Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 40 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Arbogasto byla

Arbogasto byla Tai ne šiaip detektyvas, o „kriminalinis romanas“: čia neveikia įprastas gudrusis privatus detektyvas. Be to, autorius savo knygą skyrė meilei. Juk dėl meilės ir susipainioja niekuo neišsiskiriančio biurgerio Hanso Arbogasto likimas. 1955 m. nedideliame Švarcvaldo miestelyje vieną dieną jis sutinka žavią nepažįstamąją, kurią įsimyli. Viskas vyksta labai greitai: merginai žuvus po jųdviejų meilės žaidimo, Arbogastas apkaltinamas sadistiškai ją nužudęs. Tik po 14 (!) metų, kuriuos šis nelaimėlis kantriai praleido kalėjime, byla buvo atnaujinta ir patyrusiai teismo medicinos ekspertei pavyko įrodyti, kad įtariamojo gyvenimas buvo sugriautas vien dėl teismo aplaidumo.

Romanas šiek tiek primena F. Kafkos „Procesą“. Čia geri piliečiai uoliai vykdo įstatymą ir, rodos, tiesiog ieško dingsties pristatyti visuomenei eilinę sensaciją: žudiką maniaką. Visa sistema nukreipta prieš jį, net kalėjimo kunigas spaudžia Arbogastą pripažinti kaltę ir atgailauti. Sausu, smulkmenišku stiliumi aprašoma aplinka, kurioje žmogus bejėgis įrodyti, kad yra nekaltas. Kartą prisuktas mechanizmas pasirengęs suryti jį ir sugniuždyti, įtikinti bet kokiu absurdu, tad tam, kad pasipriešintum, prireikia milžiniškų jėgų: „Tai veikiau keistai tvilkanti jėga, sklindanti nuo jo, kurią sunku apsakyti. (...) Tiesą sakant, nežinau, koks jis būtų be tos vienutės, kurią nuolat tampo su savimi“ (p. 225). Autorius profesionaliai gilinasi į temą: pateikia daug informacijos apie kalėjimų istoriją, Vokietijos Federacinės Respublikos baudžiamojo kodekso ištraukų, samprotavimų apie teisinę reformą, teismo medicinos ekspertizės žinių, aptaria kelias šalyje pagarsėjusias kriminalines bylas. Kol nuolankusis Arbogastas kalėdamas prisimena mylimąją, procesas įvelia vis daugiau susidomėjusiųjų. Kiekviename iš neilgų skyrių kalba vis kiti bylos dalyviai: prokuroras, advokatas, patologė, kriminalistas, rašytojas... Kaip visose tokio pobūdžio knygose, čia nemažai teisinių terminų ir specifinės biurokratinės kalbėsenos, kurią vertėjai berods pavyko visai sklandžiai perteikti.

Kuo toliau skaitai, tuo labiau ryškėja viena pagrindinių romano minčių: visuomenė pati trokšta kriminalinių naujienų, gali net išprovokuoti nekaltą įsimylėjėlį prisiimti kaltę. Laimė, Hansas Arbogastas nepasiduoda. Paskutiniai 200 puslapių, aprašančių teismo posėdį, spinduliuoja tokią įtampą, kad tiesiog netveri kailyje.
Aleksandra Fomina
2008-07-06
 
Kita informacija
Tema: Romanai
Leidykla: Versus aureus
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2008
Vertėjas (-a): Regina Ivanauskienė
Puslapių: 415
Kodas: ISBN 978-9986-16-609-2
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą