Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 19 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







"jei gryžtumėte į 18-liktus metus,su dabartine išmintimi,ką nors keistumėte,ar viską išgyventumėte taip pat,su visomis klaidomis?"

  Aš jau buvau šeštoje klasėje. Lietuvių kalbos ir literatūros, senojo Janapolio dvaro mokykloje, mokino prieškarinių laikų mokytoja - kapsė, kilusi iš Kapsų krašto ir turėjusi savo tarsenoje ypatingų, mūsų krašte (Alytaus) negirdėtų tarčių. Vieną jos pamoką, turėjusią ateities viziją, prisimenu ir dabar.
  Klasėje buvo rašomas rašinys, berods atpasakojimas, ir kai po savaitės mums gražino tuos darbus su trumpais komentarais, buvo ne tik skanaus juoko, bet ir  graudžių ašarų. Atpasakojimo tema J. Biliūno "Brisiaus galas". Vienos mergaitės, vyresnės už mane, skaitydama rašinį ir sako "O štai tokia ir tokia, atpasakojimą pavadino "Brisius be galo". Na ir klasė - atsipalaidavo – (kaip dabar mėgstama ir sakyti, ir daryti) prajuko, gal net per garsiai visa, pati didžiausia, klasė mokykloje. Vėliau sužinojome, kad mūsų juokas girdėjosi net mokytojų kambaryje. Prieina eilė ir mano rašiniui. Klausau apibūdinimų ausis ištempęs. "Na iš jo gal ir išeis kas nors, rašinys neblogas – įdomus, įveltos tik dvi klaidos, bet įvertintas dvejetu ir tik už dvi klaidas". Žodis "grįžti" parašytas su dvejomis klaidomis "gryšti". Dvejetas už tad, kad prisimintų visą gyvenimą kaip rašomas šis žodis. Na štai, aš tai įsidemėjau ir kaip rašomas šis žodis prisimenu.
  Todėl kai pamatau kitų šiame žodyje padarytą klaidą negaliu ramiai praeiti pro tai. Aš apgailestauju, kad jie neturėjo tokių mokytojų, kurių mokslas įteigtas vidurinėje mokykloje neišliko, rutuliojantis gyvenimui, jų sąmonėje. Ar gal vėlesnių kartų mokytojai buvo ne tokie įtaigūs? Tikriausiai supratote, kad kalbama apie šios apklausos temos pavadinimo klaidas. Beje, ir rašant taškus, kablelius po jų būtini tarpai. Taip pat ir trumpinį "18-liktus" palikti tik su vienu, paskutiniu skiemeniu "18-tus". Ir nereikėtų nei svajonėse, nei realybėje grįžti į tuos metus, bet bent biologiškai būtų tikslingiau pasakyti: "Ar norėtumėte sugrąžinti 18-tuosius, -sius metus..." ir t.t. O atsakant į šį klausimą, reikia prisiminti, jog kiekviena asmenybė įgijo skirtingą patirtį su skirtingu turiniu, todėl ne visi vienodais tikslais norėtų gražinti praeitį ir vėl pabandyti įveikti neišnaudotas galimybes, ir neanalizuojant teigiamais ar neigiamais tikslais norėtų to praeities susigrąžinimo.
  Bet svarbiausias dalykas tame, kad vadovaujantis sena tarybinių laikų taisykle, kuri nepaprastai aktuali šiandien ir išliks aktuali ateityje, tai: "Kiekviena diena, kiekvienas gyvenimo tarpsnis, turi būti nugyventas taip, kad vėliau nebūtų skausmingai gaila dėl veltui (neproduktyviai, neprasmingai) pragyventų metų" ir pridedu nuo savęs "ir kad nereikėtų dar sąmoningoje senatvėje to gedėti".
  Tik, žinoma, tai pasiekti vargu ar įmanoma, bet kokiai asmenybei?..


2010-12-05 11:19
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
 
Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą