Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 21 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Ramona ir Bizė

Ramona ir Bizė Ar tai įmanoma? Ar tikrai gali egzistuoti Ramonos knyga, kurios skaitytojai labiau simpatizuotų Bizei negu Ramonai, vaikiškoje literatūroje labiausiai žinomai mažajai sesutei?

Jei tokia knyga įmanoma, tai būtent taip ir yra „Ramonos ir Bizės“ puslapiuose. Beverli Klieri pasakoja trumpas, iš dalies tarpusavy susijusias istorijas apie Ramonos išdaigas ir kaip jos paveikia Bizę, kuri stengiasi gyventi savo gyvenimą. Šioje knygoje Ramona yra labiau pasiutusi ir sunkiau kontroliuojama nei bet kurioje kitoje knygoje apie ją, kurią man teko skaityti. Čia ji taip pat ir jaunesnė – dar nepradėjusi lankyti darželio. Ramonos pagrindiniai asmeniniai rūpesčiai yra ne susidraugauti su kitais vaikais, o užtikrinti, jog visose situacijose ji gautų, ko nori. Tuo tarpu mergaitę supantys suaugusieji (taip pat ir Bizė) yra pasiruošę jai skirti tiek dėmesio, kiek tik ji pageidauja.

Apskritai „Ramona ir Bizė“ yra tipiška knyga, panaši į kitas, Beverlės Klieri parašytas penktajame dešimtmetyje. Bizės charakteris gan gerai suformuotas, tačiau prireiktų dar vienos ar dviejų knygų, kad geriau pažintume Ramoną – mergaitę, kurią visi myli ir kurios išdykėliškumas niekada neišblės, net kai ji išaugs į žaismingą, rūpestingą mergaitę, kurią visi džiaugtųsi turėdami savo draugų tarpe.

Viena esminių knygos minčių išsakoma paskutiniame skyriuje („Bizės gimtadienis“), kai Bizė galiausiai prisipažįsta mamai ir tetai Beatričei, kad ji ne visada myli Ramoną, pastarajai krečiant išdaigas, kurios paliečia ir Bizę. Teta Beatričė ir Bizės mama užtikrina ją, jog ji neprivalo visuomet būti palanki Ramonai, jog gyvenimas vienuose namuose su išdykusia mažąja sesute gadina nervus ir kad viskas gerai, net jei jauti pyktį. Bizei supratus, jog jos jaučiamas priešiškumas Ramonai nereiškia, kad ji yra blogas žmogus, širdyje ji pajunta palengvėjimą ir tai netgi padeda jai toleruoti Ramoną ne paties geriausio elgesio akimirkomis.

Mano mėgstamiausios istorijos apie Ramoną yra daugiau iš septintojo ir aštuntojo dešimtmečių, tačiau tai gera įžanginė knyga apie mergaitę, kuri ir toliau gyvena kelių skaitytojų kartų širdyse ir atmintyje, kaip tikriausiai bus dar daugelį metų ateityje. Ramonos šėlionės yra tokios pat naujoviškos, kokios jos buvo ir 1955 metais, o Bizė su Ramona ir tolimoje ateityje suteiks juoko bei vidinių apmąstymų akimirkų mėgstantiems skaityti vaikams.
Vaida Kavaliukaitė
2011-02-05
 
Kita informacija
Tema: Vaikams
Leidykla: Obuolys
Leidimo vieta: Kaunas
Leidimo metai: 2010
Vertėjas (-a): Nomeda Berkuvienė
Puslapių: 176
Kodas: ISBN 978-6094-03-182-3
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą