Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 20 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Arabiškasis košmaras

Arabiškasis košmaras Robertas Irwinas (g. 1946) Oksforde dėstė moderniųjų laikų, o St. Andrews universitete — viduramžių istoriją, taip pat arabų ir Artimųjų rytų istoriją Londono, Kembridžo ir Oksfordo universitetuose. Šešių romanų, taip pat kelių mokslinių veikalų apie Artimųjų rytų istoriją, meną ir literatūrą autorius, klasikinės arabų literatūros antologijos sudarytojas. „Times“ literatūros priedo redaktorius konsultantas ir Karališkosios literatūros draugijos narys. Gyvena Londone, šiuo metu baigia naują mokslinį veikalą apie orientalizmo istoriją.

Magiškas keistas ir bauginamas pirmasis R. Irwino romanas „Arabiškasis košmaras" (1983), dabar jau laikomas ne tik britų literatūros klasika, bet ir kultiniu kūriniu, yra tarsi „Tūkstančio ir vienos nakties" bei Umberto Eco „Rožės vardo“ samplaika. Tai spalvingas pasakojimas apie jauno anglų piligrimo, keliaujančio prie Sinajaus kalno, nuotykius XV a. Kaire. Piligrimystę jaunuolis turi suderinti su Prancūzijos karaliaus užduotimi šnipinėti mameliukų dvarą, tačiau vos atvykęs į Kairą, užsikrečia paslaptinga liga, kuri sukelia stiprias haliucinacijas ir atima miego dovaną. Rašytojas meistriškai perteikia painų karščiuojančios sąmonės ir nemigos naktų slogučio rezginį – jaunojo anglo, persekiojamo (o gal jam tik taip atrodo?) keisčiausių veikėjų nuo seno egiptiečių mago iki raupsuoto krikščionių riterio, klajonės paslaptingo ir apgaulingo Kairo gatvelėmis kuria atmosferą, kurioje susipina Rytų prabanga, erotika ir subtilus humoras.

Patrauklus, įdomus, skaitytojo nepaleidžiantis romanas literatūros kritikų vertinamas ir kaip romanas-mįslė, filosofinė pasakojimo ir sapno bei jų sąveikos studija, taip pat kaip literatūrinė kelionė po šizofreninę sąmonę, kurioje šmėklos pakeičia realybę.

„...ilgą laiką puoselėjau mintį parašyti vadovą po šį kraštą arba romantišką istoriją, arba vadovą, pateiktą romantiškos istorijos pavidalu, arba romantišką istoriją vadovo pavidalu – šiaip ar taip, pasakojimą, skirtą skaityti lovoje. Parašyti knygą, kurios nuotykių herojai ir piktadariai keliautų po šalį, apie kurią noriu papasakoti, būtų sunkiai įvykdoma, bet vis dėlto įmanoma užduotis“.
2008-02-19
 
Kita informacija
Tema: Romanai
Leidykla: Tyto alba
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2005
Vertėjas (-a): Laimantas Jonušys
Puslapių: 266
Kodas: ISBN 9986-16-402-8
Daugiau informacijos »
Kitos knygos recenzijos
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą