Rašyk
Eilės (78159)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (4)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







בס“ד
VANSEN 9

Dienos ilgos, o gyvenimas trumpas. Todėl skubėk apibrėžti leistinumo ribas. Tai tavo gyvenimas, esi laisvas pasirinkti kur ir ko bijoti. Bet pažiūrėk, kaip gyvena išminčiai ir pats pasidaryk išmintingu. Apmąstydamas pasirink gėrį ir gyvenimą.
Nesu išmintingas, tik seile varvindamas, svavoju, kada nors pasiekti lygmenį, kada mano egzistavimą, galima bus pavadinti, kaip išmintingą gyvenimą. Tu
talentingesnis už mane. Nereikia sulaukti žilos senatvės, kad patyręs milijoną nesėkmių, prieitum išvados: nevertėjo nukrypti nuo tiesaus kelio.
Sukurk šeimos idialą mintyse. Pakoreguok vaizdinį, kad jis nebūtų saviapgaulė, su proto standartais. Ir pasiruošk priimti atsakomybę, už žmoną, už gimstančius vaikus, ir pirmiausiai už save.
Mano pažystamas D. iškėlė viskio pripyldytą stikliuką ir pasakė kalbą: - Išgerkime už žmonas, nes jos išreiškia vyro potencialą. Kaip parašyta, jei nusipelnysi, ji bus tavo pagalbininkas, jei ne, tada ji tave palaidos.
Visi vyrai nusišypsojo ir išgėrė stiklinaitę viskio.

VANSEN 10

Berneliai saldžiai kalba su mergaitėmis iki vedybų. Būk profesonalus vyras, ir kai surasi sau žmona, išmok maloniai, saldžiai, jausmingai, protingai, ramiai, melodingai kalbėti su mylimaja, po vestuvių. Tai reikia daryti tam, kad sujauktum buitį. Reikia išminties, kad sugebėtum pastatyti harmoningus sąntykius su žmona.
Roiš rašo: “Ne pyk ant savo žmonos. Ir jei nutolinai ją su kaire ranka, tada paskubėk priartinti su dešine. “
Išminčiai pataria laikytis „vidurinės linijos“. Tai yra jei mylėsi ir nekontroliuodamas reikši savo jausmus, tada įkirėsi mylimajai. Nustos tave vertinti. Persisotins tavo dėmesio. Sotumas nuslopina norą valgyti. Socialinėje plotmėje procesas panašus. Todėl stėbėk savo žmoną, pažink jos poreikius, charakterį, lūkesčius ir pasistenk, duoti tai ko jei reikia, ir ne daugiau. Karalius Šlomo perspėja, kad apsirijęs medumi, gali apsivemti. Todėl mylėk, stipriai, karštai, bet nesudegink sąntykių nekontroliuojamų emocijų, rūpesčio, gailėsčio, atsakomybės, atlaidumo, nuolankumo išraiškomis.
Iš kitos pusės, jei nemaitinsi žmonos teigiamomis emocijomis, maloniais išgyvenimais, ji atvės, kankinsis, ir sąntykiai tarp jūsų taps formalūs, negyvi. Tikriausiai iširs. Būk išmintingas. Stebėk žmoną. Jautriai reaguok į jos sielos išgyvenimus. Jei matai, kad jei šaltą, tada sušyldyk savo rūpesčiu, jei matai, kad tavo artumas jei darosi koktus, atsitrauk, leisk pasiilgti savęs.
Roiš sako: „Niekada neniekink žmonos. Gerbk ją, ir taip apsaugosi ją nuo nusikaltimo. “ ... Komentatorius aiškindamas Roišo pasakymą, cituoja traktatą Jevamot: „mylėk žmoną kaip save patį ir gebk ją labiau už save“. Šis paliepimas tau, mano sūnau ir man. Toks turi būti sąntykis su antraja puse. Nes tada „ Savo meile ir pagarba, ją apsaugosi nuo nusikaltimo, juk dėl tavo rūpinimuosi, ji bus prisirišusi prie tavęs visa širdimi, ir tai apsaugos ją nuo netinkamų minčių“. Šios citatos autorius – R. I. Sarne.
Skaitydamas išminčių patarimus džiaugiauosi, kad gali būti realybė, kur du žmonės gerbia, puoselėja ir dirba kurdami žmogiškus sąntykius. Bet privalau perspėti, kad jei tu gyvensi šiais idialais, o žmona gyvens kitokiais... tada rezultatas nenuspėjamas. Mano dėstytojas J. Kubilius pasakojo, kad jo vėstuvių dieną, priėjo tėvas ir pasakė: „šeima yra tarsi žmogus bė kojų, vyras tai ramentas iš vienos pusės, moteris ramentas iš kitos, jei vieną ramentą ištrauksi, atimsi, žmogus negalės eiti, net stovėti nepavyks... “ Todėl, būk pats žmogiškas ir ieškos žmogiškos moters. Jūsų darbas sukurs socialinę realybę, kuri vadinasi šeima.
„Stenkitės sutaikyti vyrą su žmona. “, šį paliepimą sako Roiš. Kaip praktiškai atlikti jį nežinau. Bet galime iš to suprasti, kad taika tarp vyro ir žmonos yra didžiulė siekiamybė. Išminčiai sako, kad kartais galima truputėli pamėluoti, jei žinai, kad dėl to vyras ir žmona susytaikys.
Linkiu darnaus, harmoningo, šeimyninio gyvenimo.

VANSEN 11


- Ar žinai, ką reiškia „apibrėžimas“ – paklausė sūnus. Ploviau indus. Neatsisukęs paprašiau paaiškinti, ką turi omenyje.
- Kaip paaiškinti žodžio „apibrėžimas“ reikšme. – pasakojo berniukas. – Pavyzdžiui, yra kažkoks daigtas. Kol jis neapibrėžtas, jo tarsi nėra. Kai žmogus apibrėžia, tarsi su sienomis iš visų pusiu apibrėžia daikto ribas. Kuo tiksliau jį apibrėžia, tuo stipriau tą daiktą suspaudžia.
- Tu tai mokinaisi mokykloje, ar pats sugalvojiai?
- Pats sumasčiau.
- Idomu, gilią mintį išsakei. Šaunuolis. Kol neapibrėžei daikto, reiškinio, proceso, kol neišskyrei jo iš begalinės aibės galimybių – jis tarsi neegzistuoja stebėtojo sąmonei. Toks objektas yra tik didesnio objekto sudėtinė dalis, nesuvokiamas, kaip kažkas atskiro. Apibrėždami pasaulį, gyvenimą, jo sudedamasias dalis, pažystame realybė, ir jos daugialypiškumą. Atsimenu, kad yra keli būdai apibrėžti objektą, tai teiginys, (objektas yra toks ir toks) ir neiginys (tai ir tai yra ne mūsų analizuojamas objektas). Abu būdai būtini, tam kad adekvačiai suvoktume tai kas yra. Rambamas paaiškina, kaip mes suprantame, kas yra Kūrėjas, būtent naudojantis neigiantį apibrėžimo metodą, o teiginius tik išdalies, (gilau neaiškinsiu). Pavyzdžiui Kūrėjas nematerialus; materialioje ir dvasinėje realybėje, nėra nieko panašaus į Kūrėją. Visi atributai neatspindi Kūrėjo esmės. Jis yra vienas, bet Jo Vienis, netoks koks egzistuoja mūsų pasaulyje, ėra analogo visatoje, nieko nėra su kuo galėtume sulyginti. Kiaušinis vienas, bet yra kitų kiaušinių, kiešinis vienas, bet jis turi sudedamasias dalis, kiaušinis vienas, bet jis turi skonį, spalvą, kvapą, ir kitus atributus; kiaušinis vienas, bet jis turi masę, užema erdvę, egzistoja laike; kiaušinis vienas, bet gali būti virtas, ar keptas, ar pavaisintas, ar nevaisingas; kiaušinis vienas, bet būna vištos kiašinių, buna krokodilo, - visi panašūs vienio apibrėžimai netinka Būties Kūrėjo Vieniui apibrėžti. Atributai, kuriais žmogus apibrėžia, Kūrėja akcidentiniai.
R. A. Kušnir pasakojo, kad daug žmonių apibrėžia daiktus, reiškinius, socialinie procesus vaikystėje, paauglystėje, ir po to su tokiu įsivaidavimu nugyvena likusį gyvenimą. Pavyzdžiui galite sutikti keturiasdešimt aštuonių metų vyrą, ar moterį, su aštuoniolikmečio požiūriu į gyvenimą.
Kad intelektuolus brendimas neužstigtų, nuolatos klausk, kodėl? Ieškok išminties.
Neteisingi apibrėžimai gali pražudyti, asmenį, kartais artimuosius, net tautas, ar žmoniją.

VANSEN 12

Tu labai myli savo motina. Tai gerai. Stenkis ją gerbti. Neįžeidinėk. Neskriausk žodžiais, ir tuo labiau veiksmais. Padėk jei, keik gali.
Meilė motinai yra naturali. Bet būna situacija, kada ji peržiangia leistinumo ribas. Edipo kompleksas, tai nepageidaujamos meilės forma. Žinok, Kūrėjas uždraudė turėti mlytinius sąntykius su mama. Nesvarbu, tai naturalu, ar prieštarauja žmogaus prigimčiai, bet kokiu atvėju lytinis artumas su mama draudžiamas. Rambanas duoda užuomina, kad ši prievolė tai dvasinė paslaptis... Net jei būtum benkartas, ar net jei mama buvo išprievartauta ir gimei tu, ir paliko vaikų namuose, - vistiek ji tau mama. Tokie sąntikiai tūrėtų būti baudžiami, jei buvote perspėti, ir yra liudininkai, mirties bausme. Kur be būtum, bet kokiose aplinkybėse atitolink save nuo šio nusikaltimo.
Gyvendamas Šiauliuose sutikau prasigėrusį menininką. Jis pelnė sau duoną iš molio lipdydamas medalius, paveikslus ir kitus molio dirbinius. Menininko sugyventinė buvo mano kaimynė. Po kiek laiko mirė šio žmogaus mama. Palaidojęs grįžo namo. Nusipirko daug aukoholio. Gėrė kelias dienas. Pasistatė motinos portretą keikė ją baisiais žodžiais. Apnuoginęs savo lytinį organą vedžiojo aplink motinos veidą nuotraukoje.
Sugyventinė užuominomis paaiškino keistą elgesį. Ji užsiminė, kad menininkas jaunystėje turėjo lytinius sąntykius su mama.
Po metų ši pora išsiskyrė. Menininkas nusigėrė, prarado būstą. Kelis kartus sutikau jį rausiantis po šukšlių konteinerius. Dar po kelių metų susirgo plaučių uždegimu. Niekas nesirūpino šiuo benamiu. Dingo be žinių. Tikriausiai yra miręs.
2016-11-08 08:01
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2016-11-10 10:53
Liudvkas
Nuostabu...Ačiū, mano Mokytojau. Tikiu Jūsų nuoširdumu...
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą