Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 3 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Mėnulio vaikai

Mėnulio vaikai Mėnulio vaikai – antroji J.Ivanauskaitės knyga. Knygoje pasakojama keista dviejų jaunų žmonių istorija. Šioje knygoje galima rasti visko: hipių, meilės, beprotybės, narkotikų, kasdienybės, stebuklų, nevilties...

Keista, tačiau perskaitęs šią knygą gali patikėti tuo, kuo vargiai patikėtum net ir pats pergyvenęs. Tiesiog tokie dalykai, kaip vien nuo merginos žvilgsnio visur staiga išdygstančios neužmirštuolės arba tavo kaktą liečianti Elvio Preslio šmėkla taip gerai „įsipaišo“ į kontekstą, jog tai nė kiek nestebina. Be to, tai suteikia turiniui žymiai daugiau prasmės. Skaitydamas knygą supranti: viskas priklauso ne vien nuo tavęs, yra kažkas, kas gali padaryti jog kiekvienoje sankryžoje susitiktum save patį, arba kad jau negyvi drugeliai pradėtų skraidyti...

Knygoje aprašomi įvykiai vyksta maždaug prieš 20 metų, kai dar nebuvo žlugusi SSRS ir Lietuva buvo jos sudėtyje. Knygoje išryškėja jaunimo tarpe tuo metu tvyrojęs kultūrinis badas. Kinas, teatras nerodo nieko naujo; knygų, muzikos apskritai maža... Tokio kultūrinio bado sąlygomis jauni žmonės griebiasi įvairiausių priemonių tam kad nepavirstų vaikščiojančiais zombiais. Jie pankuoja, buriasi į hipių komunas, klauso metalo, vartoja narkotikus, geria rašalą, rūko žolę, stato pogrindines roko operas ir t.t.

Be galo įdomu skaityti knygą, kurioje viskas žvelgiama iš dviejų perspektyvų, pirmojoje dalyje – kalbama merginos, vardu Anita, asmeniu. Ji visą laiką galvoja apie savo meilę Gediminui. Ta meilė - tai daugiau nei jausmas. Tai tiesiog jos manija. Ji ieško žmonių, kurie būtų pažinoję Gediminą, klausosi jų pasakojimų, ji tiesiog pamišusi dėl Gedimino. Ji pastoviai jam kartoja, kaip yra gerai, kad ji turi jį, nes ta meilė yra jai labai svarbi ir t.t. Deja, atrodo, kad Gediminas jau yra miręs. Atrodo. Beklausant jį pažinojusių žmonių pasakojimų, vis labiau neįtikinamesnė atrodo dingimo kalnuose versija. Darosi panašu, jog Gediminas ne mirė, o tik dingo. Dingo, nes pats to norėjo.

Antrojoje knygos dalyje kalbama Gedimino asmeniu. Jis pasakoja apie savo gyvenimą, kaip ir Anita jam, taip ir jis rašo Anitai laiškus ir t.t. Gediminas daug laiko praleidžia beprotnamyje, kur jis dirba. Bepročiai yra vienas įdomesnių šios knygos aspektų. Jie parodo tikrąsias vertybes, parodo, koks svarbus yra dvasinis penas (pavyzdžiui: mergina, gulinti beprotnamyje, neriasi iš kailio, kad galėtų pamatyti kelias nuotraukas ar paklausyti truputį muzikos, ko šiaip ji daryti negali...)

Apskritai, ši knyga yra be galo įdomi. Nežinau, kiek ji galėtų sudominti vyresnio amžiaus skaitytoją, tačiau jaunesniems žmonėms ji bus tikrai gardus kąsnelis. Jei dar neskaitėt – primygtinai siūlau perskaityti.
2005-05-26
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Tyto alba
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2004
Puslapių: 233
Kodas: ISBN 9986-16-342-0
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 13 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2007-11-11 23:05
Juste Vaitkute
pati skaiciau.. labai netiksli recenzija..
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-11-28 18:32
Novodvorskis
Štai išimtis: galiu ir balsuot, ir komentuot.
Kadangi vidurinę mokyklą baigiau prieš 20 metų, kategoriškai nesutinku su teiginiais, kad tuo metu tvyrojo kultūrinis badas (nebent sąvoką "kultūra" mes traktuojame ne taip pat). Neneigiu, kad recenzuojamas kūrinys turėjo įtakos lietuviškajai prozai, tuo jis ir vertingas.
Deja, tai kas atrodė naujai lietuviškojoje prozos padangėje, kurioje tuo metu karaliavo A. Bieliauskas, V. Petkevičius ir co., pasaulinėje literatūroje buvo seniai žinoma ir jau bebaigiama eksploatuoti. Reziume: paskaityti verta, tačiau tai jau vakarykštė diena, lygiai tokia pat, kaip minėtieji A. Bieliauskas, M. Sluckis, V. Petkevičius ir co. Tiesa, pastarieji dabar jau įdomesni, praktiškai avangardas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-08-24 15:08
Mėnulio vaikas
gaila, kad niekas iš rašančių komentarus balsuoti negali, o tie kas gali balsuoti gal paprasčiausiai neturi ką pasakyti, ar kaip? netvarka, netvarka...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-07-14 11:06
pasiu
stebukline knyga. recenzija puiki
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-05-26 20:26
Mėnulio vaikas
Ačiū.. :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-05-26 19:39
pienes asara
labai gera recenzija.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-05-26 14:53
šria
Puiku. Dėl jos ir egzistuoja viena miela būveinė irc ;}
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą