Rašyk
Eilės (78091)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 23 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







- Juokaujate. Netgi pusantro šimto metų senumo Sojuz kapsulės buvo didesnės ir labiau apsaugotos.
- Visko gali būti, - sutiko Aizenbaueris.

Kurtas laukė, bet Aizenbaueris daugiau  nieko nepridūrė. Spragtelėjo jungikliu, laivo projekcija išnyko ir jis įsidėjo iHolo atgal į švarko kišenę. Abejinga veido išraiška išlygino ligoninės chalato klostes. Labai teatrališka ir neįtikinama, pagalvojo Kurtas, bet prabilo pirmas:
- Taigi?
- Noriu išgirsti, ką galvojate jūs, Kurtai. Nes tai, ką ruošiuosi pasakyti, jums gali skambėti idiotiškai, - atsakė Aizenbaueris.
- Labiau idiotiška nei modernus tarpplanetinis erdvėlaivis be įgulos kapsulės? Jeigu planuotumėt siųsti  nepilotuojamą ekspediciją, toks laivas nereikalingas, užtektų paprasto zondo. Atleiskit, kol kas visiškai nesuprantu nei projekto logikos nei to, kodėl visa tai pasakojat man. Vienintelis dalykas, kuriuo tikiu, kad Virgin Galactic dirba protingi žmonės.
- Ačiū, labai miela, kad taip galvojate, - kreivai šyptelėjo Aizenbaueris. -Bet jeigu po mėnesio „Virgin Explorer“ startuotų būtent su tokia įgulos kapsule, ką pagalvotumėt tada?
- Nežinau. Nejaugi neinformuosit žiniasklaidos?
- Geras klausimas, Kurtai, - pripažino Aizenbaueris, - bet dar geresnis, ką pagalvotų mūsų konkurentai, jeigu paskelbtumėm, kad pasiuntėm nepilotuojamą ekspediciją.
- Nepatikėtų, - akimirksniu atsakė Kurtas, - nėra ekonominės logikos.
- Sutinku, nepatikėtų. Ir anksčiau ar vėliau išsiaiškintų kur šuo pakastas. Ko gero, anksčiau nei vėliau. Išduosiu jums nedidelę paslaptį apie pramoninę žvalgybą, Kurtai. Pirma, norėdamas įgyti konkurencinį pranašumą negali tikėtis, kad konkurentas niekada nesužinos kokias kortas nešiojiesi rankovėje. Todėl galima jo agentams pakišti tas, kurias nori, kad jis matytų. Šiuo metu Kinai disponuoja tiek viešais, tiek konfidencialiais duomenimis, kurie sako, kad Virgin Galactic ruošiasi pasiųsti pilotuojamą ekspediciją su ekonomiškai neefektyvia erdvėlaivio konstrukcija. Bet po „Virgin Exploer“ starto, spėjam, kils sumaištis ir Dragon Flights vadovybėje bus kertamos galvos bei metamos pajėgos išsiaiškinti, ką reiškia penkių metrų skersmens titano sfera ant mūsų erdvėlaivio korpuso. Mūsų skaičiavimais, turim mažiausiai keturių – penkių metų pranašumą prieš Kinus, kai paaiškės, ką padarėm ir kol jei sugebės pasivyti. Antra, norėdamas išlaikyti konkurencinį pranašumą kiek įmanoma ilgiau, turi išskaidyti pajėgas. Manheteno projektas dvidešimtame amžiuje didžiąja dalimi buvo sėkmingas todėl, kad visi projekto dalyviai keletą metų nekėlė kojos iš jiems specialiai sukurto miestelio. Mes atskyrėm ir visiškai izoliavom nuo Virgin Galactic padalinį, kuris, kartu su Second Life korporacijos specialia grupe pastarąjį dešimtmetį dirba su smegenų skenavimo technologijų projektais. Tikriausiai žinote, kad Second Life pereina į klinikinių tyrimų fazę ir planuoja komercializuoti skenavimo technologijas per artimiausius penkerius metus?
- Kažką esu girdėjęs, - patvirtino Kurtas.
- Ar jau įtariate ką noriu pasiūlyti?
- Taip, įtariu. Taip pat įtariu, kad nesutiksiu su jūsų pasiūlymu, Etonai. Aš nebūsiu jūsų bandomuoju triušiu.
Aizenbaueris nusišypsojo ir pritardamas palingavo galvą:
- Mes dėl jūsų nesuklydom, Kurtai. Iš kelių šimtų tūkstančių beviltiškai sergančių ligonių, kurių asmeninius duomenis gliaudėm pastaruoju metu, esate tarp šešiolikos kandidatų, atitinkančių „Virgin Explorer“ misijos reikalavimus. Būtent tokio atsakymo ir tikėjausi. Turim atrinkti šešis, kurie dalyvaus ekspedicijoje. Jūs ketvirtas atrankos reitinguose. Nenoriu varginti atrankos filtrų detalėmis, aš pats ne viską suprantu iš to, ką man pasakoja atrankos specialistai. Labai viliuosi, kad jie neklysta. Tačiau būtent tokią jūsų reakciją jie ir pranašavo.
- Esate patenkintas jūsų žmonių atliktu darbu? – šaltai pasiteiravo Kurtas. Jo visiškai nesužavėjo mintis, kad kažkas jam nežinant išnarstė po kaulelius jo asmeninius duomenis, - Tuomet jūsų žmonės turi ir idėjų, kaip mane motyvuoti?
- Žinoma, - patvirtino Aizenbaueris.
- Nesivarginkite, neišdegs. Manęs nežavi mintis savo sąmonę įkalinti kompiuteryje.

Aizenbaueris žvilgtelėjo į rankinį laikrodį ir atsakė:
- Jūsų gerą savijautą palaikantis nanobotų štamas veiks maždaug dar vieną valandą. Aš jus dabar paliksiu ir grįšiu pusę aštuntos atsiimti savo iHolo. Jums pusvalandžio užteks, kad susipažinti su bendru Virgin Galactic ir Second Life pasiūlymu ir priimti sprendimą ar kalbėsimės toliau. Viskas jūsų valioje, Kurtai. Jeigu sutiksite, pratęsiu ND invaziją dar valandai, kad galėčiau papasakoti apie misijos detales ir tik tuomet galutinai nuspręsite, ką renkatės – garantuotą mirtį po aštuoniolikos dienų ar galimybę pamatyti pasaulį kitomis akimis.

Aizenbaureis išsitraukė iš kišenės savo iHolo, padėjo jį ant kėdės ir įjungęs išėjo iš palatos. Kai grįžo po pusvalandžio, Kurtas gulėjo užsimerkęs ir atrodė tarsi užmigęs. Aizenbaueris išjungė projektorių, tyliai atsisėdo ant kėdės ir sustingo.

- Papasakokite man apie „Virgin Galactic“, Etonai, - ištarė Kurtas neatsimerkdamas.

Aizenbaueriui nepavyko nuslėpti triumfuojančios veido išraiškos. Visa laimė, vėliau pagalvojo, kad Kurtas liko užsimerkęs tas kelias sekundes, kol jam pavyko susitvardyti.

2

Kontrakto apimtis buvo įspūdinga, bet Aizenbaueris buvo gerai pasiruošęs. Jis per valandą supažindino Kurtą su esminėmis sąlygomis ir rizikomis, mikliai manipuliuodamas prezentacijos struktūra ir atsakinėdamas į Kurto klausimus. Deryboms įpusėjus apsilankė daktaras Mosvaldas ir privertė Aizenbauerį padaryti kelių minučių pertrauką, kad galėtų patikrinti Kurto organizmo būklę. Diagnostikos rezultatai išgijimo tikimybę naudojant konvencinių vaistų terapiją sumažino iki nulio ir net vidaus organų replikacijos prognozė pirmą kartą krito žemiau garantuotų šimto procentų. Aizenbaueris susirūpinęs stebėjo  Mosvoldo procedūras ir šiam baigus kelias akimirkas su juo šnabždėjosi. Kurtui dilgtelėjo paširdžiuose, kai Aizenbaueris niūria veido išraiška grįžo atgal. Jis jau buvo patikėjęs „Virgin Galactic“ suteiktomis galimybėmis ir išsigando, kad jos dėl kokių nors priežasčių sumažėjo. Aizenbaueris neslėpdamas patvirtino Kurto spėjimą:
- Kurtai, mes turime mažai laiko. Jeigu per artimiausias kelias valandas nepradėsim skenavimo, smarkiai išauga klaidų tikimybė. Tai sudėtinga procedūra, o jūsų kūno būklė prastėja greičiau nei tikėtasi.
- Aš vis tik norėčiau iki galo išsiaiškinti sąlygas, Etonai. Ar pusvalandis ką nors pakeis?
Aizenbaueris gūžtelėjo pečiais:
- Aš nežinau. Nuoširdžiai sakau, Kurtai.
- Noriu užbaigti iki galo, - sukando dantis Kurtas.
Aizenabaueris linktelėjo galvą ir aktyvavo ryšio modulį savo iHolo projekcijoje.
- Dariau, siųskite žmones, - tyliai ištarė. Atsisuko į Kurtą ir paaiškino, - iškviečiau mūsų medikų komandą. Jeigu pasirašysime sutartį, bus sutaupytas brangus pusvalandis. Taigi,  Kurtai, dėl Second Life pasiūlymo, kaip suprantu, jūsų netenkina asmeninės erdvės valdymo apribojimai pirmaisiais metais grįžus iš „Virgin Explorer“ misijos?
- Taip, - patvirtino Kurtas.
- Vieną sekundę, - sumurmėjo Aizenbaueris ir iškvietė pašnekovą iHolo meniu.

Ore tvykstelėjo žalsva pašvaistė ir lovugalyje išniro jauno vaikino, susitaršiusiais plaukais, apsiavusio sandalais ir apsivilkusio suglamžytus marškinėlius, projekcija. Jis smalsiai sužiuro į Kurtą, bet Aizenbaueris spragtelėjo pirštais, atkreipdamas dėmesį į save ir paklausė:
- Kristianai, ar yra kokių nors technologinių rizikų susijusių su asmeninės erdvės valdymo apribojimu pirmais metais?
- Eeee.... nu jo, - pasikasė pakaušį Kristianas, - kai baigsis jūsų misija, Second Life angelų domenai dar veiks beta versijoje...
- „Angelais“ jie vadina skenuotus žmones, - greitai įsiterpė Aizenbaueris, pamatęs susiraukusį Kurtą.
- Jo, - patvirtino Kristianas, - tiksliai. Bet mes galim jums padaryti išimtį, tik reikės atskirai rezervuoti papildomus serverio resursus tavo angelams, Etonai, jeigu jie nesutinka su valdymo teisių apribojimais. Tai kainuos, kaip žinai. Ar ne?
- Tinka, Kristianai. Kai grįš Setas, perduok, kad noriu apie tai pasikalbėti.
- Jokių problemų, žmogau - palinksėjo garbanotą galvą Kristianas, - iki.
Aizenbaueris, Kristianui pasišalinus, atsiduso:
- Vyriausiasis Second Life sistemų inžinierius. Savo srities genijus ir kitų sričių diletantas. Atsiprašau už jo išvaizdą, Kurtai. Paprastai su klientais bendrauja jo vadovas. Valdymo apribojimų nebus.
- Jis atrodo labai jau stereotipiškai, tai mane ramina- išsišiepė Kurtas, - nebijokit, neišsigandau. Kūno sunaikinimas, ar būtinai kremacija?
- Jus tai jaudina?
- Juk žinote mano religinius įsitikinimus, Etonai.
- Žinoma, - sučiaupė lūpas Aizenbaueris, - bet tai standartinė Second Life sąlyga. Šioje vietoje nuolaidų nebus. Jų teisininkai rekomenduoja nepalikti jokios genetinės nuskenuoto žmogaus informacijos tam, kad išvengti mažiausios rizikos dėl galimo klonavimo. Second Life nori išvengti situacijų, kuomet skenuota asmenybė turi dublikatą realiame gyvenime, nors ir su skirtinga sąmone. Tokia teisinė praktika, Kurtai, apgailestauju.
- Padarykite išimtį.

2011-11-11 12:52
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 10 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-04-02 03:33
Passchendaele
5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-11-14 08:42
St Sebastianas
Kai perskaitysiu trečią dalį, pakomentuosiu plačiau. Pirmos dvi - bene geriausia ką teko matyti rašykuose nuo pat jų įkūrimo.:]
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-11-12 14:56
innuendo
+
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-11-11 17:50
pilkė_
Aš, kaip katė, laikau savo sielą pakankamai poetiška, todėl pagal visus skaitytojų atrankos principus man čia turėtų būti neįdomu. Bet visai įdomu - kažkodėl. :)
Aišku, kad daug nesuprantu, nes dar niekad nebuvau nei Marse, nei kosminiame laive. Bet tai netrukdo, nes parašyta taip, kad galima patikėti. Beje, tekstas man visai nepasirodė sausas.
Nagutis užkliuvo už kinų - kas jie per vieni, kad visur rašomi didžiąja raide? Kinija, Norvegija - didžiosiomis, kinai, norvegai - mažosiomis. Kažkur buvo parašyta nanobotai :), bet koks skirtumas, užtat pavadinime reikėtų tą praleistą raidikę įrašyti.
Antspauduoju letena, lauksim kitos dalies.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą