Rašyk
Eilės (78170)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2715)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 16 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Sostinės dienos 2008

2008-09-05
Sostinės dienos 2008

Pagrindinių renginių programa
rugsėjo 5–7 dienomis

 

Rugsėjo 5–7 d., 12.00–23.00 val.
Gedimino prospektas nuo Katedros iki Savivaldybės aikštės
Dūzgiantis prospektas

Jau ketveri metai dūzgia Gedimino prospektas. Kasmet bitučių, žingeidžių vilniečių bei miesto svečių vis daugėja. Ne taip jau paprasta įnoringąjį sostinės Žmogų kuo nors nustebinti ir pamaloninti. Rengėjai drąsiai gali sakyti, jog susitikimo vietos Gedimino prospekte pakeisti nebegalima.

Trokštantys kamerinės aplinkos skubės prie Nacionalinio dramos teatro scenos ir tikrai ras pavienius atlikėjus, kalbančius iš širdies į širdį. Norintys didelės linksmybės, plataus mosto skubės prie scenos netoli Vilniaus gatvės. Ten ras su kuo pašokti, o ir didesniųjų grupių pasiklausyti.

Niekas iš Gedimino prospekto neišeis be lauknešėlio, nes kulinarinį paveldą puoselėjantys žmonės priveš duonos, skilandžio ir senovinių riestainių.
Gedimino prospekte išvysime gausybę dailės galerijų. Turėsitė retą progą bendrauti su profesonaliais menininkais, bus pristatyti senieji amatai, galėsite stebėti įvairių stilių muzikos kolektyvus, lelių spektaklius.

Šių metų Prospekto tema – Mokytojas ir mokiniai: čia bus įdomu stebėti žinomą džiazo virtuozą Petrą Vyšniauską ir jo mokinius, akordeono profesorių Ričardą Sviackevičių ir jo ugdytinius, žinomą roko atlikėją Povilą Meškėlą ir jo mokinius bei daugybę populiariosios muzikos profesionalų iššugdžiusios Nijolės Maceikaitės dainuojantį jaunimą.

Savita gaida pagrindinėje sostinės „arterijoje“ šiemet skambės įvairių Lietuvoje gyvenančių tautinių bendrijų muzika, šokiai, dainos. Dūzgiantis prospektas – gyvas, netikėtas, spontaniškas muzikos, šokio, judesio, teatrinės improvizacijos, literatūros, poezijos ir kitų menų bei kultūrų katilas Gedimino prospekte. Iš viso – daugiau kaip 50 renginių.

Dūzgiančio prospekto atidarymas – rugsėjo 5 d., 17 val. scenoje prie Vilniaus g.


Rugsėjo 5 d., 21.00–23.00 val.
Katedros aikštė
Didysis „Sostinės dienų“ atidarymo koncertas

The Shin (Gruzija)

Vienas žymiausių Gruzijos muzikos kolektyvų pristato vilniečiams specialią programą, kurioje ypatingo temperamento ir sąmojingumo, būdingo tik gruzinams, dėka jungiasi džiazas, pop ir folk muzika. Šiuo svarbiu Gruzijai metu „Sostinės dienos“ stengiasi nutiesti dvasinį tiltą ir kviečia išgirsti laisvą gruzinų balsą.

Kosheen (Didžioji Britanija)

Grupė iš Bristolio Kosheen sukūrė kažką ypatingo, rafinuoto, to, ko anksčiau savo muzika neišgaudavo niekas. 9-ojo dešimtmečio pabaigoje Kosheen muzikos ritmai užkariavo Didžiąją Britaniją. Grupės lyderė – dainininkė ir dainų tekstų autorė, Velse gimusi Sian Evans, kiti nariai – Bristolyje gimę Darren‘as Decoder‘is ir Markee Substance‘as. Jų susitikimas įvyko 1998-aisiais, kai Decoder‘is ir Substance‘as pakvietė Evans įrašyti keletą vokalinių partijų. Bendradarbiavimas prasitęsė ir Evans tapo grupės vokaliste.

Debiutinis Kosheen singlas „Hide U“ tapo superhitu, vėliau pelnydamas grupei ir geriausio tų metų drum&bass singlo apdovanojimą. Radijo stotis ir klubus greitai užkariavo ir kiti Kosheen kūriniai – „(Slip & Slide) Suicide“ bei „Catch“. 2001-ųjų rudenį pasirodė debiutinis Kosheen albumas „Resist“. Jame net keturi dideli hitai: „Catch“, „Hide U“, „I Want It All“ ir „Hungry“.

2003-aisiais Kosheen grįžo su nauju singlu – daina „All In My Head“ iš albumo „Kokopelli“.

Praeitais metais grupė išleido naują albumą „Damage“. Dainą „Overkill (Is It over Now?)“ Lietuvos radijo stotys groja net ir šiandien. Kosheen taps pagrindine festivalio „Sostinės dienos“ žvaigžde.


Rugsėjo 5 d., 23.00–01.00 val.
Mokytojų namų kiemelis
Sostinės kino naktys

Speciali festivalio „Tinklai“ trumpametražių filmų programa
1. Festivalio „Tinklai 2007“ populiariausi filmai
2. „Liūtas, tigras, leopardas“ – Venecijos, Roterdamo ir Lokarno festivalių nugalėtojai
3. Festivalio „Tinklai 2008“ karuselė – linksma pristatomoji programa


Rugsėjo 6 d., 21.00–23.00 val.
Katedros aikštė
Didysis „Sostinės dienų“ koncertas Katedros aikštėje

BIX (Lietuva)

Neseniai dvidešimtmetį atšventusios populiariosios lietuvių roko grupės pasirodymas.

Iš Šiaulių kilę maištingi vyrukai susibūrė 1987 metais ir pirmiausia okupavo Lietuvos koncertų sales bei stadionus, vėliau su savo muzika supažindinti nusprendė ir daugelį kitų pasaulio šalių. Jų muzikos stilius – energingas post punk rokas su ska, Lotynų Amerikos muzikos ir funk elementais. Sauliaus „Samo“ Urbonavičiaus tekstuose išjuokiamas provincialumas, socialinis ir nacionalinis ribotumas, apdainuojama „miesto romantika“.

Bix muzikos pagrindas – puiki ritmo sekcija (Gintautas „Profesorius“ Gascevičius ir Skirmantas Gibavičius buvo pripažinti geriausiais Lietuvos pop/rock instrumentalistais). Grupė Bix per pasaulines gastroles Vokietijoje netgi koncertavo su tuomet savo muzikinę karjerą pradedančia kultine grupe „Nirvana“.

Bix nariai patys apipavidalino albumus, nufilmavo kelis video klipus. Nuo 1996 metų Bix atsisakė pučiamųjų instrumentų, po 1997-ųjų, sumažėjus roko populiarumui, grupė retai koncertuoja, jos nariai dalyvauja įvairiuose meno ir muzikiniuose projektuose. Grupę palikus Skirmantui Gibavičiui, 2004 metais jį pakeitė bosistas Tadas Žukauskas.

Grupė garsėja ne tik savo gyvais pasirodymais bei kuriamomis dainomis, bet ir originaliu humoro jausmu. Bix koncertai neįsivaizduojami be anekdoto apie Kiaulę,o skaitant ar klausant grupės interviu visuomet gali laukti netikėtų ir komiškų istorijų apie grupės narių nuotykius.

Ojos de Brujo Sound System (Ispanija)

Ojos de Brujo – tarti Ochos de Brucho, ispaniškai Burtininko akys.

Tai multikultūrinė grupė iš karštosios Barselonos – viena populiariausių ispanų grupių. Skambant savito stiliaus muzikai, kurios pagrindą sudaro flamenco maišytas su funk bei afrikietiškais motyvais, nešokti neįmanoma. Jie yra įsisteigę savo įrašų kompaniją, todėl turi absoliučią kūrybinę laisvę.

Maišydami flamenco su rumba, užbarstydami hip-hop ir dub ritmų, įliedami moderniai skambančių boso linijų Ojos de Brujo kuria naujovišką modernią muziką, kuri gali gimti tik Ispanijoje, o dar tiksliau – tik Barselonoje.

Energija, kurią išskiria šios grupės gyvi pasirodymai, įkaitina bet kokios šalies, bet kokio dydžio minios kraują. Uždegantys ritmai, puikus bendravimas su publika ir svaiginantis siautulys – Ojos de Brujo bus viena didžiausių sensacijų šių metų festivalyje "Sostinės dienos".


Rugsėjo 6 d., 23.00–01.00 val.
Mokytojų namų kiemelis
SOSTINĖS KINO NAKTYS
RGB reklaminių vaizdo klipų-filmų programa

„RGB reklamos naktyje“ reklama ne tik bus rodoma – čia ji jungsis su muzika ir vizualiaisiais menais.
Žiūrovai į „RGB reklamos naktį“ pateks jau prie įėjimo – arkoje įrengtuose ekranuose reklamos vaizdus keis muzikiniai klipai. Renginys prasidės muzikine akcija: visi norintys galės groti instrumentais. Vaizdams muzika „akomponuos“ ne tik scenoje.

Renginiui nenumatytas konkretus scenarijus – viskas vyks gyvai improvizuojant: vaizdus keis komercinė reklama, ją pertrauks audiovizualiniai kūriniai, savo ruožtu persipinsiantys su reklamos klipais. Tam RGB naudos specialią įrangą ir paruoš originalią videomedžiagą. Kai kurioms vaizdų projekcijoms specialiai bus naudojamos ir Mokytojų namų pastato sienos.

„RGB reklamos naktyje“ rodomi vaizdai – Lietuvos specialistų darbai, skirti šalies ir užsienio rinkai.


Rugsėjo 7 d., 11.00–17.00 val.
Katedros aikštė
Respublikinė neįgaliųjų šventė „Tau, Vilniau!“

Jau šeštą kartą „Sostinės dienų“ metu Vilniuje, Katedros aikštėje, Lietuvos specialiosios kūrybos draugija „Guboja“ organizuoja šventę „Tau, Vilniau!“ (respublikinę neįgaliųjų darbų parodą-mugę ir koncertą). Šventė tapo tradiciniu Vilniaus miesto kultūriniu renginiu, kuris prisideda prie neįgaliųjų integracijos į visuomenę. Renginį globoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Neįgaliųjų reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Šventė „Tau, Vilniau!“ – tai galimybė neįgaliems žmonėms parodyti visuomenei savo kūrybinius ir darbinius pasiekimus bei neišsenkančią dvasios stiprybę. Į šventę suvažiuos apie 2000 neįgaliųjų. 12.30 val. Arkikatedroje Bazilikoje bus aukojamos šv. mišios už neįgaliuosius. Scenoje Katedros aikštėje pasirodys geriausi neįgaliųjų meno kolektyvai. Mugėje savo darbus eksponuos ir pardavinės neįgalieji liaudies amatų meistrai, namudininkai iš įvairių Lietuvos vietų. Vilniečiai ir miesto svečiai turės galimybę apžiūrėti ir įsigyti suvenyrų, meninių dirbinių, pasiklausyti kaimo kapelų pasirodymų, šauniai pasilinksminti.

Tikimės, kad šventė bus smagi ir įsimintina tiek miesto bendruomenei, tiek svečiams. Kviečiame visus dalyvauti ir iš mūsų pasisemti energijos ir gyvenimo džiaugsmo!

11.00–11.45 val. – Koncertas „Sveiki gyvi, sveteliai“. Dalyvauja įvairių žanrų neįgaliųjų meno saviveiklos kolektyvai: kaimo kapelos, ansambliai, teatro trupės ir kiti
11.45–12.00 val. – Profesionalių muzikantų sveikinimas šventės dalyviams
12.00–12.25 val. – Iškilmingas šventės atidarymas
12.10–16.00 val. – Neįgaliųjų darbų paroda-mugė
12.30–13.45 val. – Šv. mišios Arkikatedroje Bazilikoje
13.50–15.30 val. – Geriausių respublikos neįgaliųjų muzikos kolektyvų koncertas scenoje
14.00–15.00 val. – Dailės akcija vaikams ir jaunimui „Tau, Vilniau!“

15.30–16.00 val. – Iškilmingas šventės uždarymas, baigiamasis koncertas


Rugsėjo 7 d., 15.00–17.00 val.
Rotušės aikštė
Ekoralis

Ekologiškų transporto priemonių, naudojančių tik elektros energiją, slalomo varžybos. Bus lenktyniaujama segvėjais ir elektromobiliais. Dalyvaus populiarios muzikos žvaigždės ir žinomos žurnalistės.

Rugsėjo 7 d., 21.00–23.00 val.
Katedros aikštė
„Sostinės dienų“ didysis uždarymas

Paskutiniai Brėmeno muzikantai

Kultinio Keistuolių teatro miuziklo koncertinis atlikimas

Keistuolių teatras – profesionalus privatus teatras, vaidinantis vaikams ir ne tik jiems. Teatrą 1989 metais įkūrė Lietuvos muzikos akademijos diplomantai aktoriai Keistuoliai: Ilona Balsytė, Aidas Giniotis ir Sigutis Jačėnas. 1999 metais už spektaklius vaikams Keistuolių teatrui įteiktas metų apdovanojimas – „Kristoforas“. 2001 metais teatras tapo ASSITEJ (tarptautinės teatrų vaikams ir jaunimui organizacijos) nariu.

Aido Giniočio režisuotas muzikinis spektaklis visai šeimai pasakoja apie muzikantų grupę, ieškančią savo vietos po saule. Paskutiniai Brėmeno muzikantai – grupės, kurią kuria muzikantai Rainys, Petuchauskas ir kitų Brėmeno muzikantų prototipai, pavadinimas. Grupės, kurios nuotykių kupiną kelią nuo įsikūrimo iki šlovės scenoje vaidina Keistuolių teatro aktoriai Ilona Balsytė, Agnė Sunklodaitė, Darius Auželis, Aidas Giniotis, Andrius Kaniava, Aurimas Meliešius, Dalius Skamarakas ir kompozitorius Sigitas Mickis.

Spektaklyje skamba gyva muzika, kurią atlieka patys aktoriai. Spektaklis orientuotas į šiuolaikinį ir 6-tojo, 7-tojo dešimtmečių jaunimą. Keistuoliai tikisi sulaukti savo gerbėjų, kuriems jau virš 30-ties, drauge su savo atžalomis. „Sostinės dienos“ tikisi sudominti keistuoliška „Brėmeno muzikantų“ versija ir iki skausmo pradžiuginti populiariąja roko klasika.

Antis

Vienos didžiausių visų laikų Lietuvos grupių išskirtinis šou specialiai „Sostinės dienoms“ ir sostinės gyventojams.

Antis – Lietuvos roko grupė, Algirdo Kaušpėdo suburta architektų vakarėliui (pirmas koncertas – 1984 m. gruodžio 31 d.), Antis greitai tapo svarbiu reiškiniu Lietuvos roko ir Atgimimo istorijoje.

Antis sujungė naujosios bangos energiją ir kritiškumą su artroko ir džiazroko muzikinėmis idėjomis. Grupės dainos pašiepė sovietinį režimą, biurokratiją, miesčioniškumą. Šias idėjas pabrėžė teatralizuoti koncertai ir Algirdo Kaušpėdo monstriškas įvaizdis.

Pabaigusi aktyvią muzikinę veiklą 1990 metais, Antis kelis kartus trumpam buvo sugrįžusi, tačiau naujų dainų neįrašė. 1996 metų liepos–rugpjūčio mėnesiais festivalyje „Roko maršas per Lietuvą ’96“ Klaipėdoje, Kaune ir Vilniuje pasirodė jungtinis Anties orkestras. 2003 metų spalio–gruodžio mėnesiais Antis surengė koncertus „Forum Palace“ rūmuose, LNK studijoje bei Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose, kurių metu pristatė savo antologiją.

2003 metų gruodžio 12 dienos Anties pasirodymo Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose įrašas po pusantrų metų buvo išleistas DVD plokštelėje „Gyva“, kurią grupė pristatė 2005 metų gegužės mėnesį vieninteliu trumpu pasirodymu Vilniuje. Tai buvo paskutinis viešas Anties pasirodymas scenoje iki šių metų, kai grupė paskelbė apie savo planus išleisti naujų dainų albumą.



 
Vieta: Vilnius
Pradžia: 2008-09-05 12:00
Pabaiga: 2008-09-07
Planavo eiti
Lina Čebotariūnaitė
 
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
 
Blogas komentaras Rodyti?
2008-09-08 15:56
aussia išpro
Šiaip nieko gero kažko nebuvo, bet buvo Gedo prospekte eksponuojami dailės kūriniai. Va ten tai puiku:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-09-08 12:31
Vidmantas Nuolaida
Man tai gėda prisipažinti, bet ėjau į oncertą, o pamačia utik patį galą. Tai nedrįstu vertinti atidarymo koncerto  :)  O uždarymas gerai buvo: Sostinės dienų 2008 uždarymas
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-09-08 09:49
Mi_
Mi_
Kaip Kosheen??? :) buvau i kaima islekus, tai nenuejau koncertan ;) kaip viskas, kaip renginiai ??
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-09-05 15:18
aussia išpro
Lėksiu pas savo KEISTUOLIUS:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-09-05 09:35
Vidmantas Nuolaida
Aš tai noriu Kosheen paklausyti.  :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą