Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 25 (4)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Einu ir grįžtu

Einu ir grįžtu Vartydama žymaus tarybinio žurnalisto ir feljetonisto kūrybos rinkinį, ieškojau paralelių su jo profesine veikla ir jų radau 1972 m. pasirodžiusiame romane „Gervazijus“.

Jo veikėjas – irgi tarybinis žurnalistas, rašantis reportažus apie pokario kaimą, vėliau klaidžiojantis jūroje, galiausiai sugrįžtantis į tėviškę. Pasakojama jį įsimylėjusios merginos vardu, vėliau tekstą tęsia Gervazijaus dienoraščiai, o finalas atskleidžia judviejų santykių „detektyvą“. (Žvelgiant šiuolaikinio skaitytojo akimis, tokio pobūdžio intriga tarsi nužengė iš indiškų filmų.) Tikriausiai buvo sumanyta veikėją parodyti kaip sudėtingą, dramatišką, ekscentrišką asmenybę, tačiau reikia sutikti su literatūrologo R. Glinskio žodžiais, kad romanas „apybraižiškas ir neišbaigtas“ (http://www.lle.lt). Gervazijus nesigilina nei į darbą, nei į jausmus: sutelkęs dėmesį į savo personą, tik „ieško ko nepametęs“ (p. 45).

Skaityti apie tai nelengva, nes kalbos stilius gana abstraktus, daug kas apibendrinama, tarsi stebima iš tolo. Nors paliečiama tokia opi tema, kaip buvusio „stribo“ susitikimas su „idėjiniais priešais“ kaime, ji rutuluojama tarsi mindžikuojant vietoje: būdingų emocijų čia nerasime. Todėl pasakojimas atrodo gana lėkštas, labiau primena apysaką apie žvejus – jiems skirta daugiausia vietos, o Gervazijus „pats sau neįdomus“ (p. 110).

Antra dalis labai primena Ray’aus Bradbury’o apsakymus: aprašomi keistų profesijų (mirties agento, laiko supirkėjo, fantazijos laboratorijos darbuotojo ir t.t.) atstovai, jų susidūrimai su „paprastais žmonėmis“, kuriems labiausiai rūpi melo ir tiesos sandūra. Apsakymai išsiskiria neįprasta aplinka, keistais, „užsienietiškais“ veikėjų vardais, kuklių ir kartu dvasingų piliečių samprotavimais fundamentaliais būties klausimais. Tačiau iki minėto autoriaus tekstų lygio šioms novelėms vis dėlto trūksta fantazijos: jos ne tokios lengvos, autorius per daug racionalus. Nemažai intymių scenų, bet pasakojimas stokoja emocijų. Novelės išsiskiria iš lietuvių literatūros tradicijos, bet labiau primena kino filmų scenarijus.

Trečią dalį („Mąstymas“) sudaro trumpos esė, kuriose autorius samprotauja moraliniais ir egzistencijos klausimais, o „Gyvenimo kokteilis“ labai jau primena garsųjį Ch. Baudelaire’o „Paryžiaus spliną“. Čia rašytojas, net atviraudamas, išlieka racionalus.
Aleksandra Fomina
2007-11-28
 
Kita informacija
Tema: Smulkioji proza
Leidykla: Vaga
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2007
Puslapių: 450
Kodas: ISBN 978-9955-463-15-3
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą