Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 13 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Odė rutinai

Odė rutinai Evaldas Jansas – garbus keturiasdešimtmetis. Evaldas Jansas – neprognozuojamo charakterio skandalistas. Evaldas Jansas – šiuolaikinio meno kūrėjas. Ir, nenustebkite, o jaunieji literatūros mylėtojai, Evaldas Jansas – rašytojas. Jo knyga „Odė rutinai“ pasirodė įpusėjus dutūkstantiesiems. Pasirodė ne kaip atskiras kultūrinis objektas, o kaip didesnio projekto dalis – jo personalinės parodos paįvairinimas Šiuolaikinio meno centre. Ten  įsigijau knygą, nors ji labiau priminė aptriušusią kokio pietryčių Lietuvos rajono telefonų knygiūkštę. Teneapgauna jūsų puslapių skaičius: knygos formatas yra ¼A4. Tad ji visai gražiai kiūtojo užpakalinėje mano džinsų kišenėje, kol aš nuoširdžiai grožėjausi E. Janso šedevru - „rozačka“ iš apdaužytų butelių.

Internete, deja, nenurodant citatos autoriaus, teigiama: „Odė rutinai – kasdienybės tėkmę fiksuojantis naratyvas, kuriame spontaniškai (su keiksmažodžiais, šnekamosios kalbos leksika bei intonacijomis) užrašyta poros metų autoriaus gyvenimo atkarpa. Pabrėžtinai asocialus knygos personažų gyvenimo būdas yra jų maištas prieš individualybę niveliuojančius buržuazinius standartus, mieščionišką rutiną: tačiau ilgainiui pats maištas tampa rutina“.  Kalbant paprastai, knygoje negvildenamos aukštos materijos, nors  bandoma išlaužti tam tikrą filosofiją. Pats E.Jansas interviu ėmėjui J. Valatkevičiui yra pasakęs štai ką: „Kūryboje vadovaujuosi pozicija, kurią pavadinčiau egzistenciniu romantizmu. Tai tokia estetinė nuostata, kur vidiniai išgyvenimai, jausmai yra reakcija į socialines problemas, moralinį būvį, kultūros procesus, archetipus ir simbolius...“ Atsivertęs „Odę rutinai“ jau pačioje pradžioje randu šio gražaus manifesto patvirtinimą: „Begeriant iš tų nužiūrėtų butelių, kažkas ima raižyti, spausti, pradedi springti, užsikosėjus – lyg šūdas iš šiknos (sielos) – rašymas. Rašyti, kad neišprotėtum, be ką, kas ant seilės... (p.6).

Reikia būti truputį Jansu, kad visą tą egzistencinį romantizmą arba (mano nuomone) romantinį egzistencializmą surastum nesibaigiančių lėbavimų, narkašinimosi, greito sekso ir lėtų muštynių aprašymuose. Be to, reikia būti ir truputį išsilavinusiam, kad suvoktum, jog autoriui gan taikliai pavyko atskleisti moralinį egzistencializmo reliatyvumą. Aprašomo herojaus santykis su tikrove yra iracionalus. Jį galima tik išgyventi, o tai kiekvienas daro savaip. Abejingame, svetimame, net beprasmiame pasaulyje išryškėja žmogaus būties laikinumas. Žinojimas, kad tokios situacijos niekas nepakeis, sukelia norą priešintis ir išlikti savimi net absurdo akivaizdoje, nepasiduoti nuasmeninmui ir susvetimėjusiai aplinkai. Iš čia – ir moralinių nuostatų nebuvimas: herojus tampa tokiu, kokį save sukuria: „Pabaigiu jai ant šlaunies. Keliamės tuoj pat – nepatogu su batais susiraičius lovoj. Man jau norisi parūkyt ir įkalt, o ji turi darbo. Išplasnojam degančiais skruostais, šaltais žvilgsniais...“ (p.62).   

„Odė rutinai“ – gan įdomus tų pačių situacijų variacijų kratinys. Aprašoma publika – tikrai ne visuomenės elitas. Dėl to ši knyga iki šiol yra gerbtina, nes nedaug būta Lietuvoje literatūrinių bandymų siekiant aprašyti tamsiąją visuomenės pusę. Žinoma, nerasime čia bukovskiško alkoholinio romantizmo. Egzitencializmas kaip modernizmo dalis tebegyvena tarp mūsų, nors juntami vis aktyvesni postodernizmo bandymai užimti dominuojančias pozicijas. Gal ir pats Jansas save šiandien mieliau pozicionuotų kaip postmoderno menininką? Sunku patikėti, ypač skaitant paskutines knygos eilutes: „Nakties tyloj sprogsta topoliai – krentančių luobelių spragsėjimas...garsai nutolsta, dingsta vaizdas.“ (p. 111). Ar neprimena „Anykščių šilelio“, kai A. Baranauskas aprašo tyloje besiskleidžiantį pumpurą?

Jau paminėtam J.Valatkevičiui buvo pasakyta ir dar kai kas. E. Jansas apibūdino savo knygą kaip mėginimą demitologizuoti egzistencialistinį herojų. Bletj, negaliu su juo nesutikti. Imkit, jaunime, šią knygą ir skaitykit – kaip šiuolaikinių keturiasdešimtmečių testamentą – mes buvom „posovietiniai lūzeriai“ be jokios boheminės romantikos, dabar jūsų eilė diktuoti literatūros madas.
2009-02-28
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Smulkioji proza
Leidykla: Šiuolaikinio meno centras
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2000
Puslapių: 112
Kodas: ISBN 9986-957-10-9
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 8 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-25 16:41
Ferrfrost
Gera recenzija sudomino isigyti ir knyga.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-22 14:15
liūdnas pavasaris
sutinku su Ievų Pūga dėl laiko gailėjimo. Pačioj recenzijoj turbūt tiek rašytinių klaidų (tiksliau pamestų raidžių), kiek toj žodžio "šūdas" pasirodymų.

O Raudų Vigvamui klausimėlis - ar nebūsim "vakarietiški lūzeriai", jei bandysim tiesiog plagijuoti tą boheminę romantiką, galų gale, pačią bohemą? tiesiog įteisinsim dar vieną stereotipą ir tiek. siauraprotiška.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-21 21:58
Ievų Pūga
o recenzija gera
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-21 21:57
Ievų Pūga
būtų gaila laiko tokiems niekams skaityti
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-05 13:59
Sniego mėnuo
Man tai tokios pradžios, kur iškart pristatomas rašytojas atrodo šabloniškos, mokyklinės. Iškart sukelia tokį neigiamą atspalvį, o pradžia juk turi savaime užkabinti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-02 22:26
371110
pusė velnio, bet citavimo per daug, bet iki skraidyo dar toloka, patoso per daug, ir giriama per daug,

nieko gero tas jansas, labai jau beigbederiškus mažapimpaliavimus primena
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-02 16:50
Varnas
Tobula.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-02 12:45
Augimas
Gera recenzija, tik galima buvo be keiksmo apsieiti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-02-28 20:57
MacteAnimo
Įdomi recenzija, ypač įtrauktas interviu su knygos autoriumi.
Iš tikro paskaitai turtingu mintijimu sklidiną recenziją ir užmestas kabliukas paimti knygą į rankas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą