Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 5 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Guliverio kelionės

Guliverio kelionės Ką tik baigiau skaityti knygą “Guliverio kelionės“, kurią 1726-aisiais metais parašė Džonatanas Swiftas. Esu įsitikinusi, kad tikrai kiekvienas yra kažką apie ją girdėjęs ir net daugmaž žino visą jos turinį.

Visa tai, apie ką Sviftas užsimindavo savo pamfletuose, apibendrintą meninį įprasminimą įgavo jo didžiausiame satyriniame kūrinyje „Lemuelio Guliverio, iš pradžių chirurgo, o paskui kelių laivų kapitono kelionės į įvairias tolimas pasaulio šalis“. Knygos idėja siejama su Martyno Skriblerio klubu, kurį rašytojas įkūrė kartu su kitais rašytojais. Rašeivos Martyno Skriblerio paveikslu jie siekė išjuokti įvairias pedantiškumo ir pseudomoksliškumo formas, todėl sugalvojo leisti kolektyvinį veikalą „Martyno Skriblerio memuarai“. Kiekvienas klubo narys turėjo savo temą, o Sviftui buvo patikėta išjuokti populiarius kelionių į įvairias šalis aprašymus. Nors „Martyno Skriblerio memuarai“ ir įkvėpė Sviftą parašyti „Guliverio keliones“, tačiau tiesiogiai jie mažai tesisieja su Svifto satyriniu kūriniu, kuris peraugo literatūrinės parodijos rėmus ir tapo aštria satyra. Kaip ir kiti Svifto veikalai, „Guliverio kelionės“ buvo išleistos anonimiškai, kaip tikras Lemuelio Guliverio pasakojimas, todėl veikalas darė autentiškumo įspūdį. Čia pateikiama žinių apie Guliverio šeimą ir veiklą, galima sužinoti, kur jis apsigyveno, grįžęs iš paskutinės kelionės. Tiksliai nurodomos datos, remiamasi žemėlapiais, gausiai pateikiamos tikros geografinės detalės. Tuo „Guliverio kelionės“ labai panašios į tuomet populiarius tikrų kelionių aprašymus. Tačiau skaitytojai iškart suprato, kad tai nėra realių kelionių aprašymas, nes jame daug fantastikos.

Daktaras Lemuelis Guliveris turėjo keletą nuotykių tolimuose kraštuose. Vienoje šalyje jis buvo milžinas, apsuptas mažų žmogeliukų (liliputų). Kitoje jis pats pakliūna tarp gigantų. Trečioje savo kelionėje jis aplanko skrajojančią salą ir susipažįsta su nemirtingųjų karalyste, o paskutinėje kelionėje patenka į protingų arklių ir sužvėrėjusių žmonių šalį. Rašymo stilius yra labai aiškus ir paprastas. Ir tame yra tik viena mažytė problema — autorius, kaip ir visi kiti keliauninkai, per daug gilinasi į smulkmenas, kurias galima būtų ir praleisti. Beje, kiekvienas aprašymas yra toks teisingas, kad dabar supratau, kodėl kai kurie žmonės, norėdami patvirtinti fakto teisingumą, sako, kad „taip sakytų misteris Guliveris“.

Tiesą sakant, ši knyga niekuomet nebuvo viena iš mano mėgstamiausių. Matyt taip atsitiko todėl, kad daugumos juokelių aš tiesiog nesupratau. Tai prilygsta Telatabių žiūrėjimui su mano sesute. Ji supranta kiekvieną juokelį ir juokiasi kaskart jį išgirdusi, o aš juokiuosi tik tam, kad palaikyčiau kompaniją. Beje, tos knygos, kurią skaičiau, išnašose buvo daugelio dalykų paaiškinimai, tačiau, manau, tai nėra juokinga, kai kažkas turi tau paaiškinti juokelio prasmę.

„Guliverio kelionės“ yra knyga, kuri tikrai pelnytai sulaukė tiek daug dėmesio. Ne tik todėl, kad beveik kiekvienas yra matęs jos ekranizaciją ar tikrai nuostabų animacinį filmuką, bet ir todėl, kad Guliveris yra, matyt, vienintelis keliauninkas, kurį pažįsta visas pasaulis. Iš jo yra mokomasi, juo žavimasi. Neretam vaikystėje Guliveris tapo tikru idealu — norėjosi pakartoti visas jo keliones. (Beje, dabar galima atrasti ir kelionių agentūrų, turinčių pavadinimą „Guliverio kelionės“). 

Nors ši knyga labiau skirta jaunesnio amžiaus skaitytojams, ji puikiai tiks ir vyresniems — jiems pavyks sugrįžti į vaikystę ir puikiai praleisti laiką su knyga.
Gabrielė Jadzevič
2011-02-10
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Obuolys
Leidimo vieta: Kaunas
Leidimo metai: 2010
Vertėjas (-a): Juozas Balčikonis
Puslapių: 399
Kodas: ISBN 978-6094-03-159-5
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą