Rašyk
Eilės (78091)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 38 (4)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Viena panelė, o gal ponia, vardu Riva (pažinojau vieną Rivą, ji buvo žydė ir labai bjauraus charakterio, bet gal ne todėl, kad žydė, gal tiesiog taip sutapo - nesugyvenamas būdas ir tautybė. Tikrai nenorėčiau, kad kažkas įžvelgtų mano žodžiuose antisemitizmą, daugiau žydų nepažinojau, tad negaliu daryti apibendrinimų) persekioja mane  dėl kažkokių tai neva pažeidžiamų autorių teisių ar užgauto orumo. Išeitų, kad negaliu reikšti savo nuomonės apie meno kūrinius. Na, tokį trumpą apibūdinimą, kaip antai - "man nepatiko", "šūdas, mėšlas", "nevalia taip rašyti", "eik nusižudyk" ir pan. p.Riva, manau, leistų man išsakyti, bet jeigu aš imuosi giliau ar plačiau analizuoti, nagrinėti pažodžiui ir paeiliui, įmesdamas šlakelį šaržo, kai ką paryškindamas, pašiepdamas, tai jau Rivos nuomone yra autoriaus teisių pažeidimas. (Šioje vietoje aš nustebęs patraukiu pečiais ir patempiu žemyn lūpų kampučius, atseit, nesuprantu.)
Bet gi kūrinio aš nepasisavinau, neperdariau ir perdarytą nepardavinėjau kaip savo kūrybą. Aš, pasiremdamas pradine medžiaga, kūriau savo atskirą, nuosavą kritikos ar literatūrinės analizės, ar parodijos produktą.
Žiūrėkim, jeigu p.Riva pažiūrėjusi kokį kovinį arba erotinį filmą, arba argentiniečių serialą viešai pareikštų kritines pastabas arba parašytų ta tema kokį pamfletą, ją irgi reiktų apkaltinti autorinių teisių pažeidimu? O gal p.Riva nereiškia garsiai nuomonės apie meno kūrinius?  Gal parodijos žanras apskritai yra nusikalstamas ir netoleruotinas, gal jo reikia atsisakyti, nes parodija visada remiasi konkrečiais kūriniais ar temomis, todėl bet kokiu atveju braunasi į autorinių teisių sferą?
O kritikai? Ar jie neužgauna jautrių menininkų? Šią profesiją irgi, sekant p.Rivos logika, reikėtų naikinti. Rašykit, pieškit, grokit, vaidinkit ką norit, cit, niekam nevalia išsižioti su savo pastabomis mūsų, jautrių menininkų adresu.
O pati p.Riva ar neužgauna mano, kaip autoriaus orumo, dergdama mano parodijinius eksperimentus?


2006-01-22 19:59
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
 
Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą