Rašyk
Eilės (78096)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 4 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Nedidelis perspėjimas prieš skaitant. Labai mėgstu A. Klarką ir A. Raynolds, visada norėjau parašyti hard core SciFi ir Space Opera. Tą ir padarysiu šičia. Bet tai reiškia kad:

1. Čia nebus vazdingų metaforų, dvasinių gelmių ir kitų panašių Breadberiškų reikalų (iš anksto perspėju Omnia dėl to neburbėti)

2. Čia bus:
a) Daug mokslinių terminų, kurie, nors ir nėra iš piršto laužti, bus pakankamai sudėtingi vien tik poetiškos sielos žmonėms. Su tais, kuriems jie nebaisūs bet kels abejonių, mielai padiskutuosiu dėl visų smulkiausių detalių. Netgi Pozitronų Inžektorius (Pozitron Injector) nėra terminas sugalvotas iš mandrumo, todėl St Sebastianui iš karto nelinkiu kabinėtis, jis gaus atsakymus:)
b) Daug sauso teksto. Tiems, kas nuo jo springsta, skaityti nerekomenduoju.
c) Kiekviena dalis bus iš 3-4 A4 formato puslapių. Internete sunku sukoncentruoti dėmesį ilgesniam tekstui.
d) Kūrinyje bus realybėje egzistuojančių ir fiktyvių bendrovių pavadinimai. Pavyzdžiui, Virgin Galactic, realiai egzituojanti bendrovė, yra baigusi kosmodromo statybas JAV ir planuoja komercinius skrydžius, tiesa, ne itin aukštai.

____________________________________________________


„Virgin Explorer“ modelį Kurtas pirmą kartą pamatė trys savaitės iki mirties. Paskutinę savo vasarą gulėjo Tromsės universitetinėje ligoninėje neišnirdamas iš slopinančio rūko, sukelto nuskausminančių injekcijų. Baltosios Norvegijos naktys, prisodrintos jūros kvėpavimo, liko anapus palatos sienų. Sąmonė sugrįždavo staiga, kartu su nepakeliamu skausmu ir šaltu prakaitu. Kelių sekundžių blaivaus proto, kol automatika perskaičiuodavo optimalų vaistų mišinį, užtekdavo tik žvilgtelėti į lango kvadratą priešais lovą ir vėl nugrimzti atgalios į beviltišką ir beprasmišką nebūtį. Medikų prognozėse figūravo devyniasdešimties procentų tikimybė, kad yrantys Kurto organai nustos funkcionuoti po trijų savaičių. Devynių procentų, kad ištvers iki trijų mėnesių ir vos kelios šimtosios, kad drastiškas morališkai atgyvenusios terapijos kursas leis jam visiškai pasveikti. Sveikatos draudimo lėšų neužteko ne tik efektyviam gydymui, bet ir bent kiek padoresniam atsisveikinimui su gyvenimu. Tomis trumpomis sąmoningomis akimirkomis Kurtas pradėjo laukti mirties kaip išsigelbėjimo.

Todėl vieną šiltą birželio pabaigos vakarą, pabudęs iš injekcijų kvaitulio, Kurtas nustebo, kad neskauda. Kurį laiką gulėjo užsimerkęs, netikėdamas ir laukdamas, bet skausmas negrįžo.

- Kaip jaučiatės?

Šalia lovos sėdėjo gydytojas Mosvoldas, laikydamas rankoje holo projektorių, panašų tiek dydžiu, tiek forma, į paprastą pieštuką. Jis žiūrėjo į trimatę Kurto organizmo projekciją virš paciento lovos, prikaišiotą  formuliarų ir grafikų. Kurtas be ypatingo susidomėjimo kelias akimirkas stebėjo, kaip jo gyslomis pulsuoja kraujas, tarsi kirminų gniutulas virpa smegenys ir trūkčioja ištuštėjusios žarnos. Visą tai buvo matęs ne kartą ir, galiausiai, neapsikentęs išmetė savąjį Apple iHolo, kai gydytojai perkėlė jį į intensyvios terapijos skyrių. Nebegalėjo žiūrėti  į nesustabdomai degraduojantį kūną, o visa kita informacija ir gyvenimas anapus ligoninės sienų Kurto nebedomino.
Vis tik greitai perbėgo akimis per formuliarų eilutes ir atsakė:

- Toksinų lygis sumažėjo. Ar aš laimėjau loterijoje pagrindinį prizą?
- ND invazija, Kurtai, - atsakė Mosvoldas, - kurį laiką jausitės geriau. Bet nenoriu suteikti jums vilčių. Jums reikia ne toksinų valymo, o organų replikacijos. Jūsų gera savijauta laikina.
- Kiek?
- Valanda, daugiausia pusantros. Jums suleistas nano botų štamas ilgiau toksinų nepajėgs skaidyti.
- Nesuprantu, - sumurmėjo Kurtas.

Mosvoldas spragtelėjo holo projektoriaus jungiklį ir atsistojo. Patapšnojo Kurtui per petį ir eidamas iš palatos atsakė:

- Pas jus netrukus ateis lankytojas. Jis užmokėjo už šią dovaną, tikriausiai pats ir papasakos kodėl ir už ką. Iki pasimatymo.
- Iki, daktare, - atsisveikino Kurtas.

Nepraėjus nei minutei pro duris įžengė žilstelėjęs, aukštas vyras. Po ligoninės chalatu vilkėjo oficialų kostiumą, nuo jo dvelkė subtilus brangaus tualetinio vandens kvapas, toks nebūdingas ligoninės strilumui.  Sustojo gale lovos ir draugiškai nusišypsojęs pasisveikino angliškai:
- Sveiki, Kurtai, labai džiaugiuosi matydamas jus. Esu Etonas Aizenbaueris iš Virgin Galactic. Kaip jaučiatės?
- Gerai, - atsakė Kurtas, - kiek žinau, jūsų dėka. Ačiū.

Etonas skėstelėjo rankomis:
- Tai smulkmena palyginus su tuo, ką mes galėtumėm jums pasiūlyti, Kurtai.
- Nesuprantu jūsų motyvų, - atsakė Kurtas, - niekada neturėjau jokių reikalų su Virgin Galactic.
- Ar galiu prisėsti šalia? – mandagiai paklausė Aizenbaueris, - noriu jums papasakoti ir atsakyti į klausimus, kurie iškils.  Nes trumpo atsakymo į „kodėl“ ir „už ką“ neturiu.
- Prašau, - gūžtelėjo Kurtas.
- Ačiū, - nusišypsojo Aizenbaueris ir atsisėdo ant kėdės, nuo kurios prieš kelias minutes pakilo daktaras Mosvoldas.

Jis išsitraukė iš švarko kišenės iHolo projektoriaus pieštuką ir virš Kurto lovos švystelėjo žalias amalas. Aizenbaueris keliais judesiais sufokusavo vaizdą. Virgin Galactic logotipas, melsva akies rainelė su juodu vyzdžiu ir bendrovės pavadinimu centre, apsupta keliomis orbitomis skriejančių kosminių laivų replikomis.

- Tikiuosi, jūs esate girdėjęs apie mūsų bendrovę?
- Be abejo, - atsakė Kurtas.

Vaikystėje skaitė Bransono biografiją. Virgin Galactic įsigijo Lockheed Martin jam dar negimus, bet šio garsaus sandorio istorija, įvykusi dvidešimt pirmojo amžiaus pirmoje pusėje, jį paskatino domėtis tiek finansais, tiek aviacija. Finansai nugalėjo renkantis profesiją, bet su vaikystės išgyvenimų romantika susijusi meilė aviacijai neišnyko.

- Aš to ir tikėjausi, Kurtai, - linktelėjo Aizenbaueris, - norėčiau papasakoti tai, ko nesužinosite viešoje erdvėje. Tai man padės geriau paaiškinti mano vizito priežastis. Bet pradžioje šiek tiek istorijos įžangai.

Aizenbaueris mostelėjo pirštu, vienas miniatiūrinis kosminis laivas išslydo iš orbitos, greitai artėdamas  augo tol, kol nustelbė Virgin Galactic logotipą ir efektingai tvykstelėjęs subyrėjo. Nuolaužos akimirksniu sulipo į du trimačius grafikus su datomis ir antraštėmis. Aizenbaueris greitai prabilo, kartas nuo karto padidindamas atskiras grafikų dalis, iliustruotas trumpomis santraukomis, nuotraukomis ir filmuota medžiaga.

- Kaip jūs, be abejo, žinote, prieš dešimt metų Kinijos liaudies respublikos finansuojama Dragon Flights bendrovė išsiuntė pirmąją pilotuojamą žmonijos istorijoje ekspediciją į Marsą. Laivas „Sianči“, branduolinis impulsinis variklis, šešių astronautų įgula, visi kinai. Oficialiai ekspedicija baigėsi sėkmingai, Marse išsilaipinta, palikta autonominė bazinė stotis, kuri turėjo paruošti placdarmą mokslinės tyrimų stoties įrengimui.  Kinai planavo po trejų metų apgyvendinti Marse trisdešimties mokslininkų įgulą, kuri rotacijos principu veiktų dvidešimt metų, kol 2115 metais planuota įrengti pilnai funkcionuojančią koloniją penkiems tūkstančiams savanorių. Moksliniai tyrimai nebuvo prioritetas, pagrindinis tikslas ekonominis - monazito mineralų telkinio „Aleksandrija“ eksploatacija. Nepilotuojamų zondų duomenimis, lantanidų grupės elementų koncentracija Aleksandrijos telkinyje mažiausiai dvidešimt procentų viršijo visos Žemės išteklius. Neoficialiais duomenimis, „Sianči“ ekspedicijos atlikta žvalgyba išteklių vertę padvigubino. Nereikia ir sakyti, kad JAV, Rusijos-Eurazijos sąjungos ir Europos Konfederacijos motyvacija eliminuoti Kinų persvarą pilotuojamų skrydžių srityje išaugo keleriopai. Tačiau Kinai buvo pabėgę per toli. Mūsų skaičiavimais, tuo metu, kai Virgin Galactic laimėjo Europos Konfederacijos vyriausybės koncesiją paruošti konkurencingą tolimųjų skrydžių prototipą, geriausiu atveju galėjom pasiųsti pilotuojamą ekspediciją 2095 metais. Tuo metu kinai jau būtų pradėję kolonijos gyvenvietės statybos darbus. JAV situacija buvo kiek geresnė, Rusijos- Eurazijos sąjunga projekto atsisakė ir derėjosi dėl bendradarbiavimo su Kinija. Bet Kinai pristabdė projektą ir nenorom suteikė galimybę mums juos pasivyti. Priežastis - visi šeši astronautai mirė grįžę į Žemę. Pamenate?

- Atsimenu, radiacija, – Kurtas klausėsi susidomėjęs, nors viskas, ką papasakojo Aizenbaueris, buvo žinoma viešai.

- Taip, - linktelėjo Aizenbaueris, - Pilotuojami skrydžiai tarp Žemės ir Mėnulio ne tas pats, kas išvykos už saugaus magnetino Žemės lauko ribų ilgesniam laikui. Grėsmės žinomos, Kinai ėmėsi visų tuo metu įmanomų apsaugos priemonių, bet jų vis tik neužteko. Pagrindinės problemos dvi: saulės radiacija ir impulsinio variklio skleidžiama gama spinduliuotė. Nepaisant ekspedicijos greičio ir apsaugos priemonių, suminis įgulos apšvitinimas buvo trys syvertai kiekvienam įgulos nariui. Saulės aktyvumas ekspedicijos metu padidėjo labiau nei prognozuota, radiacijos skydas tarp traukos veidrodžio ir buitinių patalpų veikė nepatikimai dėl pažeidimų ir prasiskverbusios radiacijos pakako, kad kartu su kosmine spinduliuote astronautai gautų fatališka dozę. Po ekspedicijos skaičiuota, kad didinant saugumą, gyvybės palaikymo sistemų, antiradiacinio skydo ir šarvų masė ekonomiškai neefektyvi norint išsaugoti žmones ilgesnį laiką. Ir tai anapus Žemės orbitos. Skrydžiams į Veneros ir Merkurijaus pusę sveikatai nepavojingas laikas gerokai trumpesnis. Kinai įstrigo, mes irgi. Tačiau šiandien mes turim sprendimą ir, kiek žinom, Kinai dar ne. Tai, ką papasakosiu dabar, yra konfidencialu ir mano pasiūlymas susijęs su šia konfidencialia informacija, Kurtai. Jeigu jūs nesutiksite, aš išeisiu. Mes niekuo nerizikuojame. Kad ir kaip žiauriai skamba, žinome jūsų diagnozę ir medikų prognozę, - Aizenbaueris, liūdnai palingavo galva.

- Gerai, - sutiko Kurtas, - papasakokit.

Aizenbaueris mostelėjo pirštu. Diagramos išnyko, vietoj jų Kurtas išvydo aplink savo ašį besisukantį laivą, kurio fiuzeliažas  jam priminė sudėtingą gėlę. Milžiniškas pagrindinės traukos veidrodžio kupolas sujungtas šešiais atraminiais strypais su pozitronų inžektoriumi, stūksojo tarsi peržydėjusios puskilometrio skersmens pienės vainikas. Inžektorius, apsuptas masyviais bakais su plutonio kuro paletėmis, sudarė žiedo pagrindą, o manevrinių traukos veidrodžių sistema, išsidėsčiusi kiek žemiau, buvo panaši į keturis pridėtinius žiedelius, vienodais kampais išdygusius tiesiog iš gėlės stiebo. Pačioje puskilometrio ilgio gėlės stiebo apačioje, pasislėpęs už masyvios antiradiacinio skydo lėkštės, pūpsojo didelis netaisyklingos formos gumbas. Angarų, saulės energijos elementų blokų  ir antenų raizgalynė, aplipdžiusi įgulos kapsulę, atrodė neskoningai chaotiška lyginant su preciziškai grakščia traukos sistemų simetrija. „Virgin Explorer“, antraštė skelbė laivo pavadinimą.

- Aš esu jį matęs, - atsakė Kurtas, - pradėtas statyti prieš metus, visa žiniasklaida apie jį trimitavo. Kinai vertino skeptiškai dėl priežasčių, kurias išvardinote. Planuojate jį paleisti, nors ekonomiškai neefektyvu?
- Jūs teisus. Mėnulio orbitoje iš tiesų šiuo metu sukasi „Virgin Explorer“ ir jis paruoštas ekspedicijai. Tačiau yra viena esminė detalė, kuri bus pakeista paskutinę akimirką ir apie kurią žino vos kelios dešimtys žmonių. Štai taip atrodys „Virgin Explorer“ starto metu, - Aizenbaueris sumažino laivo kopiją ir greta atsirado jo dvynys.
Kurtas kelias sekundes žiūrėjo į abu laivus ir sumurmėjo:
- Nėra įgulos kapsulės. Nesuprantu, ką norite man tuo pasakyti.
- Taisingai, - rimtai patvirtino Aizenbaueris, - nėra įgulos kapsulės su antiradiaciniu skydu ir šarvais. Sutaupyta keturiasdešimt procentų laivo masės, ne mažiau.
- Vadinasi, nebus ir įgulos? Jūs tai norite pasakyti?
- Ne, Kurtai, įgula bus. Žiūrėkite.

Aizenbaueris ištrynė laivą su įgulos kapsule. Tada greitai padidino apatinę kito laivo dalį tol, kol pačioje stiebo apačioje Kurtas pamatė nedidelį burbulą. Diagrama skelbė, kad jis mato penkių metrų skersmens sferą iš paprasčiausio titano lydinio. Nustebęs atsakė:

- Juokaujate. Netgi pusantro šimto metų senumo Sojuz kapsulės buvo didesnės.
2011-11-10 19:26
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 12 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-04-02 03:33
Passchendaele
5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-11-12 11:42
Perskaitęs tik perspėjimą, norėčiau pastebėti, jog Tru, greičiausiai, pats būdamas gan raštingas ir savikritiškas, traukia per dantį pilietį Omnia, stokojantį šių įstabių savybių labiau vieną už kitą  ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-11-11 17:52
pilkė_
ai, dar pamiršau, bredberiška irgi mažąja.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-11-11 17:11
Sportbatis
As rimtai, jomajo.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-11-11 13:07
Flax
Oh, c'mon. Nesureikšminkit anotacijos. Ne viskas taip jau blogai. Flax norėjo mažumėle pasismaginti ir pabūti asshole originalumo ir autentiškumo kulto atžvilgiu :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-11-11 11:37
Sportbatis
Cool. As irgi visada norejau parasyt kosmine muilo opera :)
Bet pirma reik pabaigti kas pradeta.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-11-11 09:28
Aurimaz
Gal tave užsieniečių literatūra paveikė? :) Amerikonai, kiek žinau, mėgsta savo knygų įžangose "perspėti skaitytoją", "atsiprašyti skaitytojo už tą, aną" ir šiaip - tiek užknisa su savo įžanga, kad retsykiais susimąstai - galėtų tiesiog kam nors padėkoti ir pradėti pasakoti...

Beje, su savo pasakojimo stiliumi ir patirtimi, tau 3-4 puslapiai yra mažoka. Dėk bent 5-6.

Įžanga patiko. Tikrai gerai padirbėjai. Ne Bredberiška, labiau kinematografiška. Bet, jeigu jau žadi nestebinti nei idėjomis nei siužetu... galėjai šito ir nesakyt. Numetei sau antibombą.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-11-10 20:37
Žilis van Gogas
pradža lig ir - asmeniška surišta su omnia ir kitais rašyko šūlais, o kam tai įdomu? jums?(tai pirmojoj daly).
anrtoji įsisiūbuoja, patraukia, aslūgsta, tampa žiniomis, fanantastikos skyriui
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-11-10 20:05
Flax
Tiesa, pamiršau dar perspėti, kad nei šitoje, nei kitose "Sinergijos" dalyse nesieksiu trūks plyš nustebinti originaliomis idėjomis ir netikėtais siužeto posūkiais.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą