Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 3 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Pirminių skaičių vienatvė

Pirminių skaičių vienatvė Romanas „Pirminių skaičių vienatvė“ yra unikalus savo moksliniu „fonu“. Dvidešimt septynerių metų knygos autorius Paolo Giordano kaip tik baiginėja fizikos doktorantūros studijas Turine, taip pat yra laimėjęs patį prestižiškiausią šalies literatūrinį apdovanojimą. Jo knyga parduota daugiau nei vieno milijono tiražu, o jis pats atpažįstamas dar ir kaip vieno Italijos laikraščio reporteris.

Romane pasakojama istorija apie du vienišus jaunuolius. Autorius juos prilygina „ypatingiems“ skaičiams, pvz. 11, 13, 17, 41 ir 43. Kodėl? Todėl, kad šie skaičiai gali daugintis tik iš vieno arba iš savęs. Tai istorija apie Aličę ir Matija, dvi žavingas būtybes, kurie ims ir susidraugaus. 

Aličė – protinga, inteligentiška ir atletiška – kartą slidinėjant vos neprarado kojos. Įtikinta savo tėvo, ji norėjo pasiekti aukščiausio kalno viršūnę. Jai pavyko, tačiau besileisdama ji patyrė rimtų fizinių (ir psichologinių) traumų. Matija yra genijus, kuriam proto pavydi visi jo klasiokai. Jis turi puskvailę seserį, kurios gėdijasi. Vieno vakarėlio metu Matija palieka ją sėdėti ant suoliuko, prižadėdamas, kad netrukus grįš. Mergaitė dingsta, tikriausiai nuskęsta artimiausiame ežere. Racionalusis Matija negali pasigirti puikiais socialiniais įgūdžiais. Jam teks atsakyti už šį neracionalų poelgį. 

Porelė dalijasi skausmu ir kančia, jausmais ir džiaugsmu – jų skirtumai pribloškia draugus ir šeimos narius, tačiau tie skirtingumai yra tokie žavūs. Veikėjai tampa pilnamečiais ir nuo to problemų tik padaugėja. Jų kalba tampa sudėtingesnė, abstraktesnė, bet tuo pačiu ir prasmingesnė bei gilesnė. 

Aličė – fotografė – suserga anoreksija ir dėl sužaloto kūno negali susilaukti vaikų. Tuo tarpu Matija gyvena savo nepajudinamos matematinės logikos pasaulyje. Vis dar jausdamas kaltę dėl sesers dingimo, jis žaloja save, todėl jam sunkiai sekasi susibendrauti su kokia nors mergina.  Skaitytojai turi galimybę susipažinti su šių veikėjų mintimis ir suprasti jų motyvus. Daug dalykų analizuojama žvelgiant pro žmogaus prigimties prizmę – pilnos silpnybių, aistros ir bejėgiškumo. Knygos autorius Paolo Giordano, pats be galo panašus į Matiją, nori perteikti vieną mintį. Intelektas gali padaryti jus išskirtiniais ir vienišais – ar jūs pasiruošę su tuo susidoroti? 

Tai tikrai neblogas romanas, ypač turint omenyje tai, jog tai pirmoji šio rašytojo knyga. Ji lengvai skaitoma, čia rasite įdomių metaforų, jos veikėjai taip pat nupiešti įtikinamai. Rekomenduočiau ją perskaityti daugeliui žmonių, ypač tiems, kuriems atsibodo lengvi romantiniai skaitalai. Skiriu keturis iš penkių balų.
Jolita Stasiulevičiūtė
2011-10-29
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Pavadinimas
originalo kalba:
La solitudine dei numeri primi
Tema: Romanai
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2011
Vertėjas (-a): Pranas Bieliauskas
Puslapių: 264
Kodas: ISBN 9786090101377
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2011-11-06 04:45
medinegeele
"Autorius juos prilygina „ypatingiems“ skaičiams, pvz. 11, 13, 17, 41 ir 43. Kodėl? Todėl, kad šie skaičiai gali daugintis tik iš vieno arba iš savęs." 

Atsiprašau už nemandagų įsiterpimą ir komentarą "ne į temą", bet tiesa ta, jog pirminiai skaičiai DALIJASI tik iš vieneto arba patys iš savęs. Dauginti galime viską iš visko (kone tiesiogine prasme) - matematika šioje srityje prietarų neturi.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-11-02 14:39
Tiffany neskaitant šuns
Sudomino knyga, nes recenzija sudomino irgi. Oi, tačiau čia juk ne recenzija, o anotacija, šioks toks turinio aprašymas. Na, vis tiek gerai.
Beje, žodis "baiginėja" neteisingas, turėtų būti "baigia" arba "yra paskutiniame kurse", ar kaip nors panašiai. O tai atrodo, kad autorius vis baiginėja tas studijas ir niekaip nepabaigia. Hmmm... na, čia man taip atrodo.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą