizą. Knygos pradžioje jis yra suimamas už šį neįtikėtiną žygdarbį, laidos prodiuseriai nusprendė, kad jis juos apgaudinėjo ir žinojo atsakymus iš anksto, todėl jie neturėtų atiduoti aukso puodo. Kankinamas policijos, jis gauna atokvėpio minutę, kai advokatas nusprendžia savanoriškai išklausyti kaltinamojo pusę ir sužinoti, kaip Ramas sugebėjo atsakyti į visus dvylika klausimų. Pasakodamas kelis savo gyvenimo epizodus, jis lėtai atskleidžia savo išgyvenimus ir kaip Ramui gyvenimiška patirtis (kuri jam nebuvo dėkinga) padėjo atsakyti į būtent tuos klausimus.

Pasirinktas neblogas pasakojimo būdas, kuris neretais atvejais gali stipriai paveikti skaitytoją. Kai kurios iš platesnių romano įdėjų - kiekvienas dramatiškas šou epizodas, kuris užlaiko kvėpavimą iki paskutiniojo klausymo - taip pat neblogai paveikia. (Nepamirškime, kad pagal šią knygą yra sukurtas filmas, kuris labai puikiai atskleidžia visos knygos nuotaiką).

Kas gali paveikti ne taip gerai – tai Ramo gyvenimo pasakojimai - sudėjus visas Svarupo knygas kartu, jose nėra tiek daug vargo, blogio, sielvarto, atpildo, atstatyto (ir vėl sugriauto) likimo. Ramas taip pat nėra tas našlaitis, kuris toks tapo vieną kartą, tiesą sakant, taip atsitiko ne kartą. Jis turėjo rūpintis pats savimi nuo ganėtinai jauno amžiaus. Nuo kunigo, užauginusio Ramą mirties iki to, kai jis pradėda dirbti žmogui, kuris yra samdomas žmogžudys, visą jo gyvenimą lydi kraujas ir pavojus.

Ši knyga pilna žudynių, su kelių savižudybių prieskoniu, išpilta purvo dėmių (mirčių nuo pasiutliges), jau nekalbant apie seksualinius prievartavimus, vaikų išnaudojimą ir tyčinį jų žalojimą, vagystes, korupciją, tarptautinį šnipinėjimą - visi išskyrus paskutinįjį yra pasakojami nesuskaičiuojamomis variacijomis. Taip pat yra viena laimingoji pusė. Ramas susiranda draugų ir įsimyli prostitutę.

Knygoje yra nemažai scenų iš sunkaus ir nepakeliamo vargšų gyvenimo ir Svarupas apibūdina visus Indijos kastų gyventojus nė kiek jų nepagražindamas. Deja, visas pasakojimas yra kiek miglotas, nes rašytojas taip skubiai aprašo kiekvieną epizodą, kad kartais nesupranti, ar tai dar tas pats, ar jau naujojo pradžia.

Knyga yra tikrai labai šauni, tik prieš skaitant ją patarčiau pažiūrėti filmą, nes kartais neįmanoma atlaikyti knygos įtampos. Taip pat daug lengviau bus apsispręsti, ar ši knyga jums tinka, tačiau kūrinys skaitosi labai lengvai ir tai gali telikti vieno vakaro skaitinys. Bet kuriuo atveju - penki iš penkių balų. Rekomenduoju!
Gabrielė Jadzevič
2011-03-07
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2009
Vertėjas (-a): Ugnius Keturakis
Puslapių: 272
Kodas: ISBN 9955-38-312-3
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą