Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 1 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Šnabždesys

Šnabždesys Prisipažinsiu, nesu labai uoli ir pamišus skaitytoja, o tuo labiau rašytoja. Čia tiesiog keletas minčių apie knygą.

Romanas, parašytas studento filosofo, gvildena amžinus gyvenimo klausimus: ar yra likimas? Kas yra mirtis? Meilė? Gyvenimo prasmė? Turbūt kiekvienas apie tai mąstome... Autorius remiasi ne tik savo patirtim, bet ir garsių filosofų mintim. Skaitant reikia bent kiek išmanyti, kas yra Nyčė ar Šopenhaueris. Iš vienos pusės tai trūkumas, bet iš kitos puses įterptos citatos labai pagyvina tekstą. Kai kur persūdoma su pavyzdžiais iš tikro gyvenimo. Debiutantams galima daug atleisti.

O vis dėlto visas veiksmas sukasi apie vieną žmogų, kuris praranda ir vėl atranda, mąsto, sprendžia ir myli. Kaip sakė pats autorius, kiekvienas romane atras dalelę savęs. Aš atradau atkakliai siekiantį tikslo karjeristą, bet kartu jautrios sielos mąstytoją... Atradau norą pirmauti ir būti geriausiu... Bet skaudžiausia tai, kad pasiekęs tą tikslą žmogus nusivilia ir supranta, kad ne to jam reikėjo...

Siužetas labai dinamiškas, greitai kinta. Neapsistojama ties viena mintim. Viskas vyksta pagal šiuolaikinį gyvenimo tempą. Romanas pradedamas mirtimi. Ar gali kas prasidėti nuo mirties? Pasirodo, kad gali. Nuo jos prasideda pagrindinio veikėjo apmąstymai ir gyvenimo pokyčiai, ir likimo posūkiai. Galbūt paprastas filosofijos dėstytojas ir toliau būtų vaikščiojęs į darbą, grįžęs kas vakarą namo pas žmoną…

Iš tiesų, tai nėra „popsiškas“, visiems įtinkantis skaitalas. Tai knyga žmogui, kuris nori kažką pasilikti sieloje, ne tik banalią istorija, kuri užsimiršta tą pačią dieną... Tai viena iš knygų, kurios suvirpino mano mintis, privertė pagalvoti, ar aš teisingai gyvenu, ar aš teisingai vertinu kasdienius dalykus. O kas būtų, jei vieną dieną visko netekčiau?

Ir pabaigai — trumpa citata: „Tik mirties akivaizdoje atsiskleidžia tikroji žmogaus esybė. Mirtis nuplėšia visas kaukes, palikdama žmogų kūdikio veidu. Gyvenimo prasmės reikia ieškoti ne gyvenime, o mirtyje“.

Vis tiek svarbiausios mintys pasakomos ne žodžiais, o širdimi.
2005-11-22
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Tyto alba
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2005
Puslapių: 198
Kodas: ISBN 9986-16-445-1
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 13 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2011-02-07 12:53
Kiekvienas žinome kaip katras gyvename-tai kiekvieno gyvenimo būdas. žmogus kuris filosofuoja,skaito idėjines knygas-niekada negyvens popsiškai.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-12-01 09:29
antanelis
kaip tu gali spręsti ar knyga popsiška ar ne, jei pati nežinai ar nemąstai ir negyveni popsiškai?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2005-11-30 02:21
paNeDeiKa
labai kažkaip džiugu, kad ji tave šitaip paveikė. .. kartais nereikai artimojo mirties, kad susimąstytum apie sąlyginį žmogaus neišbaigtumą. .. va - užtenka  knygos. ..
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-11-23 16:41
ežiukai
aciu uz kritika;). taip, sutinku, kad kai kur mano formuluotes nera tikslios. o galejau parasyti, kad pradedama mirties motyvu. bet ka jau padarysi, kad po laiko ta mintis atejo...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2005-11-23 15:06
Arvena
Klaidų galėtų ir nebūti. Romanas nėra taip tisiogiai pradedamas mirtimi. Reikėtų rasti tinkamesnę formuluotę tam įvardyti. Beje, mirtimi kai kas gali prasidėti. Pvz. E.Colfer knygoje "Norų sąrašas"pagrindinė veikėja miršta
pačiame primame skyriuj, jei dabar gerai prisimenu. Kita panaši knyga - "Penki žmonės, laukiantys tavęs rojuje" - nors pati ir neskaičiau, bet iš kitų girdėjau, kad ten veiksmas vyksta po mirties.
Taip, svarbiausios mintys pasakomos ne žodžiais, o širdimi, tačiau kaip tokias, širdimi išsakytas mintis, be žodžių perteikti skaitytojams? Žodžiai turi didelę galią, todėl nereikia jų nuvertinti.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą