Rašyk
Eilės (78093)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 7 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







"... valstybė einanti teisingu keliu,– didžiausias ramstis liaudžiai. Ir čia glūdi viskas: kai ji klesti, viskas klesti, kai ji žūva (bankrutuoja), žūva viskas".

  Galima spėti, kad Demokritas pabrėždamas sąžinės reikšmę moralei, svajojo apie visuomenę, kurioje prievartos įstatymai taptų nereikalingi, juos pakeistų moralės įstatyvmai. O todėl "tas, kuris ugdo dorybę pasitelkdamas įtikinėjimą ir proto argumentus, pasirodys esąs geresnis už tą, kuris taiko įstatymus ir prievartą".  Tai, Demokrito požiūriu, atitinka žmogaus psichologiją, nes "tas, kuris susilaiko nuo neteisingumo tik paklusdamas įstatymui, tikriausiai nusidės slapta". Dėl religinės baimės, kaip moralės ir teisingumo laido, tai Demokritas ja netikėjo. "Blogi žmonės duoda priesaikas dievams – sąmojingai pažymėjo jis,– tik tada, kai jie yra padėtyje be išeities. O kai iš jos išsikapsto, vis tik jų nesilaiko".

  Demos - senovės Graikijos prastuomenė. liaudis, iš pradžių neturėjusi politinių teisių, vėliau, pvz., Atėnuose, svarbiausioji gyventojų dalis, dalyvavusi valstybės valdyme.


2011-01-26 01:24
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
 
Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą