Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 7 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Laikyti nekaltu

Laikyti nekaltu Tai sukrečianti psichologinė drama ir kartu intriguojanti detektyvinė istorija. Politikos užkulisių, korupcijos, beatodairiško karjerizmo intrigos čia subtiliai derinamos su giliausiais žmogaus jausmų - meilės ir neapykantos, draugystės ir išdavystės, atjautos ir keršto - slėpiniais. Profesionalaus teisininko pasakojimas pasižymi ne tik geru teisėsaugos sistemų išmanymu, bet ir skvarbiu charakterių psichologijos pažinimu.

Romano esmė paprasta - teismo procesas, nagrinėjantis žmogžudystę. Įtariamasis - prokuroro padėjėjas Rašidas Sabičius, kuris turėjo romaną su nužudytąja.

Tačiau pats romanas nėra paprastas, čia ne tik teisminio proceso analizė, bet ir įvairios variacijos šia tema. Mes dalyvaujame teisme ir iki paties romano pabaigos nežinome, kaltas ar ne herojus, pasakojantis istoriją pirmuoju asmeniu. Jo klausia, ar tai jis įvykdęs žmogžudystę - jis atsako „ne“, bet taip sako visi nusikaltėliai. Tačiau ar yra tikslas meluoti skaitytojui? Gal čia ir glūdi esmė - skaitytojas linkęs tikėti pasakotoju ir tuo, kad jis nekaltas, bet… kažką jis slepia. Ir ta paslaptis pasąmonėje ryškėja skaitant romaną, nors ji ir neįtikėtina.

Reikėtų manyti, jog pasakotojas nuoširdus, tačiau įkalčiai ir manipuliavimas jais teisme verčia abejoti. Gana stiprūs advokatai, pasitelkę šalutinius kelius - žinodami, jog teisėjas Larenas ne be nuodėmės, o prokuratūroje yra byla apie kyšio ėmimą ir neaiškus tos bylos kaltininkas (iš tiesų žinodami tikrą tiesą, jog kažkada prasikalto teismą vedantis teisėjas – beje, dabar labai geras teisėjas), apsimeta, jog mano, kad šalutinės bylos herojus - vienas iš prokurorų. Advokatai teigia, jog netgi pati byla apie žmogžudystę sufabrikuota. Advokatams pavyksta laimėti bylą - ji paprasčiausiai nutraukiama, kad nepaaiškėtų teisėjui nepalankūs faktai, nors jis gana bešališkai vedė teismo bylą: įrodymų tyrimas palankus kaltinamajam, atsiranda daug nesusipratimų - tai dingsta pagrindiniai įrodymai, tai paaiškėja teismo eksperto aplaidumas pagrindiniu klausimu… Prokurorai ne tik pralaimi bylą, bet ir savo kailiu pajaučia pralaimėjimo pasekmes - vienam iš jų gresia netgi nušalinimas nuo ką tik per rinkimus laimėto posto.  Nesėkmingos bylos baigties teisiamajam atveju nukentėtų advokatai ir teisiamasis. Taigi byla - kaip žaidimas, laimi geriausiai pasiruošę… Bet nebūtinai nugali tiesa. Svarbu, kaip buvo pateikti faktai, kaip jie buvo interpretuoti, kaip užginčyti… 

Ir vis dėlto - įrodymai tikri: pavyzdžiui, sperma iš tiesų teisiamojo (buvo nustatyta, jog moteris prieš nužudymą lytiškai santykiavo, bet sperma turėjo būti nevaisinga arba naudoti kontraceptikai - jų bute nerado). Paaiškėja, jog nužudytajai nereikėjo naudoti kontraceptinių priemonių - ji buvo padaryta kiaušidžių operacija – ekspertas, tą faktą pamiršęs, teigė priešingai… Bet, nors ir neįtikėtina, jis buvo teisus. Tiesiog žmogžudystę tobulai įvykdė… kaltinamojo žmona (ji vartojo apsisaugojimo priemones), inscenizavusi ne tik lytinius santykius, bet ir pavartojusi savo vyro spermą… Teismas iki šito fakto net nepriartėja, byla nutraukta, viskas stoja į savo vėžes, bet… Ką gali padaryti pykčiu apakintos moterys? Knygos pagrindinis herojus supranta, jog nužudytoji buvo tik jo didžioji ir laikina aistra, tuo tarpu žmona ir sūnus jam ypač svarbūs ir reikalingi, tačiau viskas byra, kaip kortų kaladė… Ar bus grįžimas atgal? Ir tai paliekama spręsti skaitytojui. Pagaliau suprasdamas tiesą ir net papasakojęs ją savo draugui, Sabičius dalį kaltės pasilieka sau ir pripažįsta, jog čia tik jis privedė žmoną prie tokio beprotiško poelgio, pripažįsta ir tai, jog sūnui ji nepavojinga, nes tarp jų (motinos ir sūnaus) abipusė meilė, pripažįsta, jog ji buvo gera žmona, prisimena, jog juos siejo jausmai ir t.t.

Romanas ir psichologinis, ir teisminis (gali pasitarnauti net kaip metodinė medžiaga), ir  nenuspėjamas… Byla pamokanti - laimi geriausi žaidėjai, svarbus kiekvienas ištartas žodis, kiekvienas žingsnis, kiekvienas veiksmas… Todėl skaitai ir lauki atomazgos, kuri dažnam iš mūsų galėjo pasirodyti neįprasta…
2004-10-26
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Detektyvai
Leidykla: Jotema
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2004
Vertėjas (-a): Jonas Čeponis
Puslapių: 326
Kodas: ISBN 9955-527-76-5
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 8 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2007-09-19 16:15
unfamiliar
Na, perskaičius tokią recenziją, knygos skaityti kaip ir nebėra prasmės - viską jau žinai. O knyga tikrai gera;]
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą