Rašyk
Eilės (78158)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 6 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Ar mes mėgstame komplimentus? Ar patinka juos girdėti, sakyti kitiems? Neabejoju, kad visi džiaugiamės girdėdami apie save gerus dalykus ir nemėgstame negatyvios kritikos. Vis dėlto kartais išgirdę komplimentus jaučiamės nejaukiai. Kodėl? Gali atrodyti, kad jie nenuoširdūs, sakantis komplimentą žmogus pataikauja, vadinasi, iš manęs kažko nori. Gali būti, kad aš pats komplimentų nesakau ir sąmoningai ar nesąmoningai jaučiuosi skolingas juos girdėdamas, o gal baiminuosi, kad pasakęs sulauksiu teigiamos reakcijos ir nemokėsiu į ją atsakyti tuo pačiu...

Bet kuriuo atveju – tai mano intravertiškojo  „Aš“ svyravimai pozityvo, atstovavimo pozityvui fone. Mano savanaudiškas „Aš“ – negatyvas, mano „Aš“, tarnaujantis kitiems, – pozityvas. Jeigu abejoju kitų nuoširdumu, vadinasi, pats sakau komplimentus tik savanaudiškais tikslais. Jeigu bijau likti skolingas girdėdamas ar sakydamas komplimentą – manojo „Aš“ intravertiška pozicija nemato naudos, o vien atstovavimo pozityvui bijo kaip ašarų.

Bet pažvelkime į žmones, kurie moka tai daryti: jie visada spindi, jaučiasi užtikrintai, lengvai bendrauja, yra mėgstami aplinkinių ir t. t. Intravertas ar ekstravertas nėra charakterio bruožas – tai žmogaus valia pasirenkamas gyvenimo būdas.

Nesąmoningą pasirinkimą gali lemti mums duota, o ne pačių pasirinkta aplinka. Tai aplinka, kurioje augome, kuri mus auklėjo, darė įtaką. Sąmoningas pasirinkimas priklauso nuo sąmoningo supratimo ir aplinkos, santykio su aplinka būdo pasirinkimo. Jeigu matome, kad tarnavimas vien savajam „Aš“ mus tik dar labiau atskiria nuo gyvenimo, tai nėra ko tikėtis, kad elgdamiesi taip pat, sulauksime kitokio rezultato – pasaulis toliau niauksis.

Pozityvių santykių su aplinka pasirinkimas – tai savojo „Aš“ išvadavimo iš egoizmo gniaužtų, išvadavimo naujam gyvenimui  pradžia. Net paprastas komplimentų sakymas gali būti šio pasirinkimo aušros pirmieji spinduliai. Kaip peržengti vidinį pasipriešinimą? Ne tik veiksmą, bet ir rezultatą, nukreipti į išorę, nelaukiant jokio atsako? Tada atsakas ateis – keisiuos aš, keisis aplinka.

Vincas Andriušis
2012-11-26 21:51
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 3 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2013-02-28 06:10
Vincas Andriušis
Pasidomėkite, yra tikrai nemažai ryškių pavyzdžių net tarp iškilių istorinių asmenybių, kurie gyveno keliose būsenose - buvo tiek ekstraverto, tiek intraverto pozicijoje. Istorinė analizė rodo, kad intravertų daugėja. Taip pat matome, kad ekstravertiškumas užleidžia pozicijas intravertiškumui gyvenimo antroje pusėje. Taip kaip esminę vaisiaus savybę parodo jo branda, taip ir čia galime matyti, kad intravertiškumas yra bręstančio žmogaus egoizmo raiškos etapas. Bet, kadangi egoizmas nėra gamtos programos galutinis tikslas, o tik pagrindas, jį taisant, priešingai, gamtos altruistinei savybei išreikšti, tai jis kaip būsimo gero ir saldaus kaulavaisio branduolys. Taigi, visiem mums duotas pasirinkimas tapti ekstravertais.

Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-11-30 18:09
tictac_it
Jei dar rašinėsite tokias nesąmones, kad žmogus gali pasirinkti kuo jam būti - ekstravertu ar intravertu - teks paskųsti jus administracijai dėl apkalbų :) tiek komplimentų - 1
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-11-27 09:35
Kepkel
Dienoraštinio stiliaus esė, bet mintis yra, dėstymas yra, ir net išvados logiškos. Bet stilius šlubuoja. 
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą