Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 6 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Grįžimo istorija

Grįžimo istorija Jeigu bent vieną akimirką esate patyrę, koks svetimas jums yra šis pasaulis, jei sunkiai susikalbate su aplinkiniais, kurie žvilgčioja į jus kaip į marsietį, jei kartkartėmis jūsų tėvai burbteli: „Ar tu mūsų vaikas, ar ne?“, – tai tikrai suprasite, ką jautė Vilija, dvylikametė mergaitė, po dvylikos metų dingimo staiga grįžusi namo.

Tai labai rimta knyga, parašyta nerimtu stiliumi. Kodėl rimta? Todėl, kad knygoje demaskuojami suaugusieji ir išteisinami vaikai. Autorius pasakoja apie mažo kaimelio blogybes, apie nepagrįstas suaugusiųjų baimes, nelogiškas jų sukurtas taisykles, kurias atitaisyti išdrįsta tik... dvylikametė Vilija. Kodėl nerimtu stiliumi? Todėl, kad ir pačioms rimčiausioms situacijoms apibūdinti autorius, kalbantis ramiu ir rimtu fiziko balsu, naudoja nonsensą, absurdą ir hiperbolę – trijulę, kuri gerokai apipešioja valstybės pareigūnės įvaizdį, o panikos jausmą išplečia iki pasaulinio masto katastrofos. Skaitydami smagiai pasijuoksite iš kitų, iš savęs ir susimąstysite, ar kartais pasaulinio masto katastrofa netampa kokia nors mūsų pačių silpnybe...

Būtinai reikėtų pridurti, kad „Grįžimo istorija“ parašyta be pataikavimo vaikams. Su pasitikėjimu skaitytoju, kuriam galbūt tik dvylika metų ir kuris ne visada elgiasi taip, kaip geriems vaikams dera. Autorius nebijo kalbėti apie negražius dalykus ir nevynioja jų į gražius popierėlius. Pagarba vaikui jaučiama kiekviename knygos puslapyje. Šiaip jau manytina, kad vaikus iš viduramžių gūdumos ištraukė romantikai, pirmieji pradėję liaupsinti vaikystę, žavėtis vaiko naivumu ir nesugadintu mąstymu. Tačiau paskaičius „Grįžimo istoriją“ ir apsižvalgius aplinkui pasidaro aišku, kad tų romantikų reikėtų ir šiais laikais, o vienas iš jų - neabejotinai – Gendrutis Morkūnas.

Pabaigai dar vienas iškalbingas žodelis apie „Grįžimo istorijos“ autorių. Knygų vaikams ir suaugusiesiems rašytojas, žurnalistas, radijo laidų vedėjas, fizikos mokslų daktaras, Radiacinės saugos centro direktoriaus pavaduotojas Gendrutis Morkūnas, paklaustas apie save, nerūpestingai tarsteli: „Viso kito nedarau. Nesportuoju, nekeliauju, nedrožinėju, nedalyvauju saviveikloje, žodžiu, esu gana nykus tipelis“.
Laima Bačkienė
2008-04-12
 
Kita informacija
Tema: Vaikams
Leidykla: Nieko rimto
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2007
Puslapių: 124
Kodas: ISBN 978-9955-683-38-4
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą